duminică, 16 august 2009

Dorin Cioabă propune numele de “indirom” în loc de “rom”, pentru a nu mai fi afectată imaginea României

Ideea îi aparţine fiului regelui romilor, însă este privită cu scepticism de ceilalţi reprezentanţi ai etniei.

Reprezentanţii romilor vor ca titulatura de “rom” să fie înlocuită cu cea de “indirom”, “pentru a nu mai afecta imaginea României din cauza infracţiunilor comise de unii romi”. O decizie în acest sens urmează să fie luată în cadrul unei conferinţe ce va fi organizată la Strasbourg săptămâna viitoare, a declarat Dorin Cioabă, fiul regelui romilor Florin Cioabă, pentru NewsIn.

Împăratul Iulian: “Poate să-şi spună şi Ramses al II-lea, dar numai lui”

“Vrem să ne debarasăm de această denumire, rom, pentru a nu mai fi acuzaţi de autorităţile din România că facem uz de numele ţării. Nu vrem să mai fim noi oaia neagră, să ni se spună că doar romii fac nenorociri prin afara ţării”, şi-a motivat
decizia Dorin Cioabă, cu precizarea că a fost deja înfiinţată “Asociaţia Indirom”.

“Sperăm ca la noua
asociaţie să adere toate organizaţiile, iar ulterior denumirea de indirom să fie recunoscută în actele oficiale.

Am ales această denumire pentru că noi ne tragem din India şi nu vrem să mai fie făcută vreo legătură cu România sau cu oraşul Roma”, a continuat el.

Contactat de Cotidianul în legătură cu noua titulatură propusă, împăratul Iulian s-a întrebat: “Nu are tot rom în ea?”, catalogând-o drept “o idee năstruşnică”, ridicolă, fără suport. “Poate să-şi spună şi Ramses al II-lea, dar numai lui, nu şi întregii etnii. E o tradiţie, ţine de istorie, nu putem să o schimbăm că ne vine nouă. Aşa ceva trebuie prelucrat, trebuie gândit”, s-a pronunţat împăratul romilor.