marți, 31 martie 2009

România trece printr-o criză a preţului grâului

România nu trece printr-o criză a grâului, ci mai degrabă printr-o criză a preţului grâului, a declarat pentru The Money Channel secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Albu. Această criză se datorează în primul rând lipsei de comunicare dintre morari şi fermieri.
Ţara noastră are suficiente rezerve de grâu până la
recolta viitoare. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, în România nu este justificată o creştere a preţului grâului, pentru că nu recolta de cereale este principala problemă, ci mai degrabă preţul ridicat la care acesta este comercializat pe piaţă. "În ultima perioadă s-au dat foarte multe declaraţii că se va scupi, că e o criză a grâului, că e o criză de făină, dar sincer să vă spun că şi eu al rândul meu sunt consumator de astfel de produse
dar nu mi s-a întâmplat să merg într-un magazin şi să nu găsesc pâine la vânzare.

Mai degrabă, decât să vorbim de o criză a grâului mai degrabă vorbim de o criză a preţului grâului şi, dacă vreţi, de o criză a preţului la produsele agroalimentare. O criză de preţ care probabil vine din faptul că această piaţă nu funcţionează întocmai", spune Gheorghe Albu, secretar de stat în cadrul MADR.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, ar trebui să existe o mai bună comunicare între morari şi fermieri pentru rezolvarea problemei. "Cunosc destul de bine că nu sunt deocamdată cereri din partea morarilor către fermieri sau contracte în care să solicite că avem nevoie de o anumită cantitate de grâu pentru 2008 şi morarii aşteaptă recolta în aşa fel încât foarte puţini dintre ei au încheiat contracte de achiziţie cu fermierii", a mai spus Albu.