vineri, 18 septembrie 2009

Ultima ora in medicina

S-a trecut la testarea vaccinului anti-SIDA pe oameni Saptamana aceasta, in Statele Unite, a debutat un nou studiu al efectelor vaccinarilor anti-SIDA la om. Vaccinul-prototip nu prezinta nici un pericol, dau asigurari specialistii, caci nu contine decat fragmente de gene ale virusului HIV, folosite pentru a obtine un raspuns imunitar. Virusul propriu-zis este incapabil sa se reconstituie in organism doar pe baza acestor fragmente. Pana acum, eforturile de a gasi un vaccin impotriva SIDA au esuat, din cauza capacitatii virusului de a scapa atacului imunitar prin mutatii rapide. La actualul test de vaccinare participa 50 de voluntari americani, seronegativi, cu varste intre 18 si 40 de ani. Urmatorul lot de pacienti testat va fi selectat din Haiti si Africa de Sud. Mersul pe jos, leac impotriva fracturilor de soldPentru femeile la menopauza, mersul pe jos reduce sensibil riscul temutei fracturi de sold, arata un studiu american care a monitorizat peste 61.000 de femei, timp de 12 ani. Autorii au ajuns la concluzia ca o ora suplimentara de mers pe jos, in ritm mediu, era asociata cu o reducere de 6 la suta a riscului de fractura. In randul femeilor care nu desfasurau nici o alta activitate fizica, mersul pe jos cel putin 4 ore pe saptamana era asociat cu un risc cu 41 la suta mai mic comparativ cu cele care mergeau mai putin de o ora pe saptamana. Berea creste riscul de "Alzheimer"Consumul de vin rosu scade cu peste 50 la suta riscul de dementa senila, pe cand cel de bere are efect invers, dubland probabilitatea ca o persoana sa contacteze maladia Alzheimer, spun cercetatorii danezi. Ei au ajuns la concluzia ca anumite substante din vin - respectiv flavonoidele, niste antioxidanti puternici - reduc riscul de dementa senila. In schimb, consumul ocazional de bere ar avea un efect invers, arata analiza obiceiurilor legate de consumul de bauturi la circa 2.000 de danezi. Studiul are totusi niste limite, obiecteaza medicii americani, pentru ca nu tine cont de obiceiurile alimentare ale subiectilor. Alte studii, spre exemplu, sugereaza ca bautorii de vin au obiceiuri alimentare mai bune ca cei care consuma bere sau "tarie".