duminică, 16 august 2009

Sarbu: Nu am primit nicio cerere pentru acordarea de despagubiri din cauza secetei

Seful de la Agricultura a explicat ca cererile trebuie sa vina de la prefecturi, care, la randul lor, primesc rapoarte de la comisiile locale. Abia dupa ce vor fi parcurse toate etapele locale de verificare, comisiile vor transmite rapoartele cu culturile calamitate, iar ministerul va centraliza suprafetele si va promova o hotarare de guvern pentru declararea starii de calamitate, dupa care vor putea fi acordate despagubiri.

"Sesizarile trebuie sa vina de la prefecturi, de la comisiile care constata, spre MAPDR. Noi, conform legii, promovam o hotarare de guvern prin care declaram zonele calamitate si apoi se pot acorda despagubiri. Pana in prezent nu am primit nicio sesizare scrisa, ci doar verbal, sau sunt oameni care ne suna la telefon, directori, dar inca nu s-au constituit la nivel de judete aceste comisii", a spus Sarbu.

Potrivit acestuia, starea de calamitate este declarata numai daca pagubele depasesc nivelul de 30 la suta.

In ceea ce priveste proiectele de irigatii desfasurate cu Banca
Mondiala, ministrul a spus ca exista doua astfel de proiecte, la Corabia si Tecuci, ajunse in etapa de finalizare. Cel de la Corabia se pare ca se incheie chiar saptamana viitoare.

In ceea ce priveste un proiect national de irigatii, Ilie Sarbu a explicat ca in prezent se executa un studiu de prefezabilitate.

"Este nevoie de timp ca sa facem proiectul, sa avem bani
pentru proiect. Va fi un proiect integrat. Nu putem sa reparam mereu ceea ce am reparat, sa dispara dupa ce reparam, sa nu fie eficient, sa fie energofag, sa fie cu pierderi mari de apa pe canale. Trebuie regandit complet si in functie de alertele care se dau, pe fondul incalzirii globale", a precizat oficialul.

Sarbu nu a dat o valoare estimativa a proiectului, apreciind ca este greu de avansat.

"Numai pe canalul Siret-Baragan, proiect din 2001-2002, era vorba despre cinci miliarde de euro. Nu stim daca anul acesta reusim sa avem macar proiectul. Trebuie sa facem acest proiect, sa-l analizam, sa stim exact ce discutam cu partenerii potentiali", a aratat ministrul.

La sfarsitul lunii iunie, seful de la Agricultura declara la Cluj
, ca Romania va avea proiectat, in mai putin de un an, un nou sistem national de irigatii, deoarece actualul sistem este depasit, folosind pompe rusesti vechi de aproape 50 de ani.

"Am dat tema de cercetare si proiectare a unui proiect integrat la care sa participe specialistii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Apelor Romane, Regiei Nationale a Padurilor, ANMH. Va trebui sa tinem seama de alarmele care vin zi de zi, incalzirea globala, fenomenele climatice", a declarat Ilie Sarbu.

El a precizat ca proiectul este unul foarte amplu si ca proiectarea noului sistem de irigatii ar urma sa fie finalizata pana in luna martie a anului viitor, cand Guvernul si Parlamentul vor trebui sa si-l asume, pentru a putea sa fie finantata punerea sa in practica, probabil cu bani imprumutati de la Banca Mondiala.