duminică, 16 august 2009

Ministrul Mediului le are cu negocierile directe: A mai dat si un contract de 175.000 de euro

Ministerul Mediului a dat firmei Ness Romania, la finalul lui aprilie, un contract de 740.180 lei (circa 175.000 euro) cu TVA prin negociere directă, pentru extinderea sistemului de gestionare de documente la autoritatea de management (AM) şi organismele intermediare (OI) POS Mediu.
"Menţionăm că a fost propusă procedura de atribuire să fie negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, avand in vedere prevederile art. 122, lit. b şi e din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora, 'atunci cand, din motive tehnice, artistice sau pentru motive legate de protecţia unor drepturi de exclusivitate, contractul de achiziţie publică poate fi atribuit numai unui anumit operator economic' şi ,'atunci cand este necesară achiziţionarea, de la furnizorul iniţial, a unor cantităţi suplimentare de produse
destinate inlocuirii parţiale sau extinderii echipamentelor/instalaţiilor livrate anterior, şi numai dacă schimbarea
caracteristicilor tehnice diferite de cele deja existente, determină incompatibilităţi sau dificultăţi tehnice sporite de operare şi intreţinere", au declarat miercuri pentru NewsIn reprezentanţi ai autorităţii de management POS Mediu.
Aceştia susţin că serviciile suplimentare nu pot fi separate de contractul iniţial, atribuit, prin licitaţie deschisă in 18 decembrie 2008, deoarece "se utilizează aceleaşi aplicaţii platformă care sunt instalate pe echipamentele
existente, drepturile de proprietate intelectuală pentru aplicaţiile software dezvoltate şi/sau pentru modulele adiţionale prin care aplicaţiile software au fost adaptate pentru specificul beneficiarului sunt ale operatorului economic care implementează contractul iniţial, iar fluxurile suplimentare sunt extinderi ale fluxurilor create in cadrul contractului iniţial".
Preţul contractului iniţial a fost de 1.254.034,80 lei, respectiv 348.343 euro, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată (TVA), iar cel al contractului atribuit in final de aprilie a fost de 622.000 lei plus
TVA.
"Sursa de finanţare a prezentului contract provine de la bugetul de stat, urmand ca 75% din totalul cheltuielilor eligibile aferente contractului să fie rambursate din Fondul European de Dezvoltare Regională", se precizează in anunţul de atribuire.
In prezent, Comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor analizează atribuirea directă de către Ministerul Mediului a unui contract de publicitate in valoare de 500.000 de euro firmei
Ars Advertising.
Membrii Comisiei vor relua joi audierile, după ce miercuri au fost chestionaţi ministrul Nicolae Nemirschi şi secretarul general Virginia Ştefănică, cand urmează să fie audiaţi directorul general pentru Managementul Instrumentelor Structurale din ministerul Mediului, Silviu Stoica, urmat de preşedintele Comisiei de licitaţie, Iulia Baz şi directorul de plăţi din cadrul Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale, Doina Crina Iliescu.
De asemenea, la audieri au mai fost invitaţi consilierii juridici Ion Mitu şi Cristina Ionela Mihăilescu, precum şi directorul general al UCVAP, aflat in subordinea ministerului de Finanţe, Cornelia Nagy, dar şi Mircea Ursache din partea aceleiaşi instituţii.
In perioada 10-27 iulie, membrii Comisiei vor analiza documentele primite şi vor prezenta propunerile pentru raportul final, iar in perioada 27-31 iulie vor fi realuate lucrările in plenul Comisiei.