marți, 31 martie 2009

Inca un scandal la MAE: Tcaciuc nu putea fi retinut de consulat

Ministrul roman de Externe a cerut o informare legata de situatia lui Severin Tcaciuc, dat in urmarire internationala, care s-a aflat timp de patru ore la Consulatul Romaniei din Viena.

Presa a relatat joi ca diplomatii romani nu au anuntat autoritatile ca omul de afaceri Severin Tcaciuc, dat in urmarire internationala, se afla in incinta Sectiei Consulare a Romaniei la
Viena. Potrivit ziarului „Adevarul“, Tcaciuc, urmarit international pentru punerea in aplicare a trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, s-a prezentat in 12 martie 2008 la Ambasada Romaniei din Viena - Sectia Consulara pentru a-si reface pasaportul si permisul de conducere.

Se pare ca n-ar fi fost recunoscut de nici un angajat al sectiei diplomatice, sustine cotidianul citat. Severin Tcaciuc dorea eliberarea unei procuri legalizate, pe care sa o trimita in Romania, pentru a-si schimba pasaportul si permisul de conducere, care expirau.

A completat formularele necesare si a platit o taxa de 240 de euro, dupa care a asteptat patru ore solutionarea cererii.

Dupa dezvaluirile ziaristilor, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu citeva precizari. In comunicatul remis redactiei Cotidianul se arata ca lucrurile au stat putin diferit. Si anume, la ghiseul consular s-ar fi prezentat fiica lui Tcaciuc cu o cerere in numele tatalui sau. „Personalul consular de la Ambasada Romaniei la Viena a actionat in aceasta situatie conform procedurilor legale, pentru ca nu are competente privind retinerea cetatenilor romani urmariti general“, precizeaza Ministerul de Externe.

Tcaciuc a invocat motive de sanatate
pentru a nu se prezenta personal la ghiseu (el are ambele picioare amputate), iar un reprezentant al sectiei consulare s-a deplasat in parcarea in care se afla acesta, pentru a semna documentele.

Omul de afaceri avea buletin de identitate de tip vechi, iar la dosar
a depus un document
din care reiesea ca e solicitant de azil politic in Austria, asa ca personalul consular i-a verificat, potrivit procedurilor legale, identitatea si situatia in tara, la Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

Dupa aceea a anuntat-o pe domnisoara Tcaciuc ca solicitarea tatalui sau nu poate fi onorata pentru ca „se asteapta un raspuns de la autoritatile romane competente referitor la identitatea domnului Tcaciuc“. Dupa o jumatate de ora, fiica lui Severin Tcaciuc a anuntat ca tatal ei renunta, deocamdata, la obtinerea procurii. A fost anulata solicitarea si i s-au restituit banii platiti.

Potrivit MAE, in aceeasi zi, MIRA a confirmat telefonic identitatea lui Tcaciuc, iar ulterior a confirmat in scris identitatea acestuia si faptul ca el figureaza in evidentele ministerului ca fiind urmarit general pentru infractiuni economice si ultraj.