duminică, 16 august 2009

Sarbu: Nu am primit nicio cerere pentru acordarea de despagubiri din cauza secetei

Seful de la Agricultura a explicat ca cererile trebuie sa vina de la prefecturi, care, la randul lor, primesc rapoarte de la comisiile locale. Abia dupa ce vor fi parcurse toate etapele locale de verificare, comisiile vor transmite rapoartele cu culturile calamitate, iar ministerul va centraliza suprafetele si va promova o hotarare de guvern pentru declararea starii de calamitate, dupa care vor putea fi acordate despagubiri.

"Sesizarile trebuie sa vina de la prefecturi, de la comisiile care constata, spre MAPDR. Noi, conform legii, promovam o hotarare de guvern prin care declaram zonele calamitate si apoi se pot acorda despagubiri. Pana in prezent nu am primit nicio sesizare scrisa, ci doar verbal, sau sunt oameni care ne suna la telefon, directori, dar inca nu s-au constituit la nivel de judete aceste comisii", a spus Sarbu.

Potrivit acestuia, starea de calamitate este declarata numai daca pagubele depasesc nivelul de 30 la suta.

In ceea ce priveste proiectele de irigatii desfasurate cu Banca
Mondiala, ministrul a spus ca exista doua astfel de proiecte, la Corabia si Tecuci, ajunse in etapa de finalizare. Cel de la Corabia se pare ca se incheie chiar saptamana viitoare.

In ceea ce priveste un proiect national de irigatii, Ilie Sarbu a explicat ca in prezent se executa un studiu de prefezabilitate.

"Este nevoie de timp ca sa facem proiectul, sa avem bani
pentru proiect. Va fi un proiect integrat. Nu putem sa reparam mereu ceea ce am reparat, sa dispara dupa ce reparam, sa nu fie eficient, sa fie energofag, sa fie cu pierderi mari de apa pe canale. Trebuie regandit complet si in functie de alertele care se dau, pe fondul incalzirii globale", a precizat oficialul.

Sarbu nu a dat o valoare estimativa a proiectului, apreciind ca este greu de avansat.

"Numai pe canalul Siret-Baragan, proiect din 2001-2002, era vorba despre cinci miliarde de euro. Nu stim daca anul acesta reusim sa avem macar proiectul. Trebuie sa facem acest proiect, sa-l analizam, sa stim exact ce discutam cu partenerii potentiali", a aratat ministrul.

La sfarsitul lunii iunie, seful de la Agricultura declara la Cluj
, ca Romania va avea proiectat, in mai putin de un an, un nou sistem national de irigatii, deoarece actualul sistem este depasit, folosind pompe rusesti vechi de aproape 50 de ani.

"Am dat tema de cercetare si proiectare a unui proiect integrat la care sa participe specialistii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Apelor Romane, Regiei Nationale a Padurilor, ANMH. Va trebui sa tinem seama de alarmele care vin zi de zi, incalzirea globala, fenomenele climatice", a declarat Ilie Sarbu.

El a precizat ca proiectul este unul foarte amplu si ca proiectarea noului sistem de irigatii ar urma sa fie finalizata pana in luna martie a anului viitor, cand Guvernul si Parlamentul vor trebui sa si-l asume, pentru a putea sa fie finantata punerea sa in practica, probabil cu bani imprumutati de la Banca Mondiala.

Ludovic Orban: "Dezamăgiţii" din PDL au reprezentare politică în PNL

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Arad
, că există "extrem de mulţi alegători care consideră că PDL a trădat dreapta românescă" şi că "dezamăgiţii" din PDL au reprezentare politică în PNL.

"Există extrem de mulţi alegători care consideră că PDL a trădat dreapta românească, cu o politică guvernamentală ce aduce doar faliment în lanţ şi pierderea locurilor de muncă a zeci de mii de români, o politică împotriva clasei de mijloc, care a votat în mare parte cu PDL la alegeri", a spus Orban.

Surse: Coeficientul din grila unica de salarizare ar putea fi rediscutat. Pana in 2015, majorarile salariale peste 30% sunt nesustenabile

uvernul ar putea cere, miercuri, ministerelor sa reduca, din nou, coeficientii din grila de salarizare a Legii unice, in conditiile in care majorarea salariilor nu este sustenabila daca depaseste 20-30% pana in 2014-2015, au declarat miercuri pentru NewsIn reprezentanti ai Finantelor.
"Guvernul trebuie sa hotarasca ce se intampla cu acel coeficient 1 din grila (in functie de care se calculeaza toate salariile - n.red.), intrucat toata aceasta estimare a impactului bugetar este ipotetica fara a avea aceasta variabila", au precizat sursele ministeriale.
"Totodata, trebuie stabilit cat vor reprezenta sporurile in cheltuielile salariale in următorii ani. Salariile pot creste cu maximum 30% in urmatorii cinci ani si ar trebui redusi din nou coeficientii daca se decide cresterea salariului minim", au mai spus reprezentantii Finantelor.
In variantele de grila discutate pana in prezent de Executiv cu sindicatele, coeficientului 1 ii era atribuita valoarea salariului minim pe economie
, de 600 de lei in prezent, insa a fost luata in calcul si posibilitatea stabilirii unei valori fixe, pentru a elimina riscul ca, la orice crestere a salariului minim, sa se ajunga la cheltuieli bugetare de personal nesustenabile.
Ajustarea coeficientilor ar permite cresteri salariale la toate nivelurile
Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice spun ca premierul ar putea cere miercuri ministerelor, in sedinta de Guvern, sa reduca din nou coeficientii functiilor din grila unitara de salarizare, astfel incat "salariile sa poata creste cu circa 20%, in conditiile in care se va decide ca salariul minim sa fie luat drept reper".
"Aceasta majorare poate duce la cresterea tuturor salariilor, in cazul cresterii salariului minim in urmatorii ani", au explicat reprezentantii MFP.
Ministerul Muncii a diminuat in urma cu doua saptamani coeficientii reper din grila salarizarii unice cu 40%, pentru ca majorarea salariilor din sectorul bugetar sa poata fi sustenabila.
Reducerea bugetarilor, o alta solutie propusa pentru majorarea salariilor
Reprezentanti ai Ministerului Muncii au declarat miercuri, pentru NewsIn, ca o alta varianta ce ar putea fi avuta in vedere de Guvern ar fi diminuarea numarului de bugetari in urmatorii cinci ani, pentru a se putea incadra in majorarile salariale propuse de minister pentru Legea unitara.
"Noi am propus ca salariile debutantilor sa poata creste cu 25-30% iar salariile din varful ierarhiei sa creasca cu 2-3%. Daca nu sunt bani
pentru aceste majorari, s-ar putea recurge la ce s-a anuntat saptamana trecuta, sa se reduca din numarul angajatilor
din sistemul bugetar", au mai spus sursele mentionate.
Surse guvernamentale declarau, in 3 iulie, pentru NewsIn, ca numarul angajaţilor din sectorul bugetar trebuie sa scada cu circa 200.000 in urmatorii trei ani, pentru ca majorarea salariilor pe Legea unica sa fie sustenabila si pentru ca ponderea cheltuielilor salariale in PIB sa scada la 6,7%, de la peste 8% in 2008.

Emil Boc nu stie sa explice de ce o mentine in functie pe Ridzi

Premierul Emil Boc a ezitat, miercuri, sa argumenteze, la solicitarea presei, mentinerea in functie a ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, transmite Agerpres.
"Provocarea" a venit din partea jurnalistilor, care i-au cerut premierului, prezent la Palatul Victoria la concursul
de dezbateri "Best Debaters 2009", sa argumenteze pastrarea in functie a Monicai Iacob Ridzi, in conditiile in care, joi, comisia parlamentara de ancheta va prezenta raportul final.
"Intrebati-i pe colegii mei care au participat la o asemenea dezbatere. Cred ca ei sunt cei mai potriviti sa va dea un raspuns intr-o atmosfera atat de placuta cum a fost cea de astazi'', a venit raspunsul premierului, care a pasat, zambind, provocarea, tinerilor participanti la ''Best Debaters 2009''.
In cadrul dezbaterii, tinerii s-au impartit in doua echipe, unii reprezentand Guvernul si ceilalti Opozitia, si au dezbatut timp de aproape o ora tema efectuarii studiilor in strainatate sau in tara, in prezenta prim-ministrului, adauga ziare.com.
Premierul Emil Boc a declarat, la finalul dezbaterii, ca aprecizaza faptul ca aceasta s-a desfasurat "fara atacuri la persoana, injurii, violenta" si a propus organizarea unui eveniment similar in Parlamentul Romaniei.

Ministrul Mediului le are cu negocierile directe: A mai dat si un contract de 175.000 de euro

Ministerul Mediului a dat firmei Ness Romania, la finalul lui aprilie, un contract de 740.180 lei (circa 175.000 euro) cu TVA prin negociere directă, pentru extinderea sistemului de gestionare de documente la autoritatea de management (AM) şi organismele intermediare (OI) POS Mediu.
"Menţionăm că a fost propusă procedura de atribuire să fie negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, avand in vedere prevederile art. 122, lit. b şi e din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora, 'atunci cand, din motive tehnice, artistice sau pentru motive legate de protecţia unor drepturi de exclusivitate, contractul de achiziţie publică poate fi atribuit numai unui anumit operator economic' şi ,'atunci cand este necesară achiziţionarea, de la furnizorul iniţial, a unor cantităţi suplimentare de produse
destinate inlocuirii parţiale sau extinderii echipamentelor/instalaţiilor livrate anterior, şi numai dacă schimbarea
caracteristicilor tehnice diferite de cele deja existente, determină incompatibilităţi sau dificultăţi tehnice sporite de operare şi intreţinere", au declarat miercuri pentru NewsIn reprezentanţi ai autorităţii de management POS Mediu.
Aceştia susţin că serviciile suplimentare nu pot fi separate de contractul iniţial, atribuit, prin licitaţie deschisă in 18 decembrie 2008, deoarece "se utilizează aceleaşi aplicaţii platformă care sunt instalate pe echipamentele
existente, drepturile de proprietate intelectuală pentru aplicaţiile software dezvoltate şi/sau pentru modulele adiţionale prin care aplicaţiile software au fost adaptate pentru specificul beneficiarului sunt ale operatorului economic care implementează contractul iniţial, iar fluxurile suplimentare sunt extinderi ale fluxurilor create in cadrul contractului iniţial".
Preţul contractului iniţial a fost de 1.254.034,80 lei, respectiv 348.343 euro, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată (TVA), iar cel al contractului atribuit in final de aprilie a fost de 622.000 lei plus
TVA.
"Sursa de finanţare a prezentului contract provine de la bugetul de stat, urmand ca 75% din totalul cheltuielilor eligibile aferente contractului să fie rambursate din Fondul European de Dezvoltare Regională", se precizează in anunţul de atribuire.
In prezent, Comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor analizează atribuirea directă de către Ministerul Mediului a unui contract de publicitate in valoare de 500.000 de euro firmei
Ars Advertising.
Membrii Comisiei vor relua joi audierile, după ce miercuri au fost chestionaţi ministrul Nicolae Nemirschi şi secretarul general Virginia Ştefănică, cand urmează să fie audiaţi directorul general pentru Managementul Instrumentelor Structurale din ministerul Mediului, Silviu Stoica, urmat de preşedintele Comisiei de licitaţie, Iulia Baz şi directorul de plăţi din cadrul Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale, Doina Crina Iliescu.
De asemenea, la audieri au mai fost invitaţi consilierii juridici Ion Mitu şi Cristina Ionela Mihăilescu, precum şi directorul general al UCVAP, aflat in subordinea ministerului de Finanţe, Cornelia Nagy, dar şi Mircea Ursache din partea aceleiaşi instituţii.
In perioada 10-27 iulie, membrii Comisiei vor analiza documentele primite şi vor prezenta propunerile pentru raportul final, iar in perioada 27-31 iulie vor fi realuate lucrările in plenul Comisiei.

Kelemen Hunor: "Romania ar avea doar de castigat daca ar alege un presedinte maghiar"

Candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la "Tabara UE" de la Baile Tusnad, ca Romania ar avea doar de castigat daca ar alege un presedinte maghiar in acest an, transmite Mediafax.
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca nu s-a gandit niciodata sa candideze la Presedintie si ca a acceptat decizia uniunii in urma unui sondaj de opinie, realizat in primavara, potrivit caruia aproximativ 80 la suta din populatia maghiara si-a manifestat vointa de a avea propriul candidat la alegerile din toamna, pentru cea mai inalta functie in stat.
"Trebuie sa tinem cont de vointa comunitatii maghiare. In plus
, UDMR obisnuieste sa-si masoare fortele la alegeri", a spus Kelemen Hunor.
Candidatul UDMR la Presedintie a adaugat ca va derula o campanie electorala a mesajelor, care se vor adresa, pe de-o parte, comunitatii maghiare, iar pe de alta intregii societati romanesti.
"Vad doua cai abordabile in campania electorala: mesajul catre populatia maghiara, care vizeaza modul in care candidatul UDMR vede existenta maghiarilor din Romania astfel incat identitatea lor pe termen lung sa nu fie periclitata. Pe de alta parte, mesajul catre societatea romaneasca este acela ca, dupa 20 de ani, trebuie sa se puna capat perioadei de tranzitie", a spus Kelemen Hunor.
In opinia acestuia, oprirea tranzitiei politice ar accelera reforma in toate celelalte domenii de activitate si ar aduce prosperitatea dorita de societatea romaneasca in ansamblu.
Kelemen a dat asigurari ca participarea sa la alegerile prezidentiale nu este o "aventura personala" si ca se considera "doar un om" caruia i s-au incredintat o raspundere si o provocare, deopotriva, in fata carora nu are "voie" sa dea inapoi.
Candidatul UDMR la Presedintie a adaugat ca va duce o campanie electorala decenta, fara atacuri la persoana.
"Vor urma cateva luni grele, va fi o campanie dura si murdara. In campania electorala nu ni se permite, noua, maghiarilor, sa ne comportam ca un politician roman de la Bucuresti
. Nu avem voie sa recurgem la atacuri la persoana, sa fim partasi si sa ne afirmam in acest circ balcanic. Trebuie sa dam dovada de simtul masurii si de responsablitate, calitati care ma caracterizeaza. Trebuie sa fim corecti si cinstiti in ceea ce priveste viitorul Romaniei", a declarat Kelemen Hunor.
El este de parere ca "Romaniei i-ar prinde bine un presedinte maghiar" si ca, prin aceasta alegere, tara "ar avea doar de castigat'.
Candidatul UDMR la Presedintie va fi sprijinit in campania electorala de specialisti in toate domeniile si a afirmat ca se bazeaza pe tineri si pe autoritatile publice maghiare, alese in urma cu un an.
"Vom arata speranta ca se poate face politica si altfel, o politica menita sa defineasca viitorul intregii societati romanesti", a mai spus Kelemen.
Totodata, acesta s-a declarat convins ca persoana desemnata de UDMR pentru alegerile prezidentiale nu are nicio sansa de a intra in cel de-al doilea tur de scrutin si ca raspunsul la intrebarea "poate avea Romania un presedinte maghiar in 2009?" este cu siguranta negativ.

Viorel Hrebenciuc: Traian Basescu e panicat si nu se mai poate controla

Popularitatea actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, va continua sa scada indeajuns incat sa piarda daca va candida
pentru un nou mandat, considera strategul social-democratilor, Viorel Hrebenciuc.
"Traian Basescu va scadea suficient incat sa piarda. Domnul Basescu a fost mereu peste PD-L. Dar acum el a ajuns aproape la nivelul partidului, adica a inceput sa scada", a explicat Hrebenciuc, miercuri, la Antena 3.
In opinia liderului PSD, scaderea popularitatii este efectul comportamentului sefului din ultima perioada, in care spune ca "nu se mai poate controla, nu se mai poate abtine".
"Maniera in care reactioneaza la presa denota ca se afla intr-o stare de panica. A raspuns agresiv acum o saptamana sau doua unui jurnalist, iar el, in mod normal, ar fi ras si ar fi glumit.
Si atunci, la Bookfest, cu Liiceanu, cand i-a spus ca nu a vrut sa spuna ca scoala romaneasca scoate filosofi, ci tampiti. Nu se mai poate abtine. Si asta il costa
", a adaugat Viorel Hrebenciuc.

Data de finalizare a legii salarizării unice amânată din nou

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat că a cerut Guvernului amânarea cu încă două săptămâni a datei de finalizare a legii salarizării unice, astfel încât să fie analizate toate variantele posibile. Pogea a precizat că actuala formă a legii nu prevede o reducere suplimentară a coeficienţilor.

Solicitarea a fost formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

El a arătat că amânarea este necesară pentru ca Executivul să se asigure
că legea poate fi aplicată.

Băncile se pregătesc să repornească creditarea

BCR şi Raiffeisen
sunt doar ultimele două nume care au decis să reducă drastic dobânzile la creditele pentru persoane fizice.

BCR, cea mai mare instituţie de credit
locală, a decis să scadă costurile plătite de clienţi la creditele cu dobândă fixă în lei. Dobânda a fost redusă cu până la 3,25%. Raiffeisen Bank, un alt jucător important de pe piaţa bancară, a tăiat până la 4 puncte procentuale din dobânzile la creditele noi acordate populaţiei în lei şi în euro. "Înregistrăm, în ultima perioadă, o creştere a cererii de credite şi suntem convinşi că scăderea dobânzilor va accentua această tendinţă în contextul unor prognoze încurajatoare pe termen mediu la nivel macroeconomic”, explică fenomenul directorul executiv al direcţiei de credite retail din BCR, Ştefan Coroianu.

Raiffeisen Bank a scăzut dobânzile pentru creditele noi acordate persoanelor fizice cu o medie de 4 puncte procentuale pentru împrumuturile în lei cu dobândă variabilă şi cu un punct pentru cele cu dobândă fixă, iar la creditele în euro, dobânzile au coborât în medie cu 0,5 puncte procentuale.

"Raiffeisen Bank face pentru a doua oară anul acesta o reducere semnificativă a dobânzilor la credite pentru a veni în sprijinul populaţiei şi pentru a mai face un pas pentru o normalizare a activităţii de creditare. Nu ne aşteptam însă să ne întoarcem la exuberanţa creditării din ultimii ani, ci cel mai probabil creditarea va creşte într-un ritm anual mult mai temperat", spune vicepreşedintele diviziei de retail a Raiffeisen Bank, Răzvan Munteanu.

Decizia celor două bănci este urmarea măsurilor de politică monetară adoptate de BNR în ultima perioadă, care creează premise bune
pentru relansarea creditării şi implicit pentru revigorarea economică sănătoasă.

Mâine se dă “Prima casă”

Primii clienţi prin programul
“Prima casă” vor fi primiţi la Palatul Victoria.

Un cuplu va achiziţiona mâine prima
locuinţă care se va vinde prin programul “Prima casă”, conform portalului imopedia.ro. Este vorba despre un apartament
cu două camere
într-un bloc construit în anii ’80, situat în catierul Colentina din Capitală. Conform lui Giulio Angheloiu, managerului agenţiei care a intermediat tranzacţia, preţul locuinţei este de 54.000 de euro. Acesta a mai spus că vor fi primiţi şi de premierul Emil Boc, în acest mod marcându-se oficial demararea programului guvernamental.

Sorana Cârstea n-are timp să se îndrăgostească

Sorana Cârstea a încheiat sâmbătă seară conturile cu turneul de la Wimbledon, după ce a pierdut alături de Caroline Wozniacki meciul de dublu, disputat contra perechii Maria Koriţeva (Ucraina)-Tatiana Pucek (Belarus), scor 6-4, 6-7, 4-6.

Românca spune că este mulţumită de ceea ce a realizat în acest sezon, după sfertul de finală de la Roland Garros şi „optimea” de la Wimbledon.

„Ştiu că mai am mult de muncit pentru a ajunge sus. Nu mă mulţumesc cu puţin, deşi ştiu că am demonstrat până acum că am valoare. Aş vrea să am performanţele lui Steffi Graf, idolul meu, care mă ajută cu multe sfaturi, şi cu care am avut plăcerea să mă antrenez în Las Vegas”, a declarat Sorana pentru EVZ.

Ea mai spune că nu a putut susţine examenul de Bacalaureat în prima
sesiune, datorită turneului de la Wimbledon. „A trebuit să îmi amân examenele, pentru a participa la Wimbledon, dar mă voi prezenta la sesiunea din august”, spune sportiva.

DNA se apropie de Mircea Sandu

Ancheta finalizata a procurorilor in dosarul
"Mita in fotbal" face o trimitere aluziva si la Nasu de la FRF


DNA a facut publica o parte din dosarul pe care l-a finalizat recent cu trimiterea in judeca­ta a patronului lui FC Arges si a celorlalti inculpati in scandalul de mita din fotbal
. In afara faptului ca pro­bele par zdrobitoa­re, apar si initialele unui federal, M.S., posibil Mircea Sandu, cu care Prunea ar fi trebuit sa imparta 10.000 de dolari pentru reducerea suspendarii lui Penescu. Sanctiunea a fost injumatatita, insa in dosar nu exista probe care sa dove­deas­ca implicarea sefului FRF.
In rechizitoriul DNA se precizeaza ca, dintr-o inter­ceptare a unei convorbiri telefonice dintre Florin Prunea, inalt oficial FRF, si Cristian Minca, presedintele lui FC Arges, care a avut loc in 4 noiembrie 2008, FRF i-ar reduce amenda de trei miliarde de lei vechi primita de primul
doar daca "inculpatul P.F. (n.r.- Prunea Florin) il va convinge pe M.S. sa imparta suma amandoi". Evident, toata lumea l-a "tradus" pe M.S. ca fiind Mircea Sandu, insa in rechizitoriu nu se precizeaza daca din urmaririle ulterioare rezulta ca acesta ar fi acceptat targul, insa este cert ca amenda lui Penescu s-a redus
la jumatate la Comisia de apel. "Nu-mi fac probleme. Am aparut eu in vreo stenograma ca vorbind direct cu cei de la Pitesti sau cu oricine pe o tema care sa poata fi asociata cu coruptia? Nu am avut astfel de legaturi cu Prunea, sunt doar barfe iar eu sunt relaxat", a replicat linistit seful FRF. In rest, multe discutii telefonice interceptate, din care reiese clar reteaua construita de Cornel Penescu impreuna cu Gheorghe Constantin, pentru mituirea arbitrilor cu scopul de a ajuta pe FC Arges. O proba zdrobitoare este un stick de memorie gasit la Gheorghita Pieca, administratorul de la FC Arges, care avea fisiere ce au usurat extrem de mult munca
anchetatorilor: "proto­col frf", in care erau sumele exacte date oficialilor FRF, "protocol cca", cu lista sume­lor primite de Gheorghe Constantin, "protocol fca", cu sumele exacte incasate de arbitri si observatori, si "comisioane", unde apar sume­le platite membrilor comisiilor federale.
"Prunea e deja smecher"
Intr-una din zecile de con­vorbiri incriminatoare intercep­tate, Cornel Penescu ii cere lui Cristian Minca, presedin­t­ele lui FC Arges, sa se imprie­te­neasca cu Florin Prunea, seful Departa­mentului Interna­tional din FRF, explicandu-i: "E mai tare Prunea acumdecat Kassai in federatia asta. E deja smecher. Astia sunt smecheri, ma! Nu vezi ca Prunea le-a cam luat maul pe la astia? Mie asta impresie imi face. Au tupeu". Relatia lui Prunea cu Penescu nu a fost lipsita de momente de neincredere, mai ales dupa ce ultimul a fost suspendat sase luni si amendat cu trei miliarde de lei vechi, in octombrie anul trecut. "Scarba asta de Prunea, eu cred ca nu statea astazi Sandu de d-astea, e ziua lui. Daca Prunea le-a zis "da-i, ma, si astuia 3 miliarde, ca sa sarim mai mult la apel?", i s-a confesat Penescu unui colaborator. A doua zi era con­vins ca Prunea vrea mai mult: "E un nesimtit, nu trebuie invatat la mai mult. Tot atata. Nu mai stiu ce sa ma mai fac cu asta, ca s-a invatat rau de tot. Acum i s-a parut ca e putin. Vrea mai mult, iti spun eu!". Si despre Gheorghe Constantin, seful CCA, Penescu vorbeste in termeni elocventi: "Vine neica! Cel mare, seful cel batran. Seful nostru de week-end, f.-tu-l in gura!".

Sabau, antrenorul-surpriza al timisorenilor

Dupa mai multe runde de negocieri cu Dusan Uhrin Jr., Dorinel Munteanu, Jacky Mathijssen sau Lothar Matthaus, Marian Iancu s-a inteles, surprinzator, cu Ioan Ovidiu Sabau, care va antrena Poli Timisoara timp de doi ani.

Hotarat sa se retraga din fotbal dupa esecul negocierilor cu Dinamo, Ioan Ovidiu Sabau a revenit in forta, acceptand oferta lui Marian Iancu de a prelua postul de antrenor al rivalei "cainilor" din Banat, Poli Timisoara
. Lotul "violetilor" se va reuni astazi la ora 19.00, urmand ca maine sa efectueze vizita medicala. Miercuri este programata plecarea spre cantonamentul de la Debrecen, acesta fiind probabil si momentul in care antrenorul va face cunostinta cu jucatorii.
Un rol important in decizia conducerii gruparii banatene l-au avut si suporterii, care la aflarea zvonurilor ca Marian Iancu trateaza cu Dorinel Munteanu au pornit un atac virulent la adresa celor doi. si presedintele formatiei timisorene, si "Munti" au fost criticati dur
de catre toate gruparile ce formeaza CVUCS, dar si de cei care ocupa alte sectoare din tribunele Stadionului "Dan Paltinisanu". "Reactia negativa a fanilor m-a facut sa opresc negocierile cu Dorinel Munteanu", a spus Marian Iancu.


"Neamtul" nu a fost singurul antrenor aflat in vederile sefilor banatenilor. Pe lista s-au aflat mai multe nume, printre care si fosta glorie a fotbalului german Lothar Matthaus si belgianul Jacky Mathijssen. "Antrenorii straini nu pot garanta cunoasterea echipei in patru saptamani, timpul
care ne desparte de primul meci
din preliminariile Ligii Campionilor. Din acest motiv nu au avansat tratativele cu Lothar Matthaus si Jacky Mathijssen. Obiectivul cupelor europene ii sperie pe antrenori", a spus Iancu.
Adept al unei pregatiri fizice riguroase, Nelutu Sabau isi va putea pune in practica ideile in cantonamentul de la Debrecen din perioada 1-10 iulie, o locatie apreciata si de Dusan Uhrin Jr. atat timp cat a fost la Timisoara. Un alt atu al "motului" este faptul ca nu se afla in sfera de influenta a fratilor Becali, neagreati de Poli. La capitolul minusuri poate fi trecuta lipsa de performante pe plan intern, pregatind doar echipe al caror obiectiv a fost salvarea de la retrogradare.


Daca in primul cantonament Sabau va pune accent pe pregatirea fizica, in cel de-al doilea, programat in Austria, in perioada 12-22 iulie, antrenamentele se vor baza pe pregatirea tactica. In timpul stagiului de la Karten, Poli va disputa cinci partide amicale, printre adversari numarandu-se FC Koln, Eintracht Frankfurt, Napoli sau Fenerbahce.
Primul meci pentru Poli in sezonul 2009-2010 va fi pe 28/29 iulie, in prima mansa a turului trei preliminar al Ligii Campionilor, urmand ca peste alte trei zile sa debuteze si in competitia interna.

» Pana sa instaleze noul antrenor, Marian Iancu a reusit sa obtina semnaturile a doi jucatori tineri si valorosi din Liga I, Bourceanu si Claudiu Ionescu. Alaturi de ei se vor prezenta la reunirea lotului si Mansour, Bonfim, Poparadu si Chitu, jucatori care in retur au evoluat sub forma de imprumut
pentru Gloria Buzau.

Romania ungurului Kovacs a invins cea mai puternica echipa din lume

Echipa de polo a României a câstigat, ieri, Turneul International „Cupa României”, dupa ce a obtinut cea de-a treia victorie, din trei meciuri jucate, în fata reprezentativei Germaniei, scor 8-7 (0-0, 3-2, 2-3, 3-2). Golurile echipei tricolore, antrenata de ungurul Istvan Kovacs, au fost marcate de Iosep, Ghiban si Kadar, câte doua, Diaconu si C. Radu, câte unul. În primele doua partide disputate în bazinul din cadrul Complexului Sportiv Dinamo, România a dispus de Rusia, cu scorul de 9-4 (3-2, 1-0, 2-1, 3-1) si de tripla campioana olimpica si cea mai puternica
echipa din lume, Ungaria, scor 6-5 (2-1, 1-2, 2-2, 1-0). În urma rezultatelor înregistrate, România a câstigat turneul de la Bucuresti, neînvinsa, urmata de Ungaria, Rusia si Germania. Antrenorul nationalei tricolore, Kovacs Istvan, a declarat ca spera într-o clasare în primele opt locuri la CM de Natatie de la Roma, din luna iulie. “Ne dorim sa intram în primele opt locuri, dar stim cu totii ca va fi greu. Suntem bucurosi ca am reusit un turneu bun
, acum la Bucuresti
, cât despre faptul ca am învins nationala Ungariei, tara mea natala, pot spune ca nu sunt nici fericit, nici trist. E un meci, adevarat ca important, dar a fost un turneu de pregatire, iar eu îmi doresc sa câstigam fiecare meci“, a spus Kovacs. Acesta a mai precizat ca în cadrul pregatirii pentru CM din luna iulie, poloistii tricolori vor sustine saptamâna aceasta un stagiu comun de pregatire, în Ungaria, cu nationala tarii vecine.

Volei feminin - România a ratat calificarea în Final Four-ul Ligii Europene

Naţionala feminină de volei a României a ratat calificarea la turneul final al Ligii Europene, după ce a fost învinsă, duminică, de reprezentativa Turciei, care s-a impus cu scorul de 3-1 (20-25, 25-16, 25-18, 25-19), într-un meci disputat la Amasya-Suluova, informează site-ul forului european.


România avea nevoie de o victorie din ultimele două confruntări, ambele
cu Turcia, pentru a se califica, dar a pierdut amândouă meciurile şi
astfel şi calificarea.


Franţa a câştigat dubla întâlnire cu Marea Britanie, a egalat România
la puncte şi a ocupat locul 2 la finalul meciurilor din Grupa B, cu 19
puncte şi 25-18 setaveraj, în timp
ce România s-a situat pe locul 3, cu
19 puncte şi 25-20 setaveraj.


Câştigătoarea grupei este Turcia, însă această echipă era calificată din oficiu, pentru că este ţara gazdă a turneul final.



Din Grupa A, Serbia şi Bulgaria s-au calificat în Final Four-ul Ligii
Europene, care se va disputa la Kayseri, la 11 şi 12 iulie.

Spitalele din România vor fi verificate de CNAS şi comisii ale Ministerului Sănătăţii

Aproape 10 la sută dintre spitalele din ţară au în acest moment datorii către furnizorii de medicamente
şi materiale sanitare.

De astăzi şi până pe 10 iulie, spitalele vor fi controlate de comisii formate din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Casei
Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În judeţul Vrancea vor fi verificate trei unităţi sanitare: Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Panelimon din Focşani, Spitalul Municipal din Adjud şi Spitalul Orăşenesc Panciuc.

Aceste trei spitale au acumulat datorii legate de neplata unor drepturi salariale restante: prima
de stabilitate, al 13-lea salariu şi tichetele
de masă.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează la Spitalul Judeţean Focşani care are datorii de 12 milioane de lei
, o parte dintre acestea datând chiar din anul 2007.

Dorin Cioabă propune numele de “indirom” în loc de “rom”, pentru a nu mai fi afectată imaginea României

Ideea îi aparţine fiului regelui romilor, însă este privită cu scepticism de ceilalţi reprezentanţi ai etniei.

Reprezentanţii romilor vor ca titulatura de “rom” să fie înlocuită cu cea de “indirom”, “pentru a nu mai afecta imaginea României din cauza infracţiunilor comise de unii romi”. O decizie în acest sens urmează să fie luată în cadrul unei conferinţe ce va fi organizată la Strasbourg săptămâna viitoare, a declarat Dorin Cioabă, fiul regelui romilor Florin Cioabă, pentru NewsIn.

Împăratul Iulian: “Poate să-şi spună şi Ramses al II-lea, dar numai lui”

“Vrem să ne debarasăm de această denumire, rom, pentru a nu mai fi acuzaţi de autorităţile din România că facem uz de numele ţării. Nu vrem să mai fim noi oaia neagră, să ni se spună că doar romii fac nenorociri prin afara ţării”, şi-a motivat
decizia Dorin Cioabă, cu precizarea că a fost deja înfiinţată “Asociaţia Indirom”.

“Sperăm ca la noua
asociaţie să adere toate organizaţiile, iar ulterior denumirea de indirom să fie recunoscută în actele oficiale.

Am ales această denumire pentru că noi ne tragem din India şi nu vrem să mai fie făcută vreo legătură cu România sau cu oraşul Roma”, a continuat el.

Contactat de Cotidianul în legătură cu noua titulatură propusă, împăratul Iulian s-a întrebat: “Nu are tot rom în ea?”, catalogând-o drept “o idee năstruşnică”, ridicolă, fără suport. “Poate să-şi spună şi Ramses al II-lea, dar numai lui, nu şi întregii etnii. E o tradiţie, ţine de istorie, nu putem să o schimbăm că ne vine nouă. Aşa ceva trebuie prelucrat, trebuie gândit”, s-a pronunţat împăratul romilor.

Peste 4.000 de bolnavi de cancer din România au acces la tratamente moderne

Aproximativ 4.000 de bolnavi de cancer din România beneficiază gratuit de tratament modern, cu molecule ţintite, din cei peste 86.000 de pacienţi cronici, au anunţat, luni, medicii oncologi, cu ocazia lansării campaniei "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte".

"Terapia cu molecule ţintite este o terapie personalizată. Pacientul nu este tratat pentru cancer de colon
, să zicem, la nivel general, ci i se administrează tratamentul exact pentru acele moleculele afectate, cărora li se blochează şi inhibă evoluţia. Astfel de tratamete au crescut speranţa de viaţă a pacienţilor cu metastaze de până la cinci ori", a explicat medicul
oncolog Tudor Eliade Ciuleanu, din cadrul Institutului Oncologic Cluj
.

Potrivit specialiştilor, tratamentul cu molecule moderne oferă o supravieţuire mai lungă şi o îmbunătăţire a stilului
de viaţă pentru anumite tipuri de cancer
metastatic, cum ar fi cancerul bronhopulmonar, colorectal, pancreatic şi renal.

Medicii specialişti au mai precizat că este foarte important ca orice tip de cancer să fie depistat în fază cât mai incipientă, pentru a putea fi tratat. "Cancerul nu mai este, în acest secol, un certificat de deces. Diagnosticat timpuriu, pacientul poate fi vindecat definitiv", a adăugat dr. Ciuleanu.

Campania "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte" va începe pe 1 iulie, prin difuzarea unui spot pe micile ecrane şi va dura, în primă fază, patru săptămâni. Din toamnă, însă, compania farmaceutică Roche, iniţiatoarea campaniei, va relua difuzarea spotului, până în decembrie 2009.

RATB va achiziţiona în următorii ani 150 de troleibuze noi

RATB va achiziţiona, în următorii ani, 150 de troleibuze noi, caietul de sarcini va fi elaborat în luna iulie iar licitaţia se va desfăşura până la sfârşitul acestui an, a declarat, luni, directorul Regiei, Gheorghe Aron.

"Practic, noi
avem aprobarea Consiliului General pentru această achiziţie şi intenţionăm să le achiziţionăm în următorii trei ani, în funcţie de resursele financiare
. De exemplu, anul acesta pentru achiziţii avem alocate doar 18 milioane lei", a declarat Gheorghe Aron.

În privinţa achiziţiei de tramvaie, Aron a precizat că acestea sunt cele mai scumpe
vehicule de transport
, preţul unuia ajungând la 2,5 milioane de euro, dar achiziţia lor în acest moment este problematică din punct de vedere financiar.

Prezent la achiziţionarea celui de-al 1.000-lea autobuz Mercedes, Sorin Oprescu a declarat că Bucureştiul are nevoie şi de 400 de tramvaie noi. Oprescu a mai precizat că din punctul de vedere al Municipalităţii, "capitolul" autobuze este deocamdată încheiat, deşi a recunoscut că ar mai fi nevoie şi de schimbarea celor circa 400-500de autobuze vechi.

Primarul General a menţionat că Municipalitatea vrea să continue colaborarea cu Mercedes nu numai pentru achiziţii de autobuze, ci şi pentru achiziţia de maşini de asistenţă medicală şi de maşini autospeciale necesare Administraţiei Străzilor. Oprescu a declarat că este în discuţii cu firma pentru aceste două tipuri de maşini.

Compania EvoBus România a câştigat, în 2006, la licitaţia organizată de Primăria Capitalei, un contract de livrare a 500 de autobuze Mercedes Citaro către RATB. Autobuzele, care au costat 180.000 de euro (fără TVA) fiecare, nu erau dotate cu aer condiţionat. Ulterior, aceeaşi firmă a câştigat o licitaţie pentru livrarea
unui nou lot de 500 de autobuze, la preţul de 210.000 de euro (fără TVA) bucata, de această dată dotate cu aer condiţionat.

La sfârştitul lui 2008, RATB avea în dotare 1.354 autobuze, care circulau pe 116 trasee. În 2008, în parcul regiei au intrat 350 de auobuze şi au fost casate alte 321. În ultimii trei ani, numărul autobuzelor achiziţionate a fost de 910, în timp ce 652 au fost casate.

O mănăstire afectată de o alunecare de teren în urmă cu peste un deceniu îşi sărbătoreşte hramul

Sute de pelerini participă, luni, la slujbele de Mănăstirea Rebra-Parva, care îşi sărbătoreşte hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, aşezământul fiind un cunoscut loc de pelerinaj în ultimul deceniu, transmite corespondentul NewsIn.

Mănăstirea Rebra-Parva a fost atestată documentar încă din secolul al XV-lea, dar primele înscrisuri care vorbesc despre străvechiul lăcaş de rugăciune datează din anul 1755. Potrivit specialiştilor, însă, mănăstirea a existat cu siguranţă înainte de anul 1700. În 1782, când au fost desfiinţate toate ordinele călugăreşti din Transilvania, catolice sau ortodoxe, călugării au fost alungaţi, dar bisericuţa a rămas intactă. De atunci, mănăstirea a mai fost locuită temporar de călugări până la 1822, când biserica din lemn
a fost demontată şi mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află în prezent şi biserica parohială.

În urmă cu un secol, aici se mai puteau vedea urmele unei mănăstiri vechi. În amintirea acesteia, au fost plantaţi brazi şi a fost amplasată o troiţă. Numele i-a rămas peste timp
„La mănăstire".

Mănăstirea Rebra-Parva a fost reînfiinţată în anul 1993 de călugări originari din zonă, dar veniţi de la Mănăstirea Turnu din judeţul Vâlcea. Ei au instituit ca mod de viaţă pravila practicată la Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea unde se copiază modelul Muntelui Athos.

Cu acest lucru a fost de acord şi Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului
, care a aprobat atunci existenţa legală şi canonică a schitului.

Mănăstirea Rebra-Parva a devenit loc de pelerinaj mai ales după ce, imediat după ce a fost construită, în anii 90, o puternică alunecare de teren
a distrus o parte din clădirile aşezământului religios.

Peste 260.000 de români îşi aniversează ziua numelui, luni, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, majoritatea purtând numele de Petru, Petre şi Paulina sau Petronela, potrivit MAI.

Medicii veterinari ar putea primi 60 de lei pentru fiecare câine sterilizat

Medicii veterinari cu liberă practică vor primi
de la Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti câte 60 de lei pentru fiecare câine sterilizat, în cazul încheierii unui contract de prestări servicii cu această instituţie, potrivit unui proiect de hotărâre al CGMB.

Proiectul care vizeză controlul reproducţiei câinilor în Bucureşti se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CGMB.

Acesta mai prevede ca medicii veterinari să transmită şi date despre sterilizarea câinilor cu stăpân. Informaţiile furnizate de medici, dar şi de la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti vor constitui o bază unică de date a tuturor câinilor din Bucureşti care au fost sterilizaţi.

Pentru persoane fizice, dar şi ONG-uri sterilizarea este gratuită, dar pentru agenţii economici care cer intervenţia clinicii mobile a Adminstraţiei Câinilor fără Stăpân, costul unei intervenţii este de 85 lei (capturare, sterilizare, identificare, vaccinare antirabică).

Proiectul municipalităţii nu mai prevede aşa cum a fost în el propus în primăvară, când a fost şi în dezbatere publică , obligativitatea celor care deţin câini şi pisici să le sterilizeze şi să le implanteze microcip de identificare. S-a renunţat şi amendare celor care nu respectă aceste norme cu amendă de până la 700 de lei.

Conform datelor Vier Pfoten, în acest moment, în Bucureşti, sunt peste 30.000 de câini fără stăpân, dintre care 10.000 sunt deja sterilizaţi. Restul câinilor vagabonzi ar putea fi sterilizaţi într-un an, cu un bun
management şi cu un ritm de lucru susţinut, susţin reprezentanţii fundaţiei Vier Pfoten.

Un sondaj Gallup Romania arată că 70% dintre bucureşteni se declară deranjaţi de prezenţa pe străzi a câinilor fără stăpân, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea câinilor comunitari.

Trei persoane au fost puse oficial sub acuzare în cazul Crulic

Trei persoane au fost puse oficial sub acuzare în Polonia, în urma decesului de anul trecut, într-o închisoare poloneză, a românului Daniel Crulic, care fusese timp
de două luni în greva foamei, a anunţat luni Parchetul
din Cracovia.

"Actul de acuzare a fost trimis luni tribunalului", a precizat purtătorul de cuvânt al parchetului, Piotr Kosmaty, citat de agenţia PAP.

Trei membri ai conducerii spitalului penitenciarului Montelupich de la Cracovia au fost puşi sub acuzare pentru neacordare de ajutor unei persoane aflate în pericol de moarte. Ei riscă până la cinci ani de închisoare, a precizat procurorul însărcinat cu ancheta, Piotr Kosmaty, citat de presa poloneză.

Daniel Crulic, în vârstă de 33 de ani, fusese acuzat de furt şi închis la Montelupich în noiembrie 2007. Declarându-se nevinovat, Crulic a intrat în greva foamei şi a scris în mai multe rânduri consulatului român pentru a cere ajutor, potrivit familiei
sale. El a murit la jumătatea lunii ianuarie a anului trecut, la o zi după ce fusese transferat la un spital. Crulic avea în jur de 30 de kilograme
la acel moment, potrivit familiei sale.

În urma decesului lui Crulic, care a provocat un scandal în România, consulul şi ambasadorul român la Varşovia au fost rechemaţi, iar ministrul de externe Adrian Cioroianu, criticat pentru gestionarea cazului, a demisionat.

Poliţiştii de la Vama Vărşand au descoperit într-un TIR 23.000 de fiole cu substanţe anabolizante

Poliţiştii arădeni de frontieră au descoperit, duminică seara, 23.000 fiole cu substanţe anabolizante, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand, într-un TIR încărcat cu diferite produse
din Bulgaria pentru societăţi comerciale din ţări ale Uniunii Europene, transmite corespondentul NewsIn.

Fiolele au fost descoperite când în punctul de control
s-a prezentat, pentru a ieşi din ţară, un automarfar condus de un cetăţean bulgar, de 36 ani, care era însoţit de un conaţional, în vârstă de 42 ani.

"Conform documentelor de însoţire prezentate la control, şoferul automarfarului efectua un transport
de produse electonice, produse din plastic şi altele din Bulgaria pentru diferite societăţi comerciale din ţări ale Uniunii Europene, precum Germania, Belgia, Ungaria şi altele. În urma controlului specific efectuat asupra compartimentului de marfă al TIR-ului, poliţiştii de frontieră arădeni au descoperit 23.000 fiole ambalate în 1.900 cutii
de carton inscripţionate «Sustanon», ce conţinea fiecare 5 fiole cu substanţă activă testosteron şi 900 cutii de carton a câte 15 fiole fiecare inscripţionate Testosterone, aflate pe lista substantelor interzise, aprobată prin ordin de Agenţia Naţională Anti-doping din România, respectiv prin Legea nr. 104/2008“, a precizat agent Mihaela Leş, purtător de cuvânt la Poliţia de Frontieră din Arad
.

Cei doi cetăţeni bulgari au declarat că nu ştiau nimic de existenţă substanţelor anabolizante.

Întreaga cantitate de substanţe – folosite în vederea dezvoltării masei musculare a sportivilor, respectiv a capacităţii de performanţă a acestora - a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor de către poliţiştii de frontieră arădeni.

Cei doi cetăţeni bulgari sunt cercetaţi pentru introducere şi scoatere din ţară fără drept de substanţe anabolizante, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie prezentaţi procurorului de pe lângă Tribunalul Arad, în vederea luării măsurilor legale care se impun.

Cadavrul orfanului înecat la Beclean a fost găsit la Dej

Corpul neînsufleţit al băiatului de la centrul de ocrotire din Beclean care s-a înecat, în urmă cu opt zile, în râul Someşul Mare, a fost găsit la Dej, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Claudia Creţa, cadavrul băiatului în vârstă de 17 ani a fost găsit în albia râului Someş.

Băiatul, instituţionalizat într-un centru de ocrotire socială din Beclean, s-a înecat, în data de 21 iunie, în Someşul Mare, după ce s-a dus
la scăldat cu colegi de-ai săi. Corpul lui a fost căutat de zeci de pompieri şi scafandri.

Coordonatorul Centrului de servicii
sociale Beclean, Titus Bilegan, a declarat, în ziua când s-a produs
incidentul, că toţi copiii au avut permisiunea lui să meargă la scăldat, fiind însoţiţi de educatori. "Nu e prima
oară când merg, dar acum s-a petrecut tragedia”, a spus Bilegan.

De la centrul din Beclean s-au mai înecat şi alţi copii în Someşul Mare, râu care trece prin apropiere, însă cu mulţi ani în urmă.

Bucureşti: Poliţistul virtual, birou de informaţii

În cel mult o lună de zile Poliţia Capitalei le mai pregăteşte o surpriză bucureştenilor „online”: va deschide o secţie de „Poliţie Virtuală”.
Alături de proiectul Y!Messenger, Poliţia Municipiului Bucureşti mai pregăteşte o formă de comunicare online
cu cetăţenii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisar-şef Christian Ciocan, iniţiatorul proiectului, „Poliţia Virtuală” va asigura legătura între cetăţeni şi poliţişti în cel mult o lună. Citeşte articolul integral în Adevărul.