duminică, 16 august 2009

RATB va achiziţiona în următorii ani 150 de troleibuze noi

RATB va achiziţiona, în următorii ani, 150 de troleibuze noi, caietul de sarcini va fi elaborat în luna iulie iar licitaţia se va desfăşura până la sfârşitul acestui an, a declarat, luni, directorul Regiei, Gheorghe Aron.

"Practic, noi
avem aprobarea Consiliului General pentru această achiziţie şi intenţionăm să le achiziţionăm în următorii trei ani, în funcţie de resursele financiare
. De exemplu, anul acesta pentru achiziţii avem alocate doar 18 milioane lei", a declarat Gheorghe Aron.

În privinţa achiziţiei de tramvaie, Aron a precizat că acestea sunt cele mai scumpe
vehicule de transport
, preţul unuia ajungând la 2,5 milioane de euro, dar achiziţia lor în acest moment este problematică din punct de vedere financiar.

Prezent la achiziţionarea celui de-al 1.000-lea autobuz Mercedes, Sorin Oprescu a declarat că Bucureştiul are nevoie şi de 400 de tramvaie noi. Oprescu a mai precizat că din punctul de vedere al Municipalităţii, "capitolul" autobuze este deocamdată încheiat, deşi a recunoscut că ar mai fi nevoie şi de schimbarea celor circa 400-500de autobuze vechi.

Primarul General a menţionat că Municipalitatea vrea să continue colaborarea cu Mercedes nu numai pentru achiziţii de autobuze, ci şi pentru achiziţia de maşini de asistenţă medicală şi de maşini autospeciale necesare Administraţiei Străzilor. Oprescu a declarat că este în discuţii cu firma pentru aceste două tipuri de maşini.

Compania EvoBus România a câştigat, în 2006, la licitaţia organizată de Primăria Capitalei, un contract de livrare a 500 de autobuze Mercedes Citaro către RATB. Autobuzele, care au costat 180.000 de euro (fără TVA) fiecare, nu erau dotate cu aer condiţionat. Ulterior, aceeaşi firmă a câştigat o licitaţie pentru livrarea
unui nou lot de 500 de autobuze, la preţul de 210.000 de euro (fără TVA) bucata, de această dată dotate cu aer condiţionat.

La sfârştitul lui 2008, RATB avea în dotare 1.354 autobuze, care circulau pe 116 trasee. În 2008, în parcul regiei au intrat 350 de auobuze şi au fost casate alte 321. În ultimii trei ani, numărul autobuzelor achiziţionate a fost de 910, în timp ce 652 au fost casate.