Cu Romania in plin scandal politic, Statele Unite au anuntat saptamana trecuta, la Oslo, ca summitul NATO din 2008 se va desfasura la Bucuresti. 26 de sefi de stat sau de guvern, crema lumii occidentale, se vor afla in tara noastra la cea mai importanta manifestare internationala gazduita vreodata de Romania. Mai mult, summitul de la Bucuresti - 2008 are toate sansele sa intre in istorie, la fel cum s-a intamplat cu Madridul in 1997 sau Praga in 2002, deoarece ar putea hotari o noua extindere spre Est a NATO.
Ideea alegerii Bucurestiului ca loc de desfasurare a apartinut republicanului Bruce Jackson - cel care a jucat un rol important pe langa administratia Bush si la precedenta extindere a NATO din 2002.
Dupa un lobby intens facut la Washington, Bucurestiul a fost aprobat cu sprijinul fostului ambasador american in Romania J.D. Crouch, acum adjunct al consilierului de securitate nationala al presedintelui Bush. In luarea deciziei s-a avut in vedere intregul parcurs al relatiilor romano-americane de dupa �89 si in special cel de dupa 11 septembrie 2001, cand Bucurestiul a fost in mod constant, ba uneori chiar excesiv, in sprijinul politicii internationale americane. Washingtonul a decis ca summitul sa aiba loc la Bucuresti inca de pe data de 29 martie. Din cauza situatiei politice interne din Romania, cu presedintele Basescu suspendat, s-a hotarat ca la Oslo sa nu se faca oficial un anunt cu privire la summit. Din nefericire, in focul luptei de la noi, relatiile tarii cu America au fost folosite din nou, pe post de ciomag, pentru spartul capetelor adversarilor politici. S-a speculat ca, din cauza suspendarii presedintelui Basescu, d-na Rice nu a vrut sa il intalneasca pe proaspatul ministru Cioroianu, ca presedintele Bush care face un turneu in Europa va ocoli Romania, ca anuntul cu privire la summit nu s-a facut la Oslo fiindca de fapt Bucurestiul a pierdut in favoarea Lisabonei.
In realitate, in fiecare caz in parte, explicatiile erau altele. Intalnirile d-nei Rice se planifica chiar si cu un an inainte, presedintele SUA nu viziteaza in mod normal intr-un singur mandat o tara mai mult de o singura data, iar anuntul cu privire la summit nu era facut la Oslo tocmai pentru a menaja susceptibilitatile politice interne din Romania.
Decizia SUA si NATO de a face public anuntul - menit sa puna capat speculatiilor - este un avertisment pentru politicienii de la Bucuresti: relatia Romaniei cu America nu este atributul exclusiv al unei singure persoane, fie ea presedinte, premier sau lider al opozitiei. Acest tip de relatii exista acum 30 de ani, intre administratia de la Washington si lideri din America Latina. Intre timp
, si acolo lucrurile s-au mai schimbat. Cu atat mai putin Statele Unite si-ar putea permite astazi asa ceva cu un stat aflat poate inca la periferie, dar la periferia lumii occidentale. In acelasi timp, SUA si tarile NATO au mai transmis ceva politicienilor de la Bucuresti: summitul Aliantei nu poate avea loc decat intr-o tara perfect stabila politic si, daca nu prospera, macar aflata pe drumul prosperitatii. Pana anul viitor, crizele politice din Romania vor lua sfarsit daca nu de bunavoie, atunci sub presiune occidentala.