duminică, 16 august 2009

Băncile se pregătesc să repornească creditarea

BCR şi Raiffeisen
sunt doar ultimele două nume care au decis să reducă drastic dobânzile la creditele pentru persoane fizice.

BCR, cea mai mare instituţie de credit
locală, a decis să scadă costurile plătite de clienţi la creditele cu dobândă fixă în lei. Dobânda a fost redusă cu până la 3,25%. Raiffeisen Bank, un alt jucător important de pe piaţa bancară, a tăiat până la 4 puncte procentuale din dobânzile la creditele noi acordate populaţiei în lei şi în euro. "Înregistrăm, în ultima perioadă, o creştere a cererii de credite şi suntem convinşi că scăderea dobânzilor va accentua această tendinţă în contextul unor prognoze încurajatoare pe termen mediu la nivel macroeconomic”, explică fenomenul directorul executiv al direcţiei de credite retail din BCR, Ştefan Coroianu.

Raiffeisen Bank a scăzut dobânzile pentru creditele noi acordate persoanelor fizice cu o medie de 4 puncte procentuale pentru împrumuturile în lei cu dobândă variabilă şi cu un punct pentru cele cu dobândă fixă, iar la creditele în euro, dobânzile au coborât în medie cu 0,5 puncte procentuale.

"Raiffeisen Bank face pentru a doua oară anul acesta o reducere semnificativă a dobânzilor la credite pentru a veni în sprijinul populaţiei şi pentru a mai face un pas pentru o normalizare a activităţii de creditare. Nu ne aşteptam însă să ne întoarcem la exuberanţa creditării din ultimii ani, ci cel mai probabil creditarea va creşte într-un ritm anual mult mai temperat", spune vicepreşedintele diviziei de retail a Raiffeisen Bank, Răzvan Munteanu.

Decizia celor două bănci este urmarea măsurilor de politică monetară adoptate de BNR în ultima perioadă, care creează premise bune
pentru relansarea creditării şi implicit pentru revigorarea economică sănătoasă.