Principalul motiv petru care fluxul de turisti a crescut semnificativ incepand cu aceasta perioada este nivelul de trai care se afla pe o panta ascendenta, sunt de parere reprezentantii Asociatiei Agentiilor de Turism din Romania. "Cresterea nivelului de trai a dus la majorarea circulatiei turistice pe toate planurile, atat la intern, cat si la extern. Estimam ca in acest an circulatia turistica va creste cu 30 la suta", ne-a spus Lucia Morariu, fost presedinte al Asociatiei. Cele spuse de aceasta se reflecta in numarul mare de turisti romani care au profitat de minivacanta de 1 Mai.
Vacanta de 1 Mai a adunat pe litoralul romanesc aproape 25.000 de turisti, numar ce a depasit previziunile specialistilor, care se asteptau la cel mult 20.000 de persoane, a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant
al ANAT, Traian Badulescu. Nu doar nivelul de trai a contribuit insa la cresterea numarului de turisti.
Numarul total de turisti a crescut si datorita celor care s-au hotarat in ultima clipa sa plece la mare, pe cont propriu, potrivit sursei citate. Aproape jumatate dintre turisti (10.000) au fost in Mamaia, statiune in care a trebuit suplimentat numarul de locuri pentru a face fata fluxului de persoane, a spus Badulescu. "Din fericire, este primul an, dupa foarte multi, care incepe cu bine din punctul de vedere al turismului. Cel putin in ulimele doua sezoane turismul a fost extrem de slab", a declarat purtatorul de cuvant.
Tarifele autohtone, mai mici decat cele bulgaresti
In opinia purtatorului de cuvant al ANAT, un alt motiv pentru care romanii au mers in numar mare pe litoral, in acest an, este si acela ca hotelierii au practicat tarife mai mici decat cei din Bulgaria. "Diferenta nu a fost mare, de 4-5 euro, dar a contat si acest lucru", a incheiat Badulescu. Potrivit datelor oferite de ANAT, in Bulgaria si-au petrecut vacanta de 1 Mai aproximativ 10.000 de romani.
"Am vazut ca bulgarii au declarat ca 17.000 de romani au intrat in Bulgaria in aceste zile, insa o parte dintre acestia au mers in vacanta in Grecia", a adaugat Badulescu.
Si ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, a declarat ca numarul turistilor care au ales sa isi petreaca vacanta de 1 Mai la mare a depasit asteptarile. "Sincer sa fiu, este mult mai bine decat ma asteptam, mai ales ca miercurea trecuta mai erau destule probleme, deoarece hotelierii, proprietarii plajelor si autoritatile locale nu au reusit sa se inteleaga. Dar, pana la urma, au reusit sa ajunga la un numitor comun", a spus Silaghi.
"An mult mai bun pentru turism"
Fata de anul trecut, in 2007 numarul turistilor pe litoral a crescut de aproape patru ori. "Este evident faptul ca 2007 este un an mult mai bun pentru turism. Anul trecut nu au fost mai mult de 5.000 de oameni pe litoral, asta si din cauza ploilor si a inundatiilor", a spus Badulescu. Si ziua libera in plus
oferita de Guvern a contribuit la sporirea numarului turistilor pe litoral. ANAT estima ca acesta va creste, cu aproximativ 15%.
Pe langa cei 25.000 de romani care au ales litoralul, alti circa 5.000 de romani si-au petrecut vacanta la munte si in pensiunile agroturistice, in timp
ce numarul celor care au ales sa mearga in strainatate este estimat in jurul a 17.000. Din datele oferite de ANAT, cei mai multi turisti romani sunt in Bulgaria (10.000), Grecia (6.000) si Turcia, pentru care au optat aproape 1.000 de turisti romani.
Concurenta bulgara, benefica pentru noi
Concurenta pe care litoralul bulgaresc a facut-o celui romanesc, in ultimii doi ani, a avut efecte benefice asupra turismului autohton, a declarat Traian Badulescu. "Trebuie sa privim si partea buna a concurentei cu bulgarii. Din fericire, hotelierii romani au inteles ca trebuie sa se adapteze cerintelor turistilor, atat din punctul de vedere al tarifelor cat si al serviciilor, iar acest lucru s-a vazut cu ocazia vacantei de 1 Mai, cand sejururile pe litoralul nostru au fost sub cele de la bulgari, ca pret", a declarat Badulescu.
Purtatorul de cuvant al ANAT a spus ca se asteapta ca si in timpul sezonului estival situatia sa fie asemanatoare. "In general, si la vara tarifele de la noi se vor pastra la fel sau vor fi chiar sub cele din Bulgaria", a adaugat Badulescu, care crede ca important este ca Romania sa atraga turistii straini, nu sa-i tina pe cei romani acasa.
Aceleasi tarife ca anul trecut
Tarifele pentru Litoral 2007 sunt, in general, cam aceleasi ca anul trecut. Poate putin mai mari in Mamaia, unde cererea este cea mai mare. Un sejur de o saptamana, cu trei mese
zilnic, la un hotel de 3 stele in Mamaia, va costa in iulie si in august, circa 1.100 lei. In Eforie Nord, 1.000 de lei, iar la Costinesti in jur de 800. Cea mai ieftina statiune va ramane Eforie Sud, cu 700 de lei pe sejur. In schimb, in Bulgaria, tarifele la Nisipurile de Aur vor fi, in iulie si august, de 30-40 de euro/persoana/zi pentru un hotel de 3 stele. Conform Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, pentru perioada de 1 Mai un pachet de trei nopti la un hotel de trei stele, in Mamaia, costa 50 de euro.
Gradul de ocupare in pensiuni, 80%
Presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania, Daragus Attila, a declarat ca circa 80 la suta din locurile de cazare in pensiunile agroturistice au fost ocupate de 1 Mai la nivel national, iar in judetul Covasna acesta a fost de peste 90 la suta. Daragus Attila a declarat ca foarte multi turisti au facut rezervari din timp in pensiunile agroturistice pentru a petrece zilele libere. Potrivit lui Daragus, foarte multi straini au vizitat in aceste zile Romania si au stat in pensiuni, iar in judetul Covasna, de exemplu, majoritatea turistilor au venit din Ungaria. Intr-o pensiune de trei margarete, o noapte de cazare cu mic dejun inclus costa intre 70 si 120 de lei, iar intr-una de doua margarete intre 45 si 70 de lei.