duminică, 16 august 2009

Peste 4.000 de bolnavi de cancer din România au acces la tratamente moderne

Aproximativ 4.000 de bolnavi de cancer din România beneficiază gratuit de tratament modern, cu molecule ţintite, din cei peste 86.000 de pacienţi cronici, au anunţat, luni, medicii oncologi, cu ocazia lansării campaniei "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte".

"Terapia cu molecule ţintite este o terapie personalizată. Pacientul nu este tratat pentru cancer de colon
, să zicem, la nivel general, ci i se administrează tratamentul exact pentru acele moleculele afectate, cărora li se blochează şi inhibă evoluţia. Astfel de tratamete au crescut speranţa de viaţă a pacienţilor cu metastaze de până la cinci ori", a explicat medicul
oncolog Tudor Eliade Ciuleanu, din cadrul Institutului Oncologic Cluj
.

Potrivit specialiştilor, tratamentul cu molecule moderne oferă o supravieţuire mai lungă şi o îmbunătăţire a stilului
de viaţă pentru anumite tipuri de cancer
metastatic, cum ar fi cancerul bronhopulmonar, colorectal, pancreatic şi renal.

Medicii specialişti au mai precizat că este foarte important ca orice tip de cancer să fie depistat în fază cât mai incipientă, pentru a putea fi tratat. "Cancerul nu mai este, în acest secol, un certificat de deces. Diagnosticat timpuriu, pacientul poate fi vindecat definitiv", a adăugat dr. Ciuleanu.

Campania "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte" va începe pe 1 iulie, prin difuzarea unui spot pe micile ecrane şi va dura, în primă fază, patru săptămâni. Din toamnă, însă, compania farmaceutică Roche, iniţiatoarea campaniei, va relua difuzarea spotului, până în decembrie 2009.