Europenii vor sa implice Turkmenistanul in proiectul Nabucco, insa se impiedica de drepturile omului.
Presedintii Kazahstanului si Turkmenistanului ii ramin fideli lui Putin
UE si Turkmenistanul, al doilea mare producator de gaze naturale
din spatiul ex-sovietic, au anuntat ieri ca doresc intensificarea cooperarii privind „coridoarele energetice transcaspiene“, arata comunicatul UE emis la
finalul Summitului UE-Asia Centrala din capitala turkmena Ashabad, citat de NewsIn.
Summitul a reunit ministrii de Externe din Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizstan si Tadjikistan, pe ministrul sloven, a carui tara asigura presedintia UE, omologul sau francez si pe comisarul pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner.
Miza summitului este alimentarea cu gaz turkmen a viitoarei conducte Nabucco, ce urmeaza sa transporte gazele naturale spre Europa, ocolind teritoriul Rusiei. UE urmareste conectarea Turkmenistanului la Nabucco printr-un gazoduct transcaspic, pina in Azerbaidjan, proiect care este favorizat de deschiderea catre Occident a actualului presedinte turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov.
Strategia energetica europeana in Asia Centrala este insa ingreunata de accentul pe care UE il pune pe respectarea drepturilor omului, Human Rights Watch considerind ca Turkmenistanul este „unul dintre cele mai represive state“ din lume.
Din acest motiv, liderii turkmeni colaboreaza mai usor cu state mai putin interesate de respectarea drepturilor fundamentale: au semnat recent un memorandum privind constructia unui gazoduct spre India, iar din 2009 vor exporta spre China 30 de miliarde de metri cubi de gaze
(un volum similar celui pe care l-ar asigura Nabucco).
Totodata, Rusia, Kazahstanul si Turkmenistanul au convenit, in 2007, sa construiasca un gazoduct catre Rusia, ceea ce ar ruina actualul proiect european de a ocoli teritoriul rus.
„Diversiune“ in Libia
Compania italiana Eni si monopolul rus Gazprom au convenit sa lucreze la un proiect de exploatare si transport
al gazelor din Libia pina in sudul Europei. Discutiile au avut loc in timpul intilnirii dintre directorul Eni si presedintele Vladimir Putin. Cele doua companii
vor sa construiasca si conducta South Stream, proiectul rival al gazoductului Nabucco, in care au fost cooptate Ungaria, Bulgaria, Serbia si Austria.