duminică, 16 august 2009

Kelemen Hunor: "Romania ar avea doar de castigat daca ar alege un presedinte maghiar"

Candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la "Tabara UE" de la Baile Tusnad, ca Romania ar avea doar de castigat daca ar alege un presedinte maghiar in acest an, transmite Mediafax.
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca nu s-a gandit niciodata sa candideze la Presedintie si ca a acceptat decizia uniunii in urma unui sondaj de opinie, realizat in primavara, potrivit caruia aproximativ 80 la suta din populatia maghiara si-a manifestat vointa de a avea propriul candidat la alegerile din toamna, pentru cea mai inalta functie in stat.
"Trebuie sa tinem cont de vointa comunitatii maghiare. In plus
, UDMR obisnuieste sa-si masoare fortele la alegeri", a spus Kelemen Hunor.
Candidatul UDMR la Presedintie a adaugat ca va derula o campanie electorala a mesajelor, care se vor adresa, pe de-o parte, comunitatii maghiare, iar pe de alta intregii societati romanesti.
"Vad doua cai abordabile in campania electorala: mesajul catre populatia maghiara, care vizeaza modul in care candidatul UDMR vede existenta maghiarilor din Romania astfel incat identitatea lor pe termen lung sa nu fie periclitata. Pe de alta parte, mesajul catre societatea romaneasca este acela ca, dupa 20 de ani, trebuie sa se puna capat perioadei de tranzitie", a spus Kelemen Hunor.
In opinia acestuia, oprirea tranzitiei politice ar accelera reforma in toate celelalte domenii de activitate si ar aduce prosperitatea dorita de societatea romaneasca in ansamblu.
Kelemen a dat asigurari ca participarea sa la alegerile prezidentiale nu este o "aventura personala" si ca se considera "doar un om" caruia i s-au incredintat o raspundere si o provocare, deopotriva, in fata carora nu are "voie" sa dea inapoi.
Candidatul UDMR la Presedintie a adaugat ca va duce o campanie electorala decenta, fara atacuri la persoana.
"Vor urma cateva luni grele, va fi o campanie dura si murdara. In campania electorala nu ni se permite, noua, maghiarilor, sa ne comportam ca un politician roman de la Bucuresti
. Nu avem voie sa recurgem la atacuri la persoana, sa fim partasi si sa ne afirmam in acest circ balcanic. Trebuie sa dam dovada de simtul masurii si de responsablitate, calitati care ma caracterizeaza. Trebuie sa fim corecti si cinstiti in ceea ce priveste viitorul Romaniei", a declarat Kelemen Hunor.
El este de parere ca "Romaniei i-ar prinde bine un presedinte maghiar" si ca, prin aceasta alegere, tara "ar avea doar de castigat'.
Candidatul UDMR la Presedintie va fi sprijinit in campania electorala de specialisti in toate domeniile si a afirmat ca se bazeaza pe tineri si pe autoritatile publice maghiare, alese in urma cu un an.
"Vom arata speranta ca se poate face politica si altfel, o politica menita sa defineasca viitorul intregii societati romanesti", a mai spus Kelemen.
Totodata, acesta s-a declarat convins ca persoana desemnata de UDMR pentru alegerile prezidentiale nu are nicio sansa de a intra in cel de-al doilea tur de scrutin si ca raspunsul la intrebarea "poate avea Romania un presedinte maghiar in 2009?" este cu siguranta negativ.