Comercializarea lemnului si a fructelor de padure, cresterea pastravilor, vanatoarea si construirea unei fabrici de sucuri concentrate, piureuri si nectaruri sunt activitati care aduc profituri de circa 75 de milioane de lei pe an.
In 2004, fabrica de sucuri naturale din Piatra Neamt a fost proiectata la o capacitate de 400 de tone de fructe pe an. Initial, s-a dorit obtinerea de sucuri concentrate, piureuri pentru copii
si nectaruri din toata gama de fructe. Investitia s-a ridicat la aproape doua milioane de euro. Concurenta de pe piata racoritoarelor si lipsa fondurilor pentru o publicitate
competitiva i-au facut pe reprezentantii Romsilva sa se reorienteze in 2006 pe fabricarea de nectaruri exclusiv din fructe de padure, care au un continut de 40% pulpa. In prezent, fabrica imbuteliaza anual 1,5 milioane de sticle, din vanzarea carora obtine venituri de peste un milion de euro. Pentru colectarea catinei, afinelor, maceselor si murei, Romsilva a deschis aproape 300 de puncte de colectare in toata tara, de unde strange circa 5.500 de tone pe an. "Din pacate, capacitatea fabricii este prea mica pentru valorificarea fructelor pe care le colectam, iar construirea alteia ne costa prea mult. Noi prelucram mai putin de 10% din ceea ce strangem, de aceea restul fructelor le vindem ca atare pe piata", spune directorul de strategii marketing si cooperare internationala a Romsilva, Cristian Apostol. El afirma ca localnicii castiga din culesul afinelor, de exemplu, 7 lei pentru fiecare kilogram de fructe, ceea ce-i ajuta sa-si rotunjeasca veniturile. Regia are in prezent 28 de distribuitori nationali si regionali, dar directorul sustine ca vrea sa intre cu nectarurile produse
la Piatra Neamt si pe piata internationala. "Ma tem ca vom avea mare succes si nu vom putea sa onoram toate comenzile", apreciaza Cristian Apostol. Afacerea cu fructe de padure reprezinta numai 2% din venitul obtinut de Romsilva.
Paza buna trece primejdia rea
Principala activitate a regiei este comercializarea lemnului. Circa 10,4 metri cubi de lemn sunt vanduti prin cele circa cinci licitatiile organizate anual de Romsilva. Dintre acestea, la cele doua licitatii internationale se vinde lemn valoros. Directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea, spune ca regia a inregistrat si cateva recorduri mondiale. "Pentru ca nu exista o bursa a lemnului, organizam licitatii. Fabrici de furnire pentru mobila
din Romania, Austria, Turcia si multe alte tari vin si liciteaza sume foarte mari pentru exemplare romanesti rare, cum ar fi sorbul cret, ciresul si paltinul, pentru care am obtinut cele mai mari preturi din lume. De exemplu, pentru un sorb cret am luat peste 5.500 de euro/mc, un cires a fost evaluat la circa 5.500 de euro/mc, nuc negru la 5.000 euro/ mc, iar un paltin la peste 3.800 de euro/mc", declara Dan Ioan Aldea.
Problema furturilor a fost rezolvata prin responsabilizarea padurarilor. "In 2006 am avut sustrageri de circa 64.000 de mc cu o valoare de circa 9,5 milioane de lei, pe care le-am recuperat integral", spune Aldea. Asa se explica numarul mare de angajati pentru paza si administrare
, 8.800 de padurari si de peste 24.000 de angajati, fata de 111.000 de oameni in toata Europa. Din exportul de produse ale padurii s-au incasat anul trecut peste 27 de milioane de dolari. Astfel, din lemn s-au castigat 15 milioane de dolari din fructele de padure – sase milioane, din vanatoare - patru milioane, iar restul de doua milioane din comercializarea mangalului, a ciupercilor, a impletiturilor si din alte activitati. Directorul Romsilva spune ca in ultimii trei ani pretul bustenilor a crescut cu 80%. Se estimeaza ca anul acesta pretul mediu de vanzare a bustenilor va fi de 80 de euro/mc, iar cel european este de 90 de euro.
Pentru a-si creste veniturile, in urmatorii ani, Romsilva vrea sa introduca in circuitul turistic cele peste 200 de cabane de vanatoare. Marea problema ramane insa lipsa unei infrastructuri adecvate circuitului rutier si a fondurilor de investitii pentru acceptarea imobilelor in categoria celor turistice.
duminică, 22 februarie 2009
Cresterea nivelului de trai, colacul de salvare al turismului autohton
Principalul motiv petru care fluxul de turisti a crescut semnificativ incepand cu aceasta perioada este nivelul de trai care se afla pe o panta ascendenta, sunt de parere reprezentantii Asociatiei Agentiilor de Turism din Romania. "Cresterea nivelului de trai a dus la majorarea circulatiei turistice pe toate planurile, atat la intern, cat si la extern. Estimam ca in acest an circulatia turistica va creste cu 30 la suta", ne-a spus Lucia Morariu, fost presedinte al Asociatiei. Cele spuse de aceasta se reflecta in numarul mare de turisti romani care au profitat de minivacanta de 1 Mai.
Vacanta de 1 Mai a adunat pe litoralul romanesc aproape 25.000 de turisti, numar ce a depasit previziunile specialistilor, care se asteptau la cel mult 20.000 de persoane, a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant
al ANAT, Traian Badulescu. Nu doar nivelul de trai a contribuit insa la cresterea numarului de turisti.
Numarul total de turisti a crescut si datorita celor care s-au hotarat in ultima clipa sa plece la mare, pe cont propriu, potrivit sursei citate. Aproape jumatate dintre turisti (10.000) au fost in Mamaia, statiune in care a trebuit suplimentat numarul de locuri pentru a face fata fluxului de persoane, a spus Badulescu. "Din fericire, este primul an, dupa foarte multi, care incepe cu bine din punctul de vedere al turismului. Cel putin in ulimele doua sezoane turismul a fost extrem de slab", a declarat purtatorul de cuvant.
Tarifele autohtone, mai mici decat cele bulgaresti
In opinia purtatorului de cuvant al ANAT, un alt motiv pentru care romanii au mers in numar mare pe litoral, in acest an, este si acela ca hotelierii au practicat tarife mai mici decat cei din Bulgaria. "Diferenta nu a fost mare, de 4-5 euro, dar a contat si acest lucru", a incheiat Badulescu. Potrivit datelor oferite de ANAT, in Bulgaria si-au petrecut vacanta de 1 Mai aproximativ 10.000 de romani.
"Am vazut ca bulgarii au declarat ca 17.000 de romani au intrat in Bulgaria in aceste zile, insa o parte dintre acestia au mers in vacanta in Grecia", a adaugat Badulescu.
Si ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, a declarat ca numarul turistilor care au ales sa isi petreaca vacanta de 1 Mai la mare a depasit asteptarile. "Sincer sa fiu, este mult mai bine decat ma asteptam, mai ales ca miercurea trecuta mai erau destule probleme, deoarece hotelierii, proprietarii plajelor si autoritatile locale nu au reusit sa se inteleaga. Dar, pana la urma, au reusit sa ajunga la un numitor comun", a spus Silaghi.
"An mult mai bun pentru turism"
Fata de anul trecut, in 2007 numarul turistilor pe litoral a crescut de aproape patru ori. "Este evident faptul ca 2007 este un an mult mai bun pentru turism. Anul trecut nu au fost mai mult de 5.000 de oameni pe litoral, asta si din cauza ploilor si a inundatiilor", a spus Badulescu. Si ziua libera in plus
oferita de Guvern a contribuit la sporirea numarului turistilor pe litoral. ANAT estima ca acesta va creste, cu aproximativ 15%.
Pe langa cei 25.000 de romani care au ales litoralul, alti circa 5.000 de romani si-au petrecut vacanta la munte si in pensiunile agroturistice, in timp
ce numarul celor care au ales sa mearga in strainatate este estimat in jurul a 17.000. Din datele oferite de ANAT, cei mai multi turisti romani sunt in Bulgaria (10.000), Grecia (6.000) si Turcia, pentru care au optat aproape 1.000 de turisti romani.
Concurenta bulgara, benefica pentru noi
Concurenta pe care litoralul bulgaresc a facut-o celui romanesc, in ultimii doi ani, a avut efecte benefice asupra turismului autohton, a declarat Traian Badulescu. "Trebuie sa privim si partea buna a concurentei cu bulgarii. Din fericire, hotelierii romani au inteles ca trebuie sa se adapteze cerintelor turistilor, atat din punctul de vedere al tarifelor cat si al serviciilor, iar acest lucru s-a vazut cu ocazia vacantei de 1 Mai, cand sejururile pe litoralul nostru au fost sub cele de la bulgari, ca pret", a declarat Badulescu.
Purtatorul de cuvant al ANAT a spus ca se asteapta ca si in timpul sezonului estival situatia sa fie asemanatoare. "In general, si la vara tarifele de la noi se vor pastra la fel sau vor fi chiar sub cele din Bulgaria", a adaugat Badulescu, care crede ca important este ca Romania sa atraga turistii straini, nu sa-i tina pe cei romani acasa.
Aceleasi tarife ca anul trecut
Tarifele pentru Litoral 2007 sunt, in general, cam aceleasi ca anul trecut. Poate putin mai mari in Mamaia, unde cererea este cea mai mare. Un sejur de o saptamana, cu trei mese
zilnic, la un hotel de 3 stele in Mamaia, va costa in iulie si in august, circa 1.100 lei. In Eforie Nord, 1.000 de lei, iar la Costinesti in jur de 800. Cea mai ieftina statiune va ramane Eforie Sud, cu 700 de lei pe sejur. In schimb, in Bulgaria, tarifele la Nisipurile de Aur vor fi, in iulie si august, de 30-40 de euro/persoana/zi pentru un hotel de 3 stele. Conform Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, pentru perioada de 1 Mai un pachet de trei nopti la un hotel de trei stele, in Mamaia, costa 50 de euro.
Gradul de ocupare in pensiuni, 80%
Presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania, Daragus Attila, a declarat ca circa 80 la suta din locurile de cazare in pensiunile agroturistice au fost ocupate de 1 Mai la nivel national, iar in judetul Covasna acesta a fost de peste 90 la suta. Daragus Attila a declarat ca foarte multi turisti au facut rezervari din timp in pensiunile agroturistice pentru a petrece zilele libere. Potrivit lui Daragus, foarte multi straini au vizitat in aceste zile Romania si au stat in pensiuni, iar in judetul Covasna, de exemplu, majoritatea turistilor au venit din Ungaria. Intr-o pensiune de trei margarete, o noapte de cazare cu mic dejun inclus costa intre 70 si 120 de lei, iar intr-una de doua margarete intre 45 si 70 de lei.
Vacanta de 1 Mai a adunat pe litoralul romanesc aproape 25.000 de turisti, numar ce a depasit previziunile specialistilor, care se asteptau la cel mult 20.000 de persoane, a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant
al ANAT, Traian Badulescu. Nu doar nivelul de trai a contribuit insa la cresterea numarului de turisti.
Numarul total de turisti a crescut si datorita celor care s-au hotarat in ultima clipa sa plece la mare, pe cont propriu, potrivit sursei citate. Aproape jumatate dintre turisti (10.000) au fost in Mamaia, statiune in care a trebuit suplimentat numarul de locuri pentru a face fata fluxului de persoane, a spus Badulescu. "Din fericire, este primul an, dupa foarte multi, care incepe cu bine din punctul de vedere al turismului. Cel putin in ulimele doua sezoane turismul a fost extrem de slab", a declarat purtatorul de cuvant.
Tarifele autohtone, mai mici decat cele bulgaresti
In opinia purtatorului de cuvant al ANAT, un alt motiv pentru care romanii au mers in numar mare pe litoral, in acest an, este si acela ca hotelierii au practicat tarife mai mici decat cei din Bulgaria. "Diferenta nu a fost mare, de 4-5 euro, dar a contat si acest lucru", a incheiat Badulescu. Potrivit datelor oferite de ANAT, in Bulgaria si-au petrecut vacanta de 1 Mai aproximativ 10.000 de romani.
"Am vazut ca bulgarii au declarat ca 17.000 de romani au intrat in Bulgaria in aceste zile, insa o parte dintre acestia au mers in vacanta in Grecia", a adaugat Badulescu.
Si ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, a declarat ca numarul turistilor care au ales sa isi petreaca vacanta de 1 Mai la mare a depasit asteptarile. "Sincer sa fiu, este mult mai bine decat ma asteptam, mai ales ca miercurea trecuta mai erau destule probleme, deoarece hotelierii, proprietarii plajelor si autoritatile locale nu au reusit sa se inteleaga. Dar, pana la urma, au reusit sa ajunga la un numitor comun", a spus Silaghi.
"An mult mai bun pentru turism"
Fata de anul trecut, in 2007 numarul turistilor pe litoral a crescut de aproape patru ori. "Este evident faptul ca 2007 este un an mult mai bun pentru turism. Anul trecut nu au fost mai mult de 5.000 de oameni pe litoral, asta si din cauza ploilor si a inundatiilor", a spus Badulescu. Si ziua libera in plus
oferita de Guvern a contribuit la sporirea numarului turistilor pe litoral. ANAT estima ca acesta va creste, cu aproximativ 15%.
Pe langa cei 25.000 de romani care au ales litoralul, alti circa 5.000 de romani si-au petrecut vacanta la munte si in pensiunile agroturistice, in timp
ce numarul celor care au ales sa mearga in strainatate este estimat in jurul a 17.000. Din datele oferite de ANAT, cei mai multi turisti romani sunt in Bulgaria (10.000), Grecia (6.000) si Turcia, pentru care au optat aproape 1.000 de turisti romani.
Concurenta bulgara, benefica pentru noi
Concurenta pe care litoralul bulgaresc a facut-o celui romanesc, in ultimii doi ani, a avut efecte benefice asupra turismului autohton, a declarat Traian Badulescu. "Trebuie sa privim si partea buna a concurentei cu bulgarii. Din fericire, hotelierii romani au inteles ca trebuie sa se adapteze cerintelor turistilor, atat din punctul de vedere al tarifelor cat si al serviciilor, iar acest lucru s-a vazut cu ocazia vacantei de 1 Mai, cand sejururile pe litoralul nostru au fost sub cele de la bulgari, ca pret", a declarat Badulescu.
Purtatorul de cuvant al ANAT a spus ca se asteapta ca si in timpul sezonului estival situatia sa fie asemanatoare. "In general, si la vara tarifele de la noi se vor pastra la fel sau vor fi chiar sub cele din Bulgaria", a adaugat Badulescu, care crede ca important este ca Romania sa atraga turistii straini, nu sa-i tina pe cei romani acasa.
Aceleasi tarife ca anul trecut
Tarifele pentru Litoral 2007 sunt, in general, cam aceleasi ca anul trecut. Poate putin mai mari in Mamaia, unde cererea este cea mai mare. Un sejur de o saptamana, cu trei mese
zilnic, la un hotel de 3 stele in Mamaia, va costa in iulie si in august, circa 1.100 lei. In Eforie Nord, 1.000 de lei, iar la Costinesti in jur de 800. Cea mai ieftina statiune va ramane Eforie Sud, cu 700 de lei pe sejur. In schimb, in Bulgaria, tarifele la Nisipurile de Aur vor fi, in iulie si august, de 30-40 de euro/persoana/zi pentru un hotel de 3 stele. Conform Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, pentru perioada de 1 Mai un pachet de trei nopti la un hotel de trei stele, in Mamaia, costa 50 de euro.
Gradul de ocupare in pensiuni, 80%
Presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania, Daragus Attila, a declarat ca circa 80 la suta din locurile de cazare in pensiunile agroturistice au fost ocupate de 1 Mai la nivel national, iar in judetul Covasna acesta a fost de peste 90 la suta. Daragus Attila a declarat ca foarte multi turisti au facut rezervari din timp in pensiunile agroturistice pentru a petrece zilele libere. Potrivit lui Daragus, foarte multi straini au vizitat in aceste zile Romania si au stat in pensiuni, iar in judetul Covasna, de exemplu, majoritatea turistilor au venit din Ungaria. Intr-o pensiune de trei margarete, o noapte de cazare cu mic dejun inclus costa intre 70 si 120 de lei, iar intr-una de doua margarete intre 45 si 70 de lei.
America nu are "pile" la Bucuresti
Cu Romania in plin scandal politic, Statele Unite au anuntat saptamana trecuta, la Oslo, ca summitul NATO din 2008 se va desfasura la Bucuresti. 26 de sefi de stat sau de guvern, crema lumii occidentale, se vor afla in tara noastra la cea mai importanta manifestare internationala gazduita vreodata de Romania. Mai mult, summitul de la Bucuresti - 2008 are toate sansele sa intre in istorie, la fel cum s-a intamplat cu Madridul in 1997 sau Praga in 2002, deoarece ar putea hotari o noua extindere spre Est a NATO.
Ideea alegerii Bucurestiului ca loc de desfasurare a apartinut republicanului Bruce Jackson - cel care a jucat un rol important pe langa administratia Bush si la precedenta extindere a NATO din 2002.
Dupa un lobby intens facut la Washington, Bucurestiul a fost aprobat cu sprijinul fostului ambasador american in Romania J.D. Crouch, acum adjunct al consilierului de securitate nationala al presedintelui Bush. In luarea deciziei s-a avut in vedere intregul parcurs al relatiilor romano-americane de dupa �89 si in special cel de dupa 11 septembrie 2001, cand Bucurestiul a fost in mod constant, ba uneori chiar excesiv, in sprijinul politicii internationale americane. Washingtonul a decis ca summitul sa aiba loc la Bucuresti inca de pe data de 29 martie. Din cauza situatiei politice interne din Romania, cu presedintele Basescu suspendat, s-a hotarat ca la Oslo sa nu se faca oficial un anunt cu privire la summit. Din nefericire, in focul luptei de la noi, relatiile tarii cu America au fost folosite din nou, pe post de ciomag, pentru spartul capetelor adversarilor politici. S-a speculat ca, din cauza suspendarii presedintelui Basescu, d-na Rice nu a vrut sa il intalneasca pe proaspatul ministru Cioroianu, ca presedintele Bush care face un turneu in Europa va ocoli Romania, ca anuntul cu privire la summit nu s-a facut la Oslo fiindca de fapt Bucurestiul a pierdut in favoarea Lisabonei.
In realitate, in fiecare caz in parte, explicatiile erau altele. Intalnirile d-nei Rice se planifica chiar si cu un an inainte, presedintele SUA nu viziteaza in mod normal intr-un singur mandat o tara mai mult de o singura data, iar anuntul cu privire la summit nu era facut la Oslo tocmai pentru a menaja susceptibilitatile politice interne din Romania.
Decizia SUA si NATO de a face public anuntul - menit sa puna capat speculatiilor - este un avertisment pentru politicienii de la Bucuresti: relatia Romaniei cu America nu este atributul exclusiv al unei singure persoane, fie ea presedinte, premier sau lider al opozitiei. Acest tip de relatii exista acum 30 de ani, intre administratia de la Washington si lideri din America Latina. Intre timp
, si acolo lucrurile s-au mai schimbat. Cu atat mai putin Statele Unite si-ar putea permite astazi asa ceva cu un stat aflat poate inca la periferie, dar la periferia lumii occidentale. In acelasi timp, SUA si tarile NATO au mai transmis ceva politicienilor de la Bucuresti: summitul Aliantei nu poate avea loc decat intr-o tara perfect stabila politic si, daca nu prospera, macar aflata pe drumul prosperitatii. Pana anul viitor, crizele politice din Romania vor lua sfarsit daca nu de bunavoie, atunci sub presiune occidentala.
Ideea alegerii Bucurestiului ca loc de desfasurare a apartinut republicanului Bruce Jackson - cel care a jucat un rol important pe langa administratia Bush si la precedenta extindere a NATO din 2002.
Dupa un lobby intens facut la Washington, Bucurestiul a fost aprobat cu sprijinul fostului ambasador american in Romania J.D. Crouch, acum adjunct al consilierului de securitate nationala al presedintelui Bush. In luarea deciziei s-a avut in vedere intregul parcurs al relatiilor romano-americane de dupa �89 si in special cel de dupa 11 septembrie 2001, cand Bucurestiul a fost in mod constant, ba uneori chiar excesiv, in sprijinul politicii internationale americane. Washingtonul a decis ca summitul sa aiba loc la Bucuresti inca de pe data de 29 martie. Din cauza situatiei politice interne din Romania, cu presedintele Basescu suspendat, s-a hotarat ca la Oslo sa nu se faca oficial un anunt cu privire la summit. Din nefericire, in focul luptei de la noi, relatiile tarii cu America au fost folosite din nou, pe post de ciomag, pentru spartul capetelor adversarilor politici. S-a speculat ca, din cauza suspendarii presedintelui Basescu, d-na Rice nu a vrut sa il intalneasca pe proaspatul ministru Cioroianu, ca presedintele Bush care face un turneu in Europa va ocoli Romania, ca anuntul cu privire la summit nu s-a facut la Oslo fiindca de fapt Bucurestiul a pierdut in favoarea Lisabonei.
In realitate, in fiecare caz in parte, explicatiile erau altele. Intalnirile d-nei Rice se planifica chiar si cu un an inainte, presedintele SUA nu viziteaza in mod normal intr-un singur mandat o tara mai mult de o singura data, iar anuntul cu privire la summit nu era facut la Oslo tocmai pentru a menaja susceptibilitatile politice interne din Romania.
Decizia SUA si NATO de a face public anuntul - menit sa puna capat speculatiilor - este un avertisment pentru politicienii de la Bucuresti: relatia Romaniei cu America nu este atributul exclusiv al unei singure persoane, fie ea presedinte, premier sau lider al opozitiei. Acest tip de relatii exista acum 30 de ani, intre administratia de la Washington si lideri din America Latina. Intre timp
, si acolo lucrurile s-au mai schimbat. Cu atat mai putin Statele Unite si-ar putea permite astazi asa ceva cu un stat aflat poate inca la periferie, dar la periferia lumii occidentale. In acelasi timp, SUA si tarile NATO au mai transmis ceva politicienilor de la Bucuresti: summitul Aliantei nu poate avea loc decat intr-o tara perfect stabila politic si, daca nu prospera, macar aflata pe drumul prosperitatii. Pana anul viitor, crizele politice din Romania vor lua sfarsit daca nu de bunavoie, atunci sub presiune occidentala.
Cheltuielile de protocol ale Armatei, bagate la secret
Petrecerile si cazarile la preturi ridicole din localurile de protocol ale Armatei au fost bagate „la secret“. Un caz concret este cel al Complexului Haiducul, acolo unde apropiatii generalilor cu multe stele din MApN organizeaza saptamåna de saptamåna nunti, botezuri si alte cumetrii, la preturi mult mai mici decåt cele practicate de restaurantele Capitalei. De acelasi regim preferential se bucura si cei care se cazeaza in hotelul cu circuit inchis din acelasi complex
Desi MApN sustine ca localul este destinat in exclusivitate personalului sau militar si civil, ca sa aranjezi o nunta la Complexul Haiducul, trebuie sa iti faci programare cu mai bine de un an inainte si sa ai o pila la seful de complex. Utila este insa si o recomandare de la unul dintre greii ministerului. Cazarea se face tot preferential. Aici nu locuiesc doar cadrele, ci oricine este in gratiile celor de la minister. La conditii de 3 stele se platesc sume intre 10 si 20 de RON pe noapte
Toate cheltuielile pentru Complex se fac din bani publici. Ziarul „Gardianul“ a incercat sa afle care sunt acestea, numai ca toate informatiile legate de Complexul Haiducul sunt „secret de serviciu“. In aceasta categorie intra preturile practicate la restaurant, costurile unei nopti de cazare, cheltuielile Armatei cu intretinerea complexului si cu personalul etc. In acelasi fel sunt clasificate si informatiile legate de numarul de camere ale complexului sau numarul de angajati
Armata Româna tine la secret informatiile despre localurile de protocol si parangheliile care se fac in ograda proprie. Un caz concret este cel al Complexului Haiducul, acolo unde apropiatii generalilor cu multe stele din MApN organizeaza saptamâna de saptamâna nunti, botezuri si alte cumetrii. Evident, toate aceste petreceri se fac la preturi ridicole, mult mai mici decât cele practicate de toate restaurantele Capitalei. De acelasi regim preferential se bucura si cei care se cazeaza in hotelul cu circuit inchis din acelasi complex. Desi biroul
de presa al Armatei ne-a trimis un raspuns in care se spune ca tarifele de la Complexul Haiducul sunt „informatii clasificate ca secret de serviciu“, reporterii de la «Gardianul» au aflat ca o noapte in hogeacul MApN-ului se taxeaza cu doar 10 RON.
La fiecare sfarsit de saptamana, in apropierea strazii Sibiu din cartierul bucurestean Drumul Taberei, muzica rasuna de cu seara pana la ziua. In fata restaurantului, atat parcarile, cat si trotuarele se umplu cu masinile celor veniti la petrecere. Cei care au „norocul“ sa locuiasca in apropierea Complexului Haiducul se plang de zgomotul pe care sunt obligati sa-l suporte de fiecare data cand are loc o nunta sau un botez. Acest lucru i-a lasat insa reci pana acum pe oficialii de la MApN, care spun ca nu pot schimba ceva, atat timp
cat nimeni nu reclama la politie. Comandamentul Logistic al MApN ne-a comunicat ca „nu s-a înregistrat nicio sesizare privind zgomotul din timpul activitatilor dedicate aniversarii unor evenimente, iar din verificarile efectuate consideram ca acestea sunt nefondate, deoarece cladirea este izolata fonic - izolare pereti si tâmplarie cu geamuri termopan. Personalul militar si civil cazat în complex, care poseda autovehicule proprietate personala, beneficiaza de locuri de parcare în incinta complexului“. Iarna, o mai fi cum o fi, dar vara se petrece cu geamurile deschise, asa ca izolarea nu mai face doi bani.
RAPPS-ul Armatei are circuit inchis
Daca ar fi sa ne luam dupa ceea ce spun scriptele, Complexul Haiducul a fost creat pentru a gazdui conferinte de presa si seminarii, pentru cazarea delegatiilor straine si a oficialilor din provincie, iar in timpul ramas liber poate organiza nunti sau petreceri, dedicate, teoretic, in exclusivitate personalului militar si civil din cadrul ministerului. In realitate, toti cei care locuiesc in zona stiu ca week-end-urile sunt rezervate cumetriilor. Ca sa aranjezi o nunta la Complexul Haiducul, trebuie sa iti faci programarea cu mai bine de un an inainte. La fel de necesar este fie sa ai o pila la seful de complex, fie sa vii cu o recomandare de la unul dintre greii ministerului. Chiar si asa, cand are loc un protocol de grad „zero“, adica un personaj important din MApN face o rezervare pe ultima suta de metri, totul se da peste cap.
Regimul de cazare la hotelul cu circuit inchis este si el unul preferential. Aici nu locuiesc doar cadrele ministerului, ci oricine primeste recomandarea vreunui general. Asa au ajuns ca aici sa stea in regim hotelier tot soiul de rubedenii ale celor de la Armata. Pentru o noapre de cazare aici se platesc sume intre 10 si 20 de RON pe noapte, adica mai ieftin decat la un camin de nefamilisti. Conditiie sunt insa comparabile cu cele ale unui hotel de 3 stele. Armata, deci statul roman, plateste toate cheltuielile din banii contribuabililor. Culmea, cand liberalii au vrut sa scape de un pedist care conducea RAPPS-ul Elenei Udrea, au sustinut ca nu este necesara o astfel de structura, iar cazarea demnitarilor se poate face in hotel. Cand au preluat conducerea MApN, liberalii au uitat ca si Armata are un RAPPS mai mic.
Chefurile MApN, «secret de serviciu»
In incercarea de a afla mai multe despre „RAPPS-ul Armatei“, am trimis biroului de presa al acestei institutii o solicitare pe Legea 544 (privind accesul la informatiile publice). Nu mica ne-a fost mirarea cand din raspunsul primit am aflat ca toate informatiile legate de Complexul Haiducul sunt „secret de serviciu“. In aceasta categorie intra preturile practicate la restaurant, costurile unei nopti de cazare, cheltuielile Armatei cu intretinerea complexului si cu personalul etc. In acelasi fel sunt clasificate si informatiile legate de numarul de camere ale complexului sau numarul de angajati de care e nevoie. Singurul lucru pe care ni l-au „dezvaluit“ cei de la Comandamentul Logistic Întrunit al MApN este ca acest complex este destinat cazarii delegatiilor militare straine pe timpul vizitelor în România, a personalului militar si civil din Ministerul Apararii aflat în tranzit în garnizoana Bucuresti si, în limita spatiilor de cazare disponibile, a personalului militar si civil mutat în interesul serviciului
si care nu detine locuinta în garnizoana Bucuresti“.
Care au fost criteriile care au stat la baza clasificarii unei astfel de informatii, numai sefii Armatei pot spune. Am aflat ca, pentru raspunsul trimis ziarului „Gardianul“ a fost nevoie de intrunirea unei comisii speciale, care sa constate ca Legea 544 nu se poate aplica si in acest caz. Culmea, toate cheltuielile pentru complexul cu pricina se fac din bani publici. Este greu de crezut ca numarul celor care chefuiesc de seara pana dimineata aici sau banii pe care ii da Armata ca sa le subventioneze parangheliile pot reprezenta secrete de stat.
Desi MApN sustine ca localul este destinat in exclusivitate personalului sau militar si civil, ca sa aranjezi o nunta la Complexul Haiducul, trebuie sa iti faci programare cu mai bine de un an inainte si sa ai o pila la seful de complex. Utila este insa si o recomandare de la unul dintre greii ministerului. Cazarea se face tot preferential. Aici nu locuiesc doar cadrele, ci oricine este in gratiile celor de la minister. La conditii de 3 stele se platesc sume intre 10 si 20 de RON pe noapte
Toate cheltuielile pentru Complex se fac din bani publici. Ziarul „Gardianul“ a incercat sa afle care sunt acestea, numai ca toate informatiile legate de Complexul Haiducul sunt „secret de serviciu“. In aceasta categorie intra preturile practicate la restaurant, costurile unei nopti de cazare, cheltuielile Armatei cu intretinerea complexului si cu personalul etc. In acelasi fel sunt clasificate si informatiile legate de numarul de camere ale complexului sau numarul de angajati
Armata Româna tine la secret informatiile despre localurile de protocol si parangheliile care se fac in ograda proprie. Un caz concret este cel al Complexului Haiducul, acolo unde apropiatii generalilor cu multe stele din MApN organizeaza saptamâna de saptamâna nunti, botezuri si alte cumetrii. Evident, toate aceste petreceri se fac la preturi ridicole, mult mai mici decât cele practicate de toate restaurantele Capitalei. De acelasi regim preferential se bucura si cei care se cazeaza in hotelul cu circuit inchis din acelasi complex. Desi biroul
de presa al Armatei ne-a trimis un raspuns in care se spune ca tarifele de la Complexul Haiducul sunt „informatii clasificate ca secret de serviciu“, reporterii de la «Gardianul» au aflat ca o noapte in hogeacul MApN-ului se taxeaza cu doar 10 RON.
La fiecare sfarsit de saptamana, in apropierea strazii Sibiu din cartierul bucurestean Drumul Taberei, muzica rasuna de cu seara pana la ziua. In fata restaurantului, atat parcarile, cat si trotuarele se umplu cu masinile celor veniti la petrecere. Cei care au „norocul“ sa locuiasca in apropierea Complexului Haiducul se plang de zgomotul pe care sunt obligati sa-l suporte de fiecare data cand are loc o nunta sau un botez. Acest lucru i-a lasat insa reci pana acum pe oficialii de la MApN, care spun ca nu pot schimba ceva, atat timp
cat nimeni nu reclama la politie. Comandamentul Logistic al MApN ne-a comunicat ca „nu s-a înregistrat nicio sesizare privind zgomotul din timpul activitatilor dedicate aniversarii unor evenimente, iar din verificarile efectuate consideram ca acestea sunt nefondate, deoarece cladirea este izolata fonic - izolare pereti si tâmplarie cu geamuri termopan. Personalul militar si civil cazat în complex, care poseda autovehicule proprietate personala, beneficiaza de locuri de parcare în incinta complexului“. Iarna, o mai fi cum o fi, dar vara se petrece cu geamurile deschise, asa ca izolarea nu mai face doi bani.
RAPPS-ul Armatei are circuit inchis
Daca ar fi sa ne luam dupa ceea ce spun scriptele, Complexul Haiducul a fost creat pentru a gazdui conferinte de presa si seminarii, pentru cazarea delegatiilor straine si a oficialilor din provincie, iar in timpul ramas liber poate organiza nunti sau petreceri, dedicate, teoretic, in exclusivitate personalului militar si civil din cadrul ministerului. In realitate, toti cei care locuiesc in zona stiu ca week-end-urile sunt rezervate cumetriilor. Ca sa aranjezi o nunta la Complexul Haiducul, trebuie sa iti faci programarea cu mai bine de un an inainte. La fel de necesar este fie sa ai o pila la seful de complex, fie sa vii cu o recomandare de la unul dintre greii ministerului. Chiar si asa, cand are loc un protocol de grad „zero“, adica un personaj important din MApN face o rezervare pe ultima suta de metri, totul se da peste cap.
Regimul de cazare la hotelul cu circuit inchis este si el unul preferential. Aici nu locuiesc doar cadrele ministerului, ci oricine primeste recomandarea vreunui general. Asa au ajuns ca aici sa stea in regim hotelier tot soiul de rubedenii ale celor de la Armata. Pentru o noapre de cazare aici se platesc sume intre 10 si 20 de RON pe noapte, adica mai ieftin decat la un camin de nefamilisti. Conditiie sunt insa comparabile cu cele ale unui hotel de 3 stele. Armata, deci statul roman, plateste toate cheltuielile din banii contribuabililor. Culmea, cand liberalii au vrut sa scape de un pedist care conducea RAPPS-ul Elenei Udrea, au sustinut ca nu este necesara o astfel de structura, iar cazarea demnitarilor se poate face in hotel. Cand au preluat conducerea MApN, liberalii au uitat ca si Armata are un RAPPS mai mic.
Chefurile MApN, «secret de serviciu»
In incercarea de a afla mai multe despre „RAPPS-ul Armatei“, am trimis biroului de presa al acestei institutii o solicitare pe Legea 544 (privind accesul la informatiile publice). Nu mica ne-a fost mirarea cand din raspunsul primit am aflat ca toate informatiile legate de Complexul Haiducul sunt „secret de serviciu“. In aceasta categorie intra preturile practicate la restaurant, costurile unei nopti de cazare, cheltuielile Armatei cu intretinerea complexului si cu personalul etc. In acelasi fel sunt clasificate si informatiile legate de numarul de camere ale complexului sau numarul de angajati de care e nevoie. Singurul lucru pe care ni l-au „dezvaluit“ cei de la Comandamentul Logistic Întrunit al MApN este ca acest complex este destinat cazarii delegatiilor militare straine pe timpul vizitelor în România, a personalului militar si civil din Ministerul Apararii aflat în tranzit în garnizoana Bucuresti si, în limita spatiilor de cazare disponibile, a personalului militar si civil mutat în interesul serviciului
si care nu detine locuinta în garnizoana Bucuresti“.
Care au fost criteriile care au stat la baza clasificarii unei astfel de informatii, numai sefii Armatei pot spune. Am aflat ca, pentru raspunsul trimis ziarului „Gardianul“ a fost nevoie de intrunirea unei comisii speciale, care sa constate ca Legea 544 nu se poate aplica si in acest caz. Culmea, toate cheltuielile pentru complexul cu pricina se fac din bani publici. Este greu de crezut ca numarul celor care chefuiesc de seara pana dimineata aici sau banii pe care ii da Armata ca sa le subventioneze parangheliile pot reprezenta secrete de stat.
În apărarea lui Traian Băsescu
Încă un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Române implică cea mai de încredere instituţie în disputele politice
Biserica Ortodoxă, instituţia care se bucură de cea mai largă susţinere publică în societate, face un nou pas către viaţa politică. Într-un apel semnat de Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, împreună cu alte înalte feţe bisericesti, judecătorilor Curţii Constituţionale li se sugerează să respingă amendamentul la legea referendumului potrivit căruia parlamentul ar trebui să decidă calea de urmat în eventualitatea invalidării consultării populare de la 19 mai.
Semnatarii apelului dau de înţeles că, în caz contrar, si-ar putea reconsidera poziţia de neutralitate politică. O poziţie, de altfel, destul de discutabilă. Oficial neutră politic, Biserica Ortodoxă si-a manifestat, prin reprezentanţii ei de seamă, diverse simpatii – fie că a fost vorba de Adrian Năstase, Gigi Becali sau alţi lideri politici. De asemenea, Biserica a intervenit uneori brutal în dezbaterea politică, atunci când s-a opus vehement dezincriminării relaţiilor homosexuale, legalizării prostituţiei sau retrocedării unor lăcaŢe de cult către greco-catolici. Vă prezentăm în continuare textul
integral al apelului semnat de ÎPS Bartolomeu Anania.
„În Declaraţia publică din 27 martie 2007, ne-am exprimat profunda tristeţe pe care ne-o inspira spectacolul de pe arena politică a României si am lansat un călduros APEL către întreaga noastră clasă conducătoare, să caute Ţi să găsească soluţii pentru depăŢirea impasurilor temperamentale si restaurarea lucidităţii responsabile. Am făcut-o mai ales în numele celor peste patru milioane de cetăţeni pe care-i păstorim, preoţi si mireni, cei care împreună cu noi alcătuiesc electoratul din opt judeţe transilvănene. Nu am nutrit însă si iluzia că alesii poporului, prinsi în crâncene lupte fratricide, mai au timp
să se gândească si la cei care i-au ales, si cu atât mai puţin la Dumnezeu.
Din nefericire, temerile s-au adeverit, iar păstoriţii nostri ne trimit tot mai numeroase semnale că e timpul să intervenim din nou. O facem, dar fără să le si promitem că vom părăsi echidistanţa politică, asa cum suntem îndemnaţi în disperare de cauză, pentru faptul ca ea este o hotărâre a Sfântului Sinod care se cere respectată în primul rând de membrii acestuia.
Opţiunea electoratului este instanţa supremă
În ultima vreme, statul român a intrat într-o criză fără precedent, prin suspendarea presedintelui. Nu e căderea noastră să ne pronunţăm asupra constituţionalităţii si legalităţii acestor demersuri. Putem înţelege că parlamentul a fost desemnat de popor prin alegeri libere si că avea autoritatea să-l suspende pe presedinte (chiar cu ignorarea avizului negativ al Curţii Constituţionale), că hotărârea lui trebuie să fie validată sau invalidată de un referendum si că, în această problemă, opţiunea electoratului reprezintă instanţa supremă. Toate acestea ţin de legalitate.
Iată însă că parlamentul a adoptat o lege prin care îsi conferă dreptul de a decide a-posteriori, adică după ce poporul se va pronunţa prin referendum, care va fi soarta preŢedintelui suspendat.
Or, aceasta înseamnă abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifică regimurilor totalitare.
Este datoria noastră morală de a lua atitudine
Aici nu mai poate fi vorba de legalitate sau ilegalitate, ci de imoralitate politică.
În faţa unui astfel de fenomen, păstorii spirituali ai poporului au obligaţia – cu atât mai mult în condiţii de libertate - de a se face auziţi în viaţa publică a cetăţii, după modelele biblice ale unui Ilie Tesviteanul, Ioan Botezătorul sau Iisus Nazarineanul, cei care au preconizat si instituit vocaţia profetică a Bisericii. Ca urmare, e datoria noastră morală de a lua atitudine si de a-i adresa Curtii Constituţionale îndemnul de a-Ţi asuma, ferm Ţi fără echivoc, competenţa supremă de a identifica pârghiile constituţionale care să facă posibilă soluţionarea morală a actualei crize politice."
ÎPS Bartolomeu Anania
al Clujului, alături de Sinodul Mitropoliei Clujului
BOR este neutră, dar nu indiferentă
"Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, precum si hotărârilor Sf. Sinod al BOR, Biserica este neutră din punct de vedere politic, dar nu indiferentă faţă de viaţa cetăţii… Trăim într-o societate democratică si tot ceea ce se întâmplă în societatea noastră trebuie să respecte regulile democraţiei. Biserica Ortodoxă nu este o instituţie centralizată, fiecare membru al Sf. Sinod si fiecare sinod local, mitropolitan au deplina libertate a opiniilor si a propriilor decizii."
Pr. Constantin Stoica
purtătorul de cuvânt al Patriarhiei BOR
O meditaţie asupra rolului politic al Bisericii
"Decizia Sinodului de la Cluj ne furnizează un cadru prin care s-ar putea dezvolta o bună meditaţie asupra rolului politic al Bisericii. Eu consider acest apel drept un comentariu teologico-politic la faimosul cuvânt biblic: <>. Adică se pledează pentru restaurarea noţiunii de dreptate, într-un cadru corupt din punct de vedere moral. În al doilea lucru indicat cu subtilitate de Sinodul mitropolitan de la Cluj - se arată că legalismul are limitele sale. Este o trimitere la un alt text biblic care spune: <>. În sfârŢit, acest Sinod este mai aproape de dimensiunea comunitară a Bisericii, decât de abstracţia care poate fi manipulată si care se numeste statul."
Mihai Neamţu
cercetător în teologie crestină
Biserica, la picioarele politicienilor
- În urmă cu câteva zile, Gigi Becali a primit o nouă distincţie religioasă - „Crucea Sfântului Apostol Andrei". După slujba de la Mănăstirea constănţeană Colilia, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, i-a mulţumit lui Becali pentru activitatea sa si l-a comparat cu Sf. Gheorghe.
- La mijlocul lui septembrie 2006, Becali a primit, din partea Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, "Crucea Andrei Şaguna" pentru ajutorul dat Bisericii.
- Presedintele Traian Băsescu a fost si el invitat, la mijlocul lunii aprilie, de ÎPS Bartolomeu, să participe la slujba de canonizare a Sf. Cuvios Ierarh Pahomie.
Biserica Ortodoxă, instituţia care se bucură de cea mai largă susţinere publică în societate, face un nou pas către viaţa politică. Într-un apel semnat de Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, împreună cu alte înalte feţe bisericesti, judecătorilor Curţii Constituţionale li se sugerează să respingă amendamentul la legea referendumului potrivit căruia parlamentul ar trebui să decidă calea de urmat în eventualitatea invalidării consultării populare de la 19 mai.
Semnatarii apelului dau de înţeles că, în caz contrar, si-ar putea reconsidera poziţia de neutralitate politică. O poziţie, de altfel, destul de discutabilă. Oficial neutră politic, Biserica Ortodoxă si-a manifestat, prin reprezentanţii ei de seamă, diverse simpatii – fie că a fost vorba de Adrian Năstase, Gigi Becali sau alţi lideri politici. De asemenea, Biserica a intervenit uneori brutal în dezbaterea politică, atunci când s-a opus vehement dezincriminării relaţiilor homosexuale, legalizării prostituţiei sau retrocedării unor lăcaŢe de cult către greco-catolici. Vă prezentăm în continuare textul
integral al apelului semnat de ÎPS Bartolomeu Anania.
„În Declaraţia publică din 27 martie 2007, ne-am exprimat profunda tristeţe pe care ne-o inspira spectacolul de pe arena politică a României si am lansat un călduros APEL către întreaga noastră clasă conducătoare, să caute Ţi să găsească soluţii pentru depăŢirea impasurilor temperamentale si restaurarea lucidităţii responsabile. Am făcut-o mai ales în numele celor peste patru milioane de cetăţeni pe care-i păstorim, preoţi si mireni, cei care împreună cu noi alcătuiesc electoratul din opt judeţe transilvănene. Nu am nutrit însă si iluzia că alesii poporului, prinsi în crâncene lupte fratricide, mai au timp
să se gândească si la cei care i-au ales, si cu atât mai puţin la Dumnezeu.
Din nefericire, temerile s-au adeverit, iar păstoriţii nostri ne trimit tot mai numeroase semnale că e timpul să intervenim din nou. O facem, dar fără să le si promitem că vom părăsi echidistanţa politică, asa cum suntem îndemnaţi în disperare de cauză, pentru faptul ca ea este o hotărâre a Sfântului Sinod care se cere respectată în primul rând de membrii acestuia.
Opţiunea electoratului este instanţa supremă
În ultima vreme, statul român a intrat într-o criză fără precedent, prin suspendarea presedintelui. Nu e căderea noastră să ne pronunţăm asupra constituţionalităţii si legalităţii acestor demersuri. Putem înţelege că parlamentul a fost desemnat de popor prin alegeri libere si că avea autoritatea să-l suspende pe presedinte (chiar cu ignorarea avizului negativ al Curţii Constituţionale), că hotărârea lui trebuie să fie validată sau invalidată de un referendum si că, în această problemă, opţiunea electoratului reprezintă instanţa supremă. Toate acestea ţin de legalitate.
Iată însă că parlamentul a adoptat o lege prin care îsi conferă dreptul de a decide a-posteriori, adică după ce poporul se va pronunţa prin referendum, care va fi soarta preŢedintelui suspendat.
Or, aceasta înseamnă abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifică regimurilor totalitare.
Este datoria noastră morală de a lua atitudine
Aici nu mai poate fi vorba de legalitate sau ilegalitate, ci de imoralitate politică.
În faţa unui astfel de fenomen, păstorii spirituali ai poporului au obligaţia – cu atât mai mult în condiţii de libertate - de a se face auziţi în viaţa publică a cetăţii, după modelele biblice ale unui Ilie Tesviteanul, Ioan Botezătorul sau Iisus Nazarineanul, cei care au preconizat si instituit vocaţia profetică a Bisericii. Ca urmare, e datoria noastră morală de a lua atitudine si de a-i adresa Curtii Constituţionale îndemnul de a-Ţi asuma, ferm Ţi fără echivoc, competenţa supremă de a identifica pârghiile constituţionale care să facă posibilă soluţionarea morală a actualei crize politice."
ÎPS Bartolomeu Anania
al Clujului, alături de Sinodul Mitropoliei Clujului
BOR este neutră, dar nu indiferentă
"Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, precum si hotărârilor Sf. Sinod al BOR, Biserica este neutră din punct de vedere politic, dar nu indiferentă faţă de viaţa cetăţii… Trăim într-o societate democratică si tot ceea ce se întâmplă în societatea noastră trebuie să respecte regulile democraţiei. Biserica Ortodoxă nu este o instituţie centralizată, fiecare membru al Sf. Sinod si fiecare sinod local, mitropolitan au deplina libertate a opiniilor si a propriilor decizii."
Pr. Constantin Stoica
purtătorul de cuvânt al Patriarhiei BOR
O meditaţie asupra rolului politic al Bisericii
"Decizia Sinodului de la Cluj ne furnizează un cadru prin care s-ar putea dezvolta o bună meditaţie asupra rolului politic al Bisericii. Eu consider acest apel drept un comentariu teologico-politic la faimosul cuvânt biblic: <>. Adică se pledează pentru restaurarea noţiunii de dreptate, într-un cadru corupt din punct de vedere moral. În al doilea lucru indicat cu subtilitate de Sinodul mitropolitan de la Cluj - se arată că legalismul are limitele sale. Este o trimitere la un alt text biblic care spune: <>. În sfârŢit, acest Sinod este mai aproape de dimensiunea comunitară a Bisericii, decât de abstracţia care poate fi manipulată si care se numeste statul."
Mihai Neamţu
cercetător în teologie crestină
Biserica, la picioarele politicienilor
- În urmă cu câteva zile, Gigi Becali a primit o nouă distincţie religioasă - „Crucea Sfântului Apostol Andrei". După slujba de la Mănăstirea constănţeană Colilia, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, i-a mulţumit lui Becali pentru activitatea sa si l-a comparat cu Sf. Gheorghe.
- La mijlocul lui septembrie 2006, Becali a primit, din partea Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, "Crucea Andrei Şaguna" pentru ajutorul dat Bisericii.
- Presedintele Traian Băsescu a fost si el invitat, la mijlocul lunii aprilie, de ÎPS Bartolomeu, să participe la slujba de canonizare a Sf. Cuvios Ierarh Pahomie.
Razboi pe averea Camerei de Comert
Oficialii C.C.I.R. acuza ca proiectul "legii Ponta", de organizare si functionare a Camerelor de Comert si Industrie, urmareste preluarea controlului asupra unui patrimoniu de sute de milioane de euro.
» Mihai Vlasov, cel acuzat ca s-ar afla in spatele repetatelor initiative legislative de "reglementare" a activitatii Camerelor, sustine ca proiectul este binevenit, deoarece actuala conducere a "facut un jaf" cu actualul patrimoniu.
» Proiectul legii prevede ca numaireprezentantii Camerelor judetene (multi aflati sub influenta lui Vlasov) sa fie "membri de drept" si sa voteze, restul membrilor, patronate, asociatii si organisme
bilaterale, urmand a fi "membri-marioneta".
Deputatii reiau astazi dezbaterile asupra celui de-al treilea proiect de lege privind organizarea si functionarea Camerelor de Comert si Industrie din Romania. Legea este criticata vehement de oficiali ai CCIR (Camera de Comert si Industrie a Romaniei), care acuza incercarea grupurilor de interese cu sprijin politic de a controla afacerile de zeci de
milioane de euro derulate prin camerele de comert.
Legea propusa prevede, in forma ei actuala, ca organele de conducere a camerei sa fie alese numai de catre cei 42 de reprezentanti ai camerelor de comert teritoriale, care sunt definiti "membri de drept". Restul de 270.000 de membri ai camerei – companii, patronate si alte asociatii profesionale, camere de comert bilaterale (ex. romano-americana, romano-israeliana etc.), oameni de afaceri – vor fi doar "membri" simpli si ar avea doar vot consultativ. Altfel spus, minoritatea celor 42 care aleg conducerea va dispune asupra intregului patrimoniu.
Reprezentantii membrilor trimisi in galerie afirma ca nu au de gand sa accepte rolul de consultanti din moment ce si-au adus contributia la patrimoniul Camerei si sugereaza ca adoptarea legii ar putea crea mare deranj atat pe plan intern, dar mai ales extern. Viitorii "consultanti" asemuiesc intentia legiuitorului cu inlocuirea Parlamentului, ales prin vot direct de catre cetateni, cu o asociatie a presedintilor consiliilor judetene.
Oficialii CCIR spun ca in spatele acestui puci s-ar afla Mihai Vlasov, fostul vicepresedinte al Camerei, care nu este la prima tentativa de obtinere a controlului. In replica, Vlasov, socrul lui Cristian David, actualul ministru de Interne, acuza ca la conducerea CCIR se afla "fosti colaboratori ai Securitatii" care au facut "un jaf cu tot ce inseamna bunurile de patrimoniu si veniturile Camerei".
Patrimoniul Camerelor de Comert bate lejer suta de milioane de euro (numai sediul din strada Octavian Goga este pretuit la peste 60 milioane euro). Veniturile firmelor controlate de Camere sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi, bani pentru care nu au de dat socoteala decat conducerii Camerei. Statul nu poate controla decat legalitatea cheltuirii lor, nicidecum destinatia acestora. Motiv foarte bun, se vede, pentru ca alesii neamului sa impuna, prin lege, regulile de functionare ale unei entitati private.
» Merele de aur din gradina Camerei de Comert
Romexpo SA
Actionari – CCIR 35,056%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 35,056%
Cifra de afaceri 2005 – 587 miliarde de lei vechi
Profit net – 191,9 miliarde de lei
Rominvent SA
Actionari – CCIR 35%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 35%
Cifra de afaceri 2005 – 90,46 miliarde de lei vechi
Profit net – 27,8 miliarde de lei
Edimpress SA
Actionari – CCIR 49,95%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 49,95%
Cifra de afaceri 2005 – 21,22 miliarde de lei vechi
Profit net – 2,97 miliarde de lei
Centrul de Afaceri Marea Neagra
Actionari – CCIR 30,68%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 30,68%; Romexpo – 26,52%; Rominvent – 10,35%
Cifra de afaceri 2005 – 287 miliarde de lei vechi
Profit net – 2,93 miliarde de lei
World Trade Center Bucuresti SA
Actionari – CCIR 6,27%
Trei legi intr-o luna
Primul proiect de lege (482/2005) a fost initiat in luna martie 2005 de doi parlamentari liberali, fosti sefi de camere de comert teritoriale, intre care Ovidiu Silaghi, actualul ministru al IMM. Atunci, Guvernul a dat aviz favorabil, legea fiind aprobata de Parlament. Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala in intregul ei. Al doilea proiect de lege (144/2007) a fost introdus in Parlament, in toamna anului trecut, de aceeasi echipa PNL. A fost respins definitiv, in urma cu trei saptamani, la un vot diferenta.
Al treilea proiect (482/2006), depus de Victor Ponta si alti 3 deputati PSD, reintra astazi in dezbaterea Parlamentului, urmare a depunerii raportului Comisiei Juridice. Camera Deputatilor este camera decizionala!
Vlasov: "S-a facut jaf cu bunurile de patrimoniu!"
Mihai Vlasov, presedintele Camerei de Comert Iasi, aflat in conflict deschis cu CCIR, a atacat extrem de dur conducerea acestei institutii, pe care a acuzat-o de jaf asupra patrimoniului si de promovarea propriilor interese. "La conducerea Camerei de Comert a Romaniei se gaseste o mana de fosti colaboratori de-ai Securitatii statului dinainte de ‘89, pe langa care s-au aciuat diversi profitori. De 18 ani, Camera de Comert si Industrie a Romaniei s-a indepartat de sistemul
Camerelor teritoriale din tara si a facut un jaf si o nemernicie cu tot ceea ce inseamna bunurile de patrimoniu si veniturile Camerei, in folosul unui grup restrans de securisto-bolsevici. Incepand cu Cojocaru (n.r. – fost presedinte al CCIR) si sfarsind cu Babiuc", a declarat Vlasov. Presedintele Camerei de Comert Iasi a sustinut ca, in perioada in care a fost vicepresedinte al CCIR, persoane pe care nu le-a nominalizat au incercat sa-l discrediteze: "Au incercat prin toate metodele de manipulare pe care le-au invatat la scolile din Baneasa sa-mi induca in eroare colegii. Au mers pana la a ma face pe mine securist. Au folosit toate mijloacele sa ma discrediteze, dar n-au reusit. Sunt singura persoana din lume care a facut o institutie publica (n.r. – de fapt, privata) din bani privati. Sediul Camerei de Comert Iasi este construit din bani privati", a mai spus Mihai Vlasov. El apara interesele Camerelor teritoriale, al caror reprezentant este, sustinand ca acestea au fost mereu marginalizate si dezavantajate in raport cu celelalte organisme afiliate la CCIR. "Camera de Comert a Romaniei nu a fost niciodata alaturi de Camerele teritoriale, ci dimpotriva, s-a manifestat ca un concurent al acestora", a mai spus Vlasov. Acesta considera ca proiectul de lege este binevenit daca prin actul normativ Camerele teritoriale vor avea mai multa putere de decizie: "Nu ma intereseaza proiectul lui Ponta decat in masura in care poate sa schimbe Decretul 139/1990, pentru ca este deja desuet, s-a asezat deja prea multa tarana peste el. Camerele teritoriale trebuie sa aiba un organism national reprezentativ, iar paduchii aia securisti, in frunte cu Babiuc, trebuie sa plece".
» Mihai Vlasov, cel acuzat ca s-ar afla in spatele repetatelor initiative legislative de "reglementare" a activitatii Camerelor, sustine ca proiectul este binevenit, deoarece actuala conducere a "facut un jaf" cu actualul patrimoniu.
» Proiectul legii prevede ca numaireprezentantii Camerelor judetene (multi aflati sub influenta lui Vlasov) sa fie "membri de drept" si sa voteze, restul membrilor, patronate, asociatii si organisme
bilaterale, urmand a fi "membri-marioneta".
Deputatii reiau astazi dezbaterile asupra celui de-al treilea proiect de lege privind organizarea si functionarea Camerelor de Comert si Industrie din Romania. Legea este criticata vehement de oficiali ai CCIR (Camera de Comert si Industrie a Romaniei), care acuza incercarea grupurilor de interese cu sprijin politic de a controla afacerile de zeci de
milioane de euro derulate prin camerele de comert.
Legea propusa prevede, in forma ei actuala, ca organele de conducere a camerei sa fie alese numai de catre cei 42 de reprezentanti ai camerelor de comert teritoriale, care sunt definiti "membri de drept". Restul de 270.000 de membri ai camerei – companii, patronate si alte asociatii profesionale, camere de comert bilaterale (ex. romano-americana, romano-israeliana etc.), oameni de afaceri – vor fi doar "membri" simpli si ar avea doar vot consultativ. Altfel spus, minoritatea celor 42 care aleg conducerea va dispune asupra intregului patrimoniu.
Reprezentantii membrilor trimisi in galerie afirma ca nu au de gand sa accepte rolul de consultanti din moment ce si-au adus contributia la patrimoniul Camerei si sugereaza ca adoptarea legii ar putea crea mare deranj atat pe plan intern, dar mai ales extern. Viitorii "consultanti" asemuiesc intentia legiuitorului cu inlocuirea Parlamentului, ales prin vot direct de catre cetateni, cu o asociatie a presedintilor consiliilor judetene.
Oficialii CCIR spun ca in spatele acestui puci s-ar afla Mihai Vlasov, fostul vicepresedinte al Camerei, care nu este la prima tentativa de obtinere a controlului. In replica, Vlasov, socrul lui Cristian David, actualul ministru de Interne, acuza ca la conducerea CCIR se afla "fosti colaboratori ai Securitatii" care au facut "un jaf cu tot ce inseamna bunurile de patrimoniu si veniturile Camerei".
Patrimoniul Camerelor de Comert bate lejer suta de milioane de euro (numai sediul din strada Octavian Goga este pretuit la peste 60 milioane euro). Veniturile firmelor controlate de Camere sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi, bani pentru care nu au de dat socoteala decat conducerii Camerei. Statul nu poate controla decat legalitatea cheltuirii lor, nicidecum destinatia acestora. Motiv foarte bun, se vede, pentru ca alesii neamului sa impuna, prin lege, regulile de functionare ale unei entitati private.
» Merele de aur din gradina Camerei de Comert
Romexpo SA
Actionari – CCIR 35,056%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 35,056%
Cifra de afaceri 2005 – 587 miliarde de lei vechi
Profit net – 191,9 miliarde de lei
Rominvent SA
Actionari – CCIR 35%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 35%
Cifra de afaceri 2005 – 90,46 miliarde de lei vechi
Profit net – 27,8 miliarde de lei
Edimpress SA
Actionari – CCIR 49,95%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 49,95%
Cifra de afaceri 2005 – 21,22 miliarde de lei vechi
Profit net – 2,97 miliarde de lei
Centrul de Afaceri Marea Neagra
Actionari – CCIR 30,68%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 30,68%; Romexpo – 26,52%; Rominvent – 10,35%
Cifra de afaceri 2005 – 287 miliarde de lei vechi
Profit net – 2,93 miliarde de lei
World Trade Center Bucuresti SA
Actionari – CCIR 6,27%
Trei legi intr-o luna
Primul proiect de lege (482/2005) a fost initiat in luna martie 2005 de doi parlamentari liberali, fosti sefi de camere de comert teritoriale, intre care Ovidiu Silaghi, actualul ministru al IMM. Atunci, Guvernul a dat aviz favorabil, legea fiind aprobata de Parlament. Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala in intregul ei. Al doilea proiect de lege (144/2007) a fost introdus in Parlament, in toamna anului trecut, de aceeasi echipa PNL. A fost respins definitiv, in urma cu trei saptamani, la un vot diferenta.
Al treilea proiect (482/2006), depus de Victor Ponta si alti 3 deputati PSD, reintra astazi in dezbaterea Parlamentului, urmare a depunerii raportului Comisiei Juridice. Camera Deputatilor este camera decizionala!
Vlasov: "S-a facut jaf cu bunurile de patrimoniu!"
Mihai Vlasov, presedintele Camerei de Comert Iasi, aflat in conflict deschis cu CCIR, a atacat extrem de dur conducerea acestei institutii, pe care a acuzat-o de jaf asupra patrimoniului si de promovarea propriilor interese. "La conducerea Camerei de Comert a Romaniei se gaseste o mana de fosti colaboratori de-ai Securitatii statului dinainte de ‘89, pe langa care s-au aciuat diversi profitori. De 18 ani, Camera de Comert si Industrie a Romaniei s-a indepartat de sistemul
Camerelor teritoriale din tara si a facut un jaf si o nemernicie cu tot ceea ce inseamna bunurile de patrimoniu si veniturile Camerei, in folosul unui grup restrans de securisto-bolsevici. Incepand cu Cojocaru (n.r. – fost presedinte al CCIR) si sfarsind cu Babiuc", a declarat Vlasov. Presedintele Camerei de Comert Iasi a sustinut ca, in perioada in care a fost vicepresedinte al CCIR, persoane pe care nu le-a nominalizat au incercat sa-l discrediteze: "Au incercat prin toate metodele de manipulare pe care le-au invatat la scolile din Baneasa sa-mi induca in eroare colegii. Au mers pana la a ma face pe mine securist. Au folosit toate mijloacele sa ma discrediteze, dar n-au reusit. Sunt singura persoana din lume care a facut o institutie publica (n.r. – de fapt, privata) din bani privati. Sediul Camerei de Comert Iasi este construit din bani privati", a mai spus Mihai Vlasov. El apara interesele Camerelor teritoriale, al caror reprezentant este, sustinand ca acestea au fost mereu marginalizate si dezavantajate in raport cu celelalte organisme afiliate la CCIR. "Camera de Comert a Romaniei nu a fost niciodata alaturi de Camerele teritoriale, ci dimpotriva, s-a manifestat ca un concurent al acestora", a mai spus Vlasov. Acesta considera ca proiectul de lege este binevenit daca prin actul normativ Camerele teritoriale vor avea mai multa putere de decizie: "Nu ma intereseaza proiectul lui Ponta decat in masura in care poate sa schimbe Decretul 139/1990, pentru ca este deja desuet, s-a asezat deja prea multa tarana peste el. Camerele teritoriale trebuie sa aiba un organism national reprezentativ, iar paduchii aia securisti, in frunte cu Babiuc, trebuie sa plece".
"Daca pierd, ma retrag!"
Basescu mareste potul: presedintele suspendat a anuntat ca va iesi de pe scena politica in cazul in care va fi demis de popor la referendumul din 19 mai
Traian Basescu a anuntat ca se va retrage din politica in cazul unui esec la referendumul din 19 mai. Declaratia a fost facuta de presedintele suspendat la o intalnire cu presa straina. Traian Basescu nu se afla la prima promisiune care sa vizeze senzationalul. In data de 17 aprilie, el a promis ca, daca Parlamentul va vota suspendarea sa din functie, in cinci minute de la consumarea votului isi va da demisia. Ulterior, seful statului a renuntat la acest gest, argumentand ca adversarii sai politici urmaresc sa impiedice candidatura sa la prezidentiale, printr-o modificare a legii. Din acest moment, Basescu a spus ca merge pe varianta organizarii unui referendum prin care romanii sa spuna daca vor sau nu suspendarea sa din functie.
"Un moment-cheie"
"Presedintele Traian Basescu, suspendat la jumatatea lunii aprilie de catre Parlament, s-a declarat sigur, ieri, ca va castiga referendumul privind destituirea sa din functie, prevazut pentru 19 mai, dand asigurari ca va parasi viata politica in cazul unui esec", informeaza AFP preluat de Mediafax. "Voi castiga", a declarat Basescu in cadrul unei intalniri cu jurnalistii straini, apreciind ca "referendumul va reprezenta un moment-cheie, care va permite electoratului sa aleaga Romania in care vrea sa traiasca". In cazul in care va fi votata destituirea sa din functie, "inseamna ca romanii vor sa lase lucrurile asa cum sunt", a declarat presedintele. "Dar nu cred acest lucru", a adaugat el. "Daca voi pierde, ma voi intoarce acasa", a continuat presedintele. El a spus ca nu va mai candida
in cazul in care vor fi convocate alegeri prezidentiale.
"Nu voi mai fi candidat (in caz de alegeri prezidentiale - n.r.), de ce-as mai candida?", a adaugat el. La doi ani si jumatate de la preluarea puterii de catre o coalitie de centru-dreapta, Basescu, in varsta de 55 de ani, ramane omul politic cel mai popular din tara, comenteaza AFP. La 19 aprilie, el a fost suspendat de Parlament in baza acuzatiei de "incalcare a Constitutiei", ca urmare a unui demers lansat de opozitia social-democrata, careia i s-au alaturat liberalii, condusi de premierul Calin Popescu Tariceanu. (R.A.)
Declaratia ONU pentru observarea alegerilor
Misiunile internationale de observare a alegerilor sunt organizate in conformitate cu Declaratia ONU a principiilor pentru observarea internationala a alegerilor, adoptata la 27 octombrie 2005.
Declaratie este sustinuta de Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa, Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei - institutii in care Romania este membra. Declaratia ONU amintita afirma ca "Observarea internationala a alegerilor a devenit larg acceptata in intreaga lume si joaca un rol important in furnizarea de evaluari precise si impartiale privind natura proceselor electorale". Acelasi document mai afirma ca "Observarea internationala a alegerilor este intreprinsa pentru binele oamenilor din tara care organizeaza alegeri si pentru binele comunitatii internationale. Este orientata catre proces, si nu catre un anume rezultat electoral si are in vedere rezultatele doar in masura in care acestea sunt comunicate in mod corect, precis si transparent". "Organizatiile care sustin aceasta declaratie se obliga sa coopereze in organizarea de misiuni internationale de observare a alegerilor", se mai arata in documentul citat. (G.D.)
Avertismentul Pro Democratia
Asociatia Pro Democratia avertiza ieri autoritatile ca, din cauza unor lipsuri din legislatie, la referendumul de pe 19 mai nu mai pot fi acreditati nici observatori romani si nici straini. Asociatia a sesizat in aceasta privinta BEC, care ar urma sa ia astazi o decizie in aceasta privinta. Chestiunea ridica un semn
de intrebare asupra modului in care va fi organizat referendumul si a facut
obiectul unei scrisori trimise primului - ministru de catre Pro Democratia. Am intrebat-o pe Ana Maria Mosneagu, director executiv al APD, in ce consta exact problema legislativa.
Legea referendumului face trimitere catre o lege care a fost abrogata. Iar trimiterea respectiva se referea tocmai la institutia observatorului. Ceea ce incercam noi sa obtinem este o hotarare a Biroului Electoral Central care sa reglementeze aceasta chestiune.
Asociatia dumneavoastra a incercat sa-si inscrie observatori si a constatat ca practic nu are cum pentru ca nu exista o regula dupa care s-ar putea face lucrul asta?
Ieri am fost la BEC si am depus o solicitare prin care doream sa se faca publica procedura de acreditare a observatorilor interni si internationali. Raspunsul pe care l-am primit de la cei de la BEC a fost ca au discutat aceasta chestiune intr-o sedinta si ca au ajuns la concluzia ca legea nu le permite acest lucru. Astazi vor avea o noua sedinta cei de la BEC si speram sa ne dea un raspuns pozitiv.
Ce ar inseamna faptul de a nu avea observatori la referendum?
Nu va fi nici o organizatie care sa observe ce se intampla la referendum. Si, fara a fi rautaciosi, exista probleme majore pe care noi le-am identificat deja, probleme care, din pacate, nu au fost reglementate nici acum, si anume problema votului multiplu. La aceste alegeri se vor folosi din nou acele timbre autocolante care se dezlipesc destul de usor de pe cartile de identitate, permitand astfel oamenilor sa voteze in mai multe sectii. Este o procedura pe care noi am numit-o turism electoral si asupra careia am facut o cercetare pe votantii din 2004, pe judetul Ilfov si am gasit 800 de astfel de persoane care au votat in doua sectii de votare.
Ce s-a intamplat in urma cercetarii dvs? Stiu ca este pedepsit penal votul de mai multe ori.
Este adevarat. Noi am trimis datele celor de la politie, am inteles ca a fost initiata o ancheta, dar nu am primit nici un raspuns pana acum. (Valentina DELEANU)
BEC a hotarat acceptarea observatorilor
Biroul Electoral Central (BEC) a decis dupa avertismentul Pro Democratia sa le dea posibilitatea reprezentantilor organizatiilor nonguvernamentale si presei din tara si din strainatate sa participe, in calitate de observatori, la referendumul de pe 19 mai, chiar daca Legea referendumului nu are o prevedere in acest sens.
BEC a adoptat aceasta hotarare, dupa ce a fost sesizat cu privire la lipsurile actualei legislatii de Asociatia Pro Democratia. "Intr-adevar, BEC a adoptat ieri hotararea numarul 3 prin care sunt acreditati la referendum observatori din partea ONG-urilor care au ca obiectiv apararea drepturilor omului", ne-a declarat ieri, reprezentantul PD in Birou, Cristian Ene. Confirmarea deciziei luate de BEC a venit si din partea presedintelui acestei institutii, judecatorul Gheorghe Dumitru, care a vorbit despre "o insuficienta legislativa crasa". "Membrii BEC se vor mai confrunta cu astfel de probleme si vom fi pusi in situatia de a da hotarari prin care sa asiguram desfasurarea legala a referendumului si controlul societatii civile asupra desfasurarii acestuia" - a comentat Dumitru, citat de Rompres. Conditia impusa de BEC este ca observatorii romani sa aiba drept de vot si sa nu fie membri ai vreunui partid politic. La referendum vor putea participa si jurnalisti din strainatate, precum si observatori din partea unor organisme
si institutii europene si internationale, la propunerea MAE. (Roxana ANDRONIC)
Disputa PD-Guvern privind votul diasporei
Vicepresedintele PD Anca Boagiu a sustinut ieri ca Guvernul, in frunte cu MAE, incearca sa limiteze accesul romanilor din strainatate la urnele de vot, pentru referendumul din 19 mai, prin diminuarea numarului sectiilor de votare. Boagiu le-a cerut ieri premierului, Guvernului si MAE sa nu limiteze numarul de sectii de votare pentru romanii din afara granitelor, pentru ca printr-o astfel de masura li s-ar afecta acestora dreptul constitutional de a participa la referendum. In replica, premierul Tariceanu a declarat ca Guvernul nu doreste sub nici o forma sa impiedice accesul romanilor din strainatate la votul privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu si a aratat ca vor fi facute eforturi pentru a deschide cat mai multe sectii de votare pentru acestia. (C.E.)
MAE promite sectii de votare
Nimic din ce cade in sarcina MAE privind organizarea referendumului din 19 mai nu are o conotatie politica, a declarat, ieri, ministrul de Externe Adrian Cioroianu, dand asigurari de existenta unei echipe speciale alcatuite in minister, care se ocupa de desfasurarea votului in bune conditii. Cioroianu a explicat ca sectii de votare vor fi organizate in ambasade, consulate si chiar consulate onorifice, pentru a asigura posibilitatea unui numar cat mai mare de romani din strainatate de a se prezenta la vot, anticipand o prezenta mare la urne in Spania, Germania, Italia si Republica Moldova. Potrivit sefului diplomatiei romane, ambasadele urmeaza sa trimita la MAE, pana astazi la ora 10.00, liste cu sectiile de votare si participanti, ce vor fi publicate pe site-ul institutiei. (L.P.)
"Dosar mamut" privind fraudele din 2004
Cercetarile demarate de Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov (IJP) in cazul sesizarilor facute de Pro Democratia referitoare la cele 800 de persoane care au votat de doua sau mai multe ori in 2004 nu au fost inca finalizate. Asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al IJP Ilfov, subinspector Cristina Golis, "este vorba despre un dosar care cuprinde mii de file, iar cercetarile sunt inca in curs". Sesizarea Pro Democratia a fost inaintata IJP Ilfov pe data de 20.06 2005, ne-au precizat surse din Politie. Este vorba despre un "dosar mamut" care cuprinde declaratiile a sute de persoane acuzate de incalcarea Legii 373/ 24.09.2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Potrivit informatiilor obtinute de ZIUA, pana acum au fost inaintate Parchetului Ilfov mai multe dosare ale persoanelor supectate ca au votat de doua sau mai multe ori la diferite sectii de votare. In plus, au fost efectuate circa 60 de expertize grafoscopice care nu au confirmat, insa, ca apartin acelorlasi persoane. (P.C.)
Legea referendumului, din nou la Curte
Curtea Constitutionala dezbate astazi sesizarea PD privind neconstitutionalitatea unor amendamente la Legea referendumului. Sesizarea se refera la articolul 10 modificat al legii in care se arata ca demiterea presedintelui va fi facuta cu votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la referendum, indiferent daca seful statului a fost ales din primul sau al doilea tur de scrutin. Amendamentul de modificare initiat de PSD reprezinta o derogare de la articolul 5 care stabileste conditiile de valabilitate a unui referendum si unde se precizeaza ca pentru a fi valabil trebuie sa fie prezenti jumatate plus unu din numarul total de alegatori. (C.E.)
BOR vs. 322
Biserica avertizeaza ca Legea prin care Parlamentul isi aroga dreptul de a decide dupa referendum inseamna "revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare"
Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a lansat ieri un Apel catre Curtea Constitutionala, cerandu-i "sa-si asume ferm si fara echivoc competenta suprema de a identifica parghiile constitutionale care sa faca posibila solutionarea morala a actualei crize politice".
"In Declaratia publica din 27 martie 2007 ne-am exprimat profunda tristete pe care ne-o inspira spectacolul de pe arena politica a Romaniei si am lansat un calduros apel catre intreaga noastra clasa conducatoare sa caute si sa gaseasca solutii pentru depasirea impasurilor temperamentale si restaurarea luciditatii responsabile. Am facut-o mai ales in numele celor peste patru milioane de cetateni pe care-i pastorim, preoti si mireni, cei care impreuna cu noi alcatuiesc electoratul din opt judete transilvane. Nu am nutrit insa si iluzia ca alesii poporului, prinsi in crancene lupte fratricide, mai au timp
sa se gandeasca si la cei care i-au ales, si cu atat mai putin la Dumnezeu", se arata in Apelul semnat de mitropolitul Bartolomeu al Clujului, arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei, episcopii Sofroniu al Oradiei si Justininan al Maramuresului, episcopii vicari Irineu, Vasile, Petroniu si Iustin. Acestia explica: "Pastoritii nostri ne trimit tot mai numeroase semnale ca e timpul sa intervenim din nou" si subliniaza: "O facem, dar fara sa le si promitem ca vom parasi echidistanta politica, asa cum suntem indemnati in disperare de cauza, pentru faptul ca ea este o hotarare a Sfantului Sinod care se cere respectata in primul rand de membrii acestuia".
Revenirea la practica bunului plac
"Nu e caderea noastra sa ne pronuntam asupra constitutionalitatii si legalitatii acestor demersuri. Putem intelege ca Parlamentul a fost desemnat de popor prin alegeri libere si ca avea autoritatea sa-l suspende pe presedinte (chiar cu ignorarea avizului negativ al Curtii Constitutionale), ca hotararea lui trebuie sa fie validata sau invalidata de un referendum si ca, in aceasta problema, optiunea electoratului reprezinta instanta suprema. Toate acestea tin de legalitate. Iata insa ca Parlamentul a adoptat o lege prin care isi confera dreptul de a decide a-posteriori, adica dupa ce poporul se va pronunta prin referendum, care va fi soarta presedintelui suspendat. Or, aceasta inseamna abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare. Aici nu mai poate fi vorba de legalitate sau ilegalitate, ci de imoralitate politica", se precizeaza in Apel. Ierarhii semnatari ai documentului adauga: "In fata unui astfel de fenomen pastorii spirituali ai poporului au obligatia - cu atat mai mult in conditii de libertate - de a se face auziti in viata publica a cetatii, dupa modelele biblice ale unui Ilie Tesviteanul, Ioan Botezatorul sau Iisus Nazarineanul, cei care au preconizat si instituit vocatia profetica a Bisericii".(A.H.)
Relatia lui Basescu cu Biserica
Traian Basescu a avut, de-a lungul timpului, ca primar si ca presedinte, o relatie sinuoasa cu Biserica. In calitate de primar general s-a opus construirii Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol, iar ca sef de stat i-a cerut ministrului Culturii urgentarea construirii edificiului.
Chiar la investirea sa ca presedinte al Romaniei, Traian Basescu a tinut sa ii sarute mana Prea Fericitului Patriarh Teoctist, la finalul ceremoniei de depunere a juramantului, dupa care cei doi s-au sarutat pe obraji. Chiar inainte de a rosti juramantul in fata Parlamentului, noul presedinte a tinut sa schimbe cateva cuvinte cu Patriarhul, prezentand scuze pentru incalcarea uzantelor.
Presedintele suspendat Traian Basescu a avut pozitii contradictorii in ceea ce priveste Catedrala Mantuirii Neamului. In calitate de primar general, el s-a opus construirii Catedralei in Parcul Carol. "In calitate de primar general imi va fi foarte greu sa trec peste vointa majoritatii. Nu voi fi partener la afectarea Parcului Carol, solutia pe care as vedea-o este rediscutarea amplasamentului", declara Basescu in aprilie 2004, dupa ce anterior comandase un sondaj printre bucuresteni, care ii relevase ca mai mult de 70% dintre bucuresteni nu vor Catedrala in Parcul Carol. Primarul Basescu chiar atacase in instanta ordinul prin care ministrul Culturii de atunci, pesedistul Razvan Theodorescu, punea Mausoleul din Parcul Carol in categoria monumentelor, pentru a usura demolarea acestuia. "Suntem in fata unei infractiuni in serie: statuia lui Caragiale a fost luata de pe soclu, statuia din Obor a fost demolata. Au o furie pe monumente baietii astia, ce nu s-a mai pomenit!", declara revoltat Basescu. Ulterior, in campania prezidentiala din 2004, Basescu si-a mai indulcit tonul, spunand ca viitoarea Catedrala este o prioritate pentru toti ortodocsii, singura problema fiind amplasamentul. In august 2005, la investirea ministrului Culturii Adrian Iorgulescu, presedintele Basescu isi schimbase pozitia radical fata de 2004. Basescu i-a trasat drept sarcina lui Iorgulescu urgentarea construirii edificiului, in curtea Casei Poporului. (C.E.; A.H.)
Lupta lui Pimen cu politicienii
IPS Pimen s-a luptat cu politicienii in incercarea sa de a recupera macar 90.000 de hectare ce-au apartinut Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, demers nereusit. Cu fiecare prilej, Arhiepiscopul a punctat fiecare actiune a politicienilor.
"Sunt alesi, dar aceasta nu justifica faptele lor nedemne"
"Stefan cel Mare a adunat, la Putna, numerosi credinciosi, dar s-a intristat Stefan cel Mare cand a vazut ca, la ordinul conducerii actuale a tarii, au fost opriti acesti credinciosi, acesti tineri sa intre in incinta manastirii, au fost opriti cu brutalitate, au fost tratati ca niste teroristi, ca niste borfasi", afirma in iulie 2004 IPS Pimen. Inaltul ierarh ii "croise" cu carja pe sepepistii pusi sa-i pazeasca pe politicienii veniti la Manastirea Putna. Inalt Prea Sfintitul arata ca, daca conducatorii sunt alesi ai acestei tari, de Dumnezeu sunt ingaduiti. Daca sunt alesi, asta-i taina lui Dumnezeu, ca pe noi sa ne intelepteasca, sunt alesi ca sa se arate unde duce necinstea si necredinta cu care ei se inconjoara. Este adevarat ca sunt alesi, dar aceasta nu justifica faptele lor nedemne".
"Sa nu rasplateasca vrajmasilor dupa fapta lor"
Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor considera, in mai 2005, ca actiunea celor 26 de senatori care sesizasera Curtea Constitutionala in legatura cu legea de improprietarire a Arhiepiscopiei cu 90.000 de ha de padure a fost orchestrata "din umbra" de "parintele fondator al PSD". IPS Pimen aprecia ca situatia tarii ar putea deveni un dezastru cu parlamentari de genul celor care au atacat, la Curtea Constitutionala, improprietarirea Bisericii din Bucovina. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor incheia mentionand ca "fiii Bisericii" se vor ruga Bunului Dumnezeu "pentru ca sa nu rasplateasca vrajmasilor dupa fapta lor, nici dupa viclesugul nascocirilor lor, ci sa-i intoarca pe dansii de la rautatea lor cea silnica spre facerea de bine si dragoste".
"Trufia, lacomia, fariseismul, faradelegea"
IPS Pimen Suceveanul critica, in iunie 2006, "jaful" asupra bunului public si al celui privat din ultimii 16 ani, aratand ca fundamentul moral al societatii romanesti nu poate fi conceput fara dreptate, adevar si lege. IPS Pimen arata atunci ca, la 16 ani de la caderea dictaturii, dreptcredinciosul roman trebuie sa inteleaga ca sursa nenorocirilor care nu mai contenesc nu sta in prabusirea comunismului ateu, ci in "trufia, lacomia, fariseismul, faradelegea prozelitilor sai". "Ei, care au anatemizat proprietatea privata, proclamand-o oficial sursa tuturor relelor, tocmai ei si-au insusit in ultimii 16 ani in proprietate privata, truda de secole a poporului roman, a romanului harnic, cinstit, patriot", spunea Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. (A.H.)
Biserica 85%, Parlamentul 14%
Sondajele de opinie prezinta in mod constant Biserica, alaturi de Armata, in topul institutiilor care se bucura de increderea romanilor, partidele politice si Parlamentul situandu-se la polul opus, cu mai multe aprecieri negative decat pozitive. Astfel, conform Barometrului de Opinie Publica difuzat de FSD la sfarsitul anului trecut, 85% din populatie manifesta "destul de multa" si "foarte multa" incredere in Biserica, in timp ce Parlamentul aduna, la acest capitol, numai 14 procente, iar partidele politice 7%. Pozitii mai onorabile in clasamentul increderii in institutii aveau Guvernul (20%) si Presedintia (45%). (O.B.)
Societatea civila cheama Curtea sa interpreteze votul
Mai multe organizatii neguvernamentale solicita Curtii Constitutionale si Parlamentului sa clarifice modul in care va fi interpretat votul cetatenilor la referendum, inainte ca acesta sa se fi consumat. Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), reprezentantii ONG-urilor au cerut Guvernului sa intervina "de urgenta" pentru limitarea riscului fraudarii referendumului prin intermediul votului multiplu. "Am cerut in repetate randuri, in trecut, ca regulile sa nu se mai schimbe in timpul jocului, a declarat reprezentantul GDS, Andrei Oisteanu, criticand hotararea Parlamentului care prevede ca acest for va decide in privinta procedurii de urmat, in cazul in care la urne se vor prezenta mai putin de jumatate din electorat. La randul sau, directorul SAR, Sorin Ionita a atras atentia ca, prin decizia "ambigua" a Parlamentului, Romania a facut un pas lateral fata de ceilalti 26 de membri ai Uniunii Europene. (Ovidiu BANCHES)
Apel pentru mostenirea Gojdu
IPS Bartolomeu lansa, anul trecut, in aprilie, un apel pentru respingerea, de catre Senat, a Ordonantei de urgenta privind infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. "Respingerea ordonantei in Senat nu inseamna un vot impotriva Guvernului roman si nici impotriva celui ungar, ci un vot in favoarea tinerilor merituosi, prezenti si viitori, carora le este destinata instrainata comoara a marelui lor binefacator. In numele meu si al colegilor ierarhi din Reprezentanta Fundatiei Gojdu fac un calduros apel catre parlamentarii nostri sa-si exercite mandatul cu care au fost investiti de poporul roman, acela de a apara si promova interesele romanesti, cu mentiunea expresa ca, desi instrumentata politic, mostenirea Gojdu nu este o problema politica, ci una eminamente culturala. Daca un senator roman ar avea vreo ezitare, il invit sa cugete la sufletul unui urmas al sau care, bucurandu-se de o bursa Gojdu, va afla ca tatal, bunicul sau strabunicul sau i-a stat impotriva. In prima si ultima instanta, votul senatorului roman este un proces de constiinta familiala", afirma IPS Bartolomeu Anania. Ulterior, Inaltul Prelat declara, pentru ziarul ZIUA, ca, "daca, totusi, statul roman nu va reusi sa obtina averea Gojdu, vom fi obligati, in calitate de executori testamentari, sa transferam acest caz Forului international de la Strasbourg, mai exact Curtii Europene pentru Drepturile Omului, pentru ca este vorba despre apararea drepturilor unor tineri care trebuie sa beneficieze de bunurile Gojdu". Anania aprecia ca Ordonanta anti-Gojdu reprezinta "un esec al diplomatiei romanesti" si reafirma faptul ca "nimeni nu are voie sa dispuna de o avere privata, care apartine tinerilor ortodocsi, asa cum este aceea a lui Emanuil Gojdu, si sa ignore un testament care are valoare de lege nationala si internationala". (Luciana POP)
Presa americana a urmarit cu maxima atentie criza politica de la Bucuresti, remarcand popularitatea lui Basescu, stagnarea reformelor si esecul combaterii coruptiei
Vocea Americii
Criza suspendarii presedintelui Basescu a fost urmarita cu maxima atentie de presa americana. O monitorizare a presei de peste Ocean pe luna aprilie ne dezvaluie faptul ca intre 29 martie si 24 aprilie in presa americana au aparut 40 de stiri despre Romania in care se face referire la suspendarea presedintelui Basescu si criza politica de la Bucuresti. Stiri despre Romania au aparut in ziare ca Washington Times, Washington Post, New-York Times Chicago Tribune, Orlando Sentinel, Seattle Post-Intelligencer, Wall Street Journal, Investor's Business Daily, Los Angeles Times, ca si pe agentii de presa intre care Dow Jones International News, Reuters, Associated Press Financial Wire, United Press International. In calitate de aliat al SUA, Romania a avut parte de o monitorizare atenta in ultima luna, principalele teme abordate fiind influenta negativa crizei politice de la Bucuresti asupra economiei si opinia proasta a Uniunii Europene fata de stagnarea reformelor din Romania.
Afectarea economiei
"O furtuna politica in Romania ar putea afecta pe unul dintre cei mai noi membri ai Uniunii Europene prin cresterea cheltuielilor guvernamentale. Saptamana trecuta Parlamentul a votat pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu dupa ce a fost acuzat de interferente politice", scria Wall Street Journal pe 24 aprilie. "In vreme ce presedintia are un mic impact asupra politicii, investitorii urmaresc cu atentie o coalitie ad-hoc, condusa de Partidul National Liberal al premierului Calin Popescu Tariceanu si Partidul Social Democrat aflat in Opozitie. Noua alianta ar putea duce la reducerea politicii fiscale si la o crestere a presiunii asupra preturilor si deficitului actual al tarii, afirma economistii. Perspectiva alegerilor anticipate de asemenea creste riscul unei paralizii a politicii economice", se mai afirma in articolul Wall Street Journal.
Cotidianul financiar mai aprecia ca dupa prezentarea performantelor economice ale Romaniei ca "Aceste tendinte benigne ar putea fi blocate. Politica interna confuza indica faptul ca schimbarile structurale legate de UE ar putea stagna, inclusiv efortul crucial de curatire a sistemului
judiciar pentru combaterea coruptiei. Daca alegerile prezidentiale anticipate ar declansa alegeri parlamentare anticipate s-ar putea ajunge la scaderi semnificative salariale si fiscale
". "Investitorii spun ca schimbarea din coalitia parlamentara s-ar putea dovedi durabila doar daca sunt facute concesii social-democratilor. Schimbarea politicilor ar putea afecta progresul tarii catre o eventuala intrare in zona euro", mai afirma Wall Street Journal.
Popularitatea lui Basescu
Presa americana a remarcat de fiecare data cand a vorbit de criza de la Bucuresti popularitatea presedintelui. Editia din 24 aprilie a Wall Street Journal afirma ca "Mutarea de suspendare a presedintelui Basescu trebuie sa fie aprobata printr-un referendum, ceea ce este improbabil data fiind popularitatea mare a presedintelui si dificultatea de a atrage indeajuns de multi cetateni la acest vot". Agentia de presa Reuters nota pe 23 aprilie ca "Analistii si comentatorii politici spun ca Basescu va supravietui referendumului si isi va relua mandatul. Reformistul popular, apreciat de observatorii occidentali pentru pozitia sa anti-coruptie si-a castigat popularitatea prin atitudinea sa directa". United Press International titra pe 23 aprilie "Romanii il sustin pe presedintele suspendat", afirmand ca "Presedintele Romaniei Traian Basescu, suspendat de Parlament pentru abuz de putere spera ca referendumul il va pastra la putere". Pe 20 aprilie Reuters cita un diplomat european care afirma ca "Basescu a fost un motor al reformelor si un sustinator al reformelor la un nivel mai inalt decat obisnuiau sa fie politicienii romani. Multi l-au vazut ca fiind impotriva interesului lor". Chicago Tribune afirma pe 20 aprilie ca "Presedintele Basescu a castigat inimile cetatenilor sai prin charisma sa dura, ducand Romania in Uniunea Europeana si atragand investitii straine de milioane de dolari prin deschiderea economiei". (George DAMIAN)
Nicholas Taubman: Pastrati democratia intacta!
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, isi exprima ingrijorarea fata de evolutia situatiei politice din Romania, intr-un interviu acordat "Revistei 22", preluat de Hotnews. "In orice competitie electorala corecta, trebuie sa existe sanse egale pentru toti; cartile nu ar trebui sa fie aranjate impotriva vreunui candidat sau a altuia", sustine ambasadorul.
"Credem cu adevarat in relatiile romano-americane, le pretuim foarte mult si le vom continua si pe viitor. Cu toate acestea, as dori sa adaug faptul ca statutul de membru NATO si UE implica numeroase alte lucruri, inclusiv angajamentul de a respecta standarde inalte de guvernare democratica - si aceasta nu doar in teorie, ci si in practica. Sunt ingrijorat cu privire la unele lucruri pe care le-am auzit in ultimele saptamani despre jocuri si tactici politice care nu mi se par fair-play. In orice competitie electorala corecta, trebuie sa existe sanse egale pentru toti; cartile nu ar trebui sa fie aranjate impotriva vreunui candidat sau a altuia. Aud mereu numerosi politicieni vorbind despre "scenarii". Cred ca acum ar trebui sa existe un singur scenariu: acela al sanselor egale si al unei competitii in care regulile jocului sa nu se schimbe de pe o zi pe alta".
"A fost un drum lung si Romania a inregistrat numeroase progrese. Dar am mai spus ca situatia politica actuala a ridicat cateva semne de intrebare pentru investitori si oameni de afaceri, dar nu numai. Am spus de multe ori ca este extrem de important ca Romania sa continue sa inregistreze progrese in domeniul reformei justitiei si in special al luptei impotriva coruptiei. Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta". Intrebat daca actuala criza politica i-ar putea indeparta pe investitorii americani, Taubman a explicat: "O mare parte a timpului meu este dedicata actiunilor de convingere a investitorilor americani sa vina in Romania si sa contribuie la dezvoltarea si prosperitatea acestei tari. Sunt foarte optimist in privinta Romaniei; exista numeroase semnale pozitive, inclusiv o puternica dezvoltare economica in ultimii ani. Cu siguranta, multe companii americane sunt interesate. Dar numai Romania poate crea un climat de afaceri pozitiv. Acest lucru nu este valabil numai din punctul de vedere al americanilor, intrucat primesc expresii de ingrijorare si din alte parti. Un climat de afaceri care este bun pentru americani este asemanator unui astfel de climat pentru partenerii dumneavoastra europeni. Trebuie sa existe statul de drept, previzibilitate si stabilitate. Mai sunt multe de facut in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Cu cat situatia politica agitata dureaza mai mult, cu atat investitorii vor avea mai multe semne de intrebare". (Anca HRIBAN)
EurActiv: Coruptia - o norma in Romania
Eforturile Bruxelles-ului par sa fi avut un efect mic asupra coruptiei din Romania, iar populatia acestei tari considera coruptia o norma.
Aceasta este concluzia lui M. Gilman, intr-o scrisoare adresata publicatiei online EurActiv, pe baza experientelor traite in tara noastra. "Dupa ce am trait cinci ani in Afganistan, am avut impresia ca am trait exemplul tipic al coruptiei. Asta a fost insa pana sa ajung in Romania. Din proprie experienta am invatat, spre exemplu, ca atunci cand ai nevoie de tratament medical trebuie sa ai buzunarele foarte largi", afirma Gilman in textul de pe EurActiv, explicand ca doctorii nici nu te baga-n seama daca nu le oferi inainte o anumita suma de bani. "Justitia este un alt domeniu al unei serioase coruptii. Am avut o experienta personala in acest sens, cand, intalnindu-ma cu niste avocati pentru a ma informa despre o actiune penala pe care doream sa o formulez impotriva unui cetatean roman, pentru frauda, am ramas socat dupa ce mi s-a adus la cunostinta ca va trebui sa rezerv o anumita suma (4.000 de dolari) pentru a mitui autoritatile astfel incat acestea sa isi faca treaba corect", se plange in scrisoare M.Gilman. Nimic nu se poate face, la orice nivel din Romania, in absenta buzunarelor largi si fara o distribuire generoasa a banilor, considera autorul scrisorii, care se intreaba retoric daca Europa si-a dorit asa ceva atunci cand a permis Romaniei sa se alature UE. (L.P.)
Suspendarea ingrijoreaza UE
Pe 22 aprilie Reuters nota ca presedintele Basescu a fost apreciat pentru pozitia sa anti-coruptie "iar suspendarea sa a declansat ingrijorare in Uniunea Europeana privind viitorul reformelor din justitie si combaterea coruptiei rampante (...) Romania se lupta sa limiteze coruptia raspandita la toate nivelurile societatii si sa cladeasca o incredere publica in institutiile de stat dupa decenii de regim comunist represiv". (G.D.)
Esecul adoptarii Legii ANI
Agentia de presa Bloomberg nota pe 21 aprilie ca "Conflictul (dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, n. red.) a izbucnit dupa 1 ianuarie, impiedicand guvernul sa indeplineasca solicitarile Uniunii Europene, inclusiv pasii necesari pentru combaterea coruptiei. De asemenea, a impiedicat Guvernul in crearea programelor pentru absorbirea celor 32 de miliarde de euro din ajutoarele europene. Combaterea coruptiei este principala solicitare a Uniunii Europene, o tara apreciata de Transparency International ca fiind cea mai corupta din Uniunea Europeana. Esecul in adoptarea codului penal si a legii care sa permita investigarea averii demnitarilor ar putea declansa limitarea unor drepturi ale Romaniei in UE". (G.D.)
Instabilitatea incetineste reforma
United Press International arata pe 3 aprilie ca "Uniunea Europeana este ingrijorata de instabilitatea politica din Romania care incetineste reformele din domeniul justitiei si combaterii coruptiei" - afirmatie pusa in legatura cu remanierea Cabinetului Tariceanu. "Ministrul Justitiei Monica Macovei a fost printre ministrii demisi de Tariceanu. Oficiali de la Bruxelles o considera ca fiind principalul reformator care a ajutat Romania sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie. Oficiali ai Uniunii Europene vor vizita Romania in cursul acestei luni pentru a verifica progresele facute in combaterea crimei organizate si a coruptiei. Daca nu va fi satisfacut de rezultate, Bruxelles-ul ar putea impune sanctiuni impotriva Guvernului Romaniei". (G.D.)
UE priveste cu neliniste
Pe 20 aprilie Associated Press afirma ca "Uniunea Europeana a privit cu neliniste (criza politica de la Bucuresti, n. red.) deoarece se asteapta ca Romania, care i s-a alaturat la 1 ianuarie, sa continue cu reformele de eradicare a coruptiei si de imbunatatire a economiei pana la standardele membrilor mai bogati din occident". (G.D.)
Traian Basescu a anuntat ca se va retrage din politica in cazul unui esec la referendumul din 19 mai. Declaratia a fost facuta de presedintele suspendat la o intalnire cu presa straina. Traian Basescu nu se afla la prima promisiune care sa vizeze senzationalul. In data de 17 aprilie, el a promis ca, daca Parlamentul va vota suspendarea sa din functie, in cinci minute de la consumarea votului isi va da demisia. Ulterior, seful statului a renuntat la acest gest, argumentand ca adversarii sai politici urmaresc sa impiedice candidatura sa la prezidentiale, printr-o modificare a legii. Din acest moment, Basescu a spus ca merge pe varianta organizarii unui referendum prin care romanii sa spuna daca vor sau nu suspendarea sa din functie.
"Un moment-cheie"
"Presedintele Traian Basescu, suspendat la jumatatea lunii aprilie de catre Parlament, s-a declarat sigur, ieri, ca va castiga referendumul privind destituirea sa din functie, prevazut pentru 19 mai, dand asigurari ca va parasi viata politica in cazul unui esec", informeaza AFP preluat de Mediafax. "Voi castiga", a declarat Basescu in cadrul unei intalniri cu jurnalistii straini, apreciind ca "referendumul va reprezenta un moment-cheie, care va permite electoratului sa aleaga Romania in care vrea sa traiasca". In cazul in care va fi votata destituirea sa din functie, "inseamna ca romanii vor sa lase lucrurile asa cum sunt", a declarat presedintele. "Dar nu cred acest lucru", a adaugat el. "Daca voi pierde, ma voi intoarce acasa", a continuat presedintele. El a spus ca nu va mai candida
in cazul in care vor fi convocate alegeri prezidentiale.
"Nu voi mai fi candidat (in caz de alegeri prezidentiale - n.r.), de ce-as mai candida?", a adaugat el. La doi ani si jumatate de la preluarea puterii de catre o coalitie de centru-dreapta, Basescu, in varsta de 55 de ani, ramane omul politic cel mai popular din tara, comenteaza AFP. La 19 aprilie, el a fost suspendat de Parlament in baza acuzatiei de "incalcare a Constitutiei", ca urmare a unui demers lansat de opozitia social-democrata, careia i s-au alaturat liberalii, condusi de premierul Calin Popescu Tariceanu. (R.A.)
Declaratia ONU pentru observarea alegerilor
Misiunile internationale de observare a alegerilor sunt organizate in conformitate cu Declaratia ONU a principiilor pentru observarea internationala a alegerilor, adoptata la 27 octombrie 2005.
Declaratie este sustinuta de Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa, Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei - institutii in care Romania este membra. Declaratia ONU amintita afirma ca "Observarea internationala a alegerilor a devenit larg acceptata in intreaga lume si joaca un rol important in furnizarea de evaluari precise si impartiale privind natura proceselor electorale". Acelasi document mai afirma ca "Observarea internationala a alegerilor este intreprinsa pentru binele oamenilor din tara care organizeaza alegeri si pentru binele comunitatii internationale. Este orientata catre proces, si nu catre un anume rezultat electoral si are in vedere rezultatele doar in masura in care acestea sunt comunicate in mod corect, precis si transparent". "Organizatiile care sustin aceasta declaratie se obliga sa coopereze in organizarea de misiuni internationale de observare a alegerilor", se mai arata in documentul citat. (G.D.)
Avertismentul Pro Democratia
Asociatia Pro Democratia avertiza ieri autoritatile ca, din cauza unor lipsuri din legislatie, la referendumul de pe 19 mai nu mai pot fi acreditati nici observatori romani si nici straini. Asociatia a sesizat in aceasta privinta BEC, care ar urma sa ia astazi o decizie in aceasta privinta. Chestiunea ridica un semn
de intrebare asupra modului in care va fi organizat referendumul si a facut
obiectul unei scrisori trimise primului - ministru de catre Pro Democratia. Am intrebat-o pe Ana Maria Mosneagu, director executiv al APD, in ce consta exact problema legislativa.
Legea referendumului face trimitere catre o lege care a fost abrogata. Iar trimiterea respectiva se referea tocmai la institutia observatorului. Ceea ce incercam noi sa obtinem este o hotarare a Biroului Electoral Central care sa reglementeze aceasta chestiune.
Asociatia dumneavoastra a incercat sa-si inscrie observatori si a constatat ca practic nu are cum pentru ca nu exista o regula dupa care s-ar putea face lucrul asta?
Ieri am fost la BEC si am depus o solicitare prin care doream sa se faca publica procedura de acreditare a observatorilor interni si internationali. Raspunsul pe care l-am primit de la cei de la BEC a fost ca au discutat aceasta chestiune intr-o sedinta si ca au ajuns la concluzia ca legea nu le permite acest lucru. Astazi vor avea o noua sedinta cei de la BEC si speram sa ne dea un raspuns pozitiv.
Ce ar inseamna faptul de a nu avea observatori la referendum?
Nu va fi nici o organizatie care sa observe ce se intampla la referendum. Si, fara a fi rautaciosi, exista probleme majore pe care noi le-am identificat deja, probleme care, din pacate, nu au fost reglementate nici acum, si anume problema votului multiplu. La aceste alegeri se vor folosi din nou acele timbre autocolante care se dezlipesc destul de usor de pe cartile de identitate, permitand astfel oamenilor sa voteze in mai multe sectii. Este o procedura pe care noi am numit-o turism electoral si asupra careia am facut o cercetare pe votantii din 2004, pe judetul Ilfov si am gasit 800 de astfel de persoane care au votat in doua sectii de votare.
Ce s-a intamplat in urma cercetarii dvs? Stiu ca este pedepsit penal votul de mai multe ori.
Este adevarat. Noi am trimis datele celor de la politie, am inteles ca a fost initiata o ancheta, dar nu am primit nici un raspuns pana acum. (Valentina DELEANU)
BEC a hotarat acceptarea observatorilor
Biroul Electoral Central (BEC) a decis dupa avertismentul Pro Democratia sa le dea posibilitatea reprezentantilor organizatiilor nonguvernamentale si presei din tara si din strainatate sa participe, in calitate de observatori, la referendumul de pe 19 mai, chiar daca Legea referendumului nu are o prevedere in acest sens.
BEC a adoptat aceasta hotarare, dupa ce a fost sesizat cu privire la lipsurile actualei legislatii de Asociatia Pro Democratia. "Intr-adevar, BEC a adoptat ieri hotararea numarul 3 prin care sunt acreditati la referendum observatori din partea ONG-urilor care au ca obiectiv apararea drepturilor omului", ne-a declarat ieri, reprezentantul PD in Birou, Cristian Ene. Confirmarea deciziei luate de BEC a venit si din partea presedintelui acestei institutii, judecatorul Gheorghe Dumitru, care a vorbit despre "o insuficienta legislativa crasa". "Membrii BEC se vor mai confrunta cu astfel de probleme si vom fi pusi in situatia de a da hotarari prin care sa asiguram desfasurarea legala a referendumului si controlul societatii civile asupra desfasurarii acestuia" - a comentat Dumitru, citat de Rompres. Conditia impusa de BEC este ca observatorii romani sa aiba drept de vot si sa nu fie membri ai vreunui partid politic. La referendum vor putea participa si jurnalisti din strainatate, precum si observatori din partea unor organisme
si institutii europene si internationale, la propunerea MAE. (Roxana ANDRONIC)
Disputa PD-Guvern privind votul diasporei
Vicepresedintele PD Anca Boagiu a sustinut ieri ca Guvernul, in frunte cu MAE, incearca sa limiteze accesul romanilor din strainatate la urnele de vot, pentru referendumul din 19 mai, prin diminuarea numarului sectiilor de votare. Boagiu le-a cerut ieri premierului, Guvernului si MAE sa nu limiteze numarul de sectii de votare pentru romanii din afara granitelor, pentru ca printr-o astfel de masura li s-ar afecta acestora dreptul constitutional de a participa la referendum. In replica, premierul Tariceanu a declarat ca Guvernul nu doreste sub nici o forma sa impiedice accesul romanilor din strainatate la votul privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu si a aratat ca vor fi facute eforturi pentru a deschide cat mai multe sectii de votare pentru acestia. (C.E.)
MAE promite sectii de votare
Nimic din ce cade in sarcina MAE privind organizarea referendumului din 19 mai nu are o conotatie politica, a declarat, ieri, ministrul de Externe Adrian Cioroianu, dand asigurari de existenta unei echipe speciale alcatuite in minister, care se ocupa de desfasurarea votului in bune conditii. Cioroianu a explicat ca sectii de votare vor fi organizate in ambasade, consulate si chiar consulate onorifice, pentru a asigura posibilitatea unui numar cat mai mare de romani din strainatate de a se prezenta la vot, anticipand o prezenta mare la urne in Spania, Germania, Italia si Republica Moldova. Potrivit sefului diplomatiei romane, ambasadele urmeaza sa trimita la MAE, pana astazi la ora 10.00, liste cu sectiile de votare si participanti, ce vor fi publicate pe site-ul institutiei. (L.P.)
"Dosar mamut" privind fraudele din 2004
Cercetarile demarate de Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov (IJP) in cazul sesizarilor facute de Pro Democratia referitoare la cele 800 de persoane care au votat de doua sau mai multe ori in 2004 nu au fost inca finalizate. Asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al IJP Ilfov, subinspector Cristina Golis, "este vorba despre un dosar care cuprinde mii de file, iar cercetarile sunt inca in curs". Sesizarea Pro Democratia a fost inaintata IJP Ilfov pe data de 20.06 2005, ne-au precizat surse din Politie. Este vorba despre un "dosar mamut" care cuprinde declaratiile a sute de persoane acuzate de incalcarea Legii 373/ 24.09.2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Potrivit informatiilor obtinute de ZIUA, pana acum au fost inaintate Parchetului Ilfov mai multe dosare ale persoanelor supectate ca au votat de doua sau mai multe ori la diferite sectii de votare. In plus, au fost efectuate circa 60 de expertize grafoscopice care nu au confirmat, insa, ca apartin acelorlasi persoane. (P.C.)
Legea referendumului, din nou la Curte
Curtea Constitutionala dezbate astazi sesizarea PD privind neconstitutionalitatea unor amendamente la Legea referendumului. Sesizarea se refera la articolul 10 modificat al legii in care se arata ca demiterea presedintelui va fi facuta cu votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la referendum, indiferent daca seful statului a fost ales din primul sau al doilea tur de scrutin. Amendamentul de modificare initiat de PSD reprezinta o derogare de la articolul 5 care stabileste conditiile de valabilitate a unui referendum si unde se precizeaza ca pentru a fi valabil trebuie sa fie prezenti jumatate plus unu din numarul total de alegatori. (C.E.)
BOR vs. 322
Biserica avertizeaza ca Legea prin care Parlamentul isi aroga dreptul de a decide dupa referendum inseamna "revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare"
Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a lansat ieri un Apel catre Curtea Constitutionala, cerandu-i "sa-si asume ferm si fara echivoc competenta suprema de a identifica parghiile constitutionale care sa faca posibila solutionarea morala a actualei crize politice".
"In Declaratia publica din 27 martie 2007 ne-am exprimat profunda tristete pe care ne-o inspira spectacolul de pe arena politica a Romaniei si am lansat un calduros apel catre intreaga noastra clasa conducatoare sa caute si sa gaseasca solutii pentru depasirea impasurilor temperamentale si restaurarea luciditatii responsabile. Am facut-o mai ales in numele celor peste patru milioane de cetateni pe care-i pastorim, preoti si mireni, cei care impreuna cu noi alcatuiesc electoratul din opt judete transilvane. Nu am nutrit insa si iluzia ca alesii poporului, prinsi in crancene lupte fratricide, mai au timp
sa se gandeasca si la cei care i-au ales, si cu atat mai putin la Dumnezeu", se arata in Apelul semnat de mitropolitul Bartolomeu al Clujului, arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei, episcopii Sofroniu al Oradiei si Justininan al Maramuresului, episcopii vicari Irineu, Vasile, Petroniu si Iustin. Acestia explica: "Pastoritii nostri ne trimit tot mai numeroase semnale ca e timpul sa intervenim din nou" si subliniaza: "O facem, dar fara sa le si promitem ca vom parasi echidistanta politica, asa cum suntem indemnati in disperare de cauza, pentru faptul ca ea este o hotarare a Sfantului Sinod care se cere respectata in primul rand de membrii acestuia".
Revenirea la practica bunului plac
"Nu e caderea noastra sa ne pronuntam asupra constitutionalitatii si legalitatii acestor demersuri. Putem intelege ca Parlamentul a fost desemnat de popor prin alegeri libere si ca avea autoritatea sa-l suspende pe presedinte (chiar cu ignorarea avizului negativ al Curtii Constitutionale), ca hotararea lui trebuie sa fie validata sau invalidata de un referendum si ca, in aceasta problema, optiunea electoratului reprezinta instanta suprema. Toate acestea tin de legalitate. Iata insa ca Parlamentul a adoptat o lege prin care isi confera dreptul de a decide a-posteriori, adica dupa ce poporul se va pronunta prin referendum, care va fi soarta presedintelui suspendat. Or, aceasta inseamna abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare. Aici nu mai poate fi vorba de legalitate sau ilegalitate, ci de imoralitate politica", se precizeaza in Apel. Ierarhii semnatari ai documentului adauga: "In fata unui astfel de fenomen pastorii spirituali ai poporului au obligatia - cu atat mai mult in conditii de libertate - de a se face auziti in viata publica a cetatii, dupa modelele biblice ale unui Ilie Tesviteanul, Ioan Botezatorul sau Iisus Nazarineanul, cei care au preconizat si instituit vocatia profetica a Bisericii".(A.H.)
Relatia lui Basescu cu Biserica
Traian Basescu a avut, de-a lungul timpului, ca primar si ca presedinte, o relatie sinuoasa cu Biserica. In calitate de primar general s-a opus construirii Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol, iar ca sef de stat i-a cerut ministrului Culturii urgentarea construirii edificiului.
Chiar la investirea sa ca presedinte al Romaniei, Traian Basescu a tinut sa ii sarute mana Prea Fericitului Patriarh Teoctist, la finalul ceremoniei de depunere a juramantului, dupa care cei doi s-au sarutat pe obraji. Chiar inainte de a rosti juramantul in fata Parlamentului, noul presedinte a tinut sa schimbe cateva cuvinte cu Patriarhul, prezentand scuze pentru incalcarea uzantelor.
Presedintele suspendat Traian Basescu a avut pozitii contradictorii in ceea ce priveste Catedrala Mantuirii Neamului. In calitate de primar general, el s-a opus construirii Catedralei in Parcul Carol. "In calitate de primar general imi va fi foarte greu sa trec peste vointa majoritatii. Nu voi fi partener la afectarea Parcului Carol, solutia pe care as vedea-o este rediscutarea amplasamentului", declara Basescu in aprilie 2004, dupa ce anterior comandase un sondaj printre bucuresteni, care ii relevase ca mai mult de 70% dintre bucuresteni nu vor Catedrala in Parcul Carol. Primarul Basescu chiar atacase in instanta ordinul prin care ministrul Culturii de atunci, pesedistul Razvan Theodorescu, punea Mausoleul din Parcul Carol in categoria monumentelor, pentru a usura demolarea acestuia. "Suntem in fata unei infractiuni in serie: statuia lui Caragiale a fost luata de pe soclu, statuia din Obor a fost demolata. Au o furie pe monumente baietii astia, ce nu s-a mai pomenit!", declara revoltat Basescu. Ulterior, in campania prezidentiala din 2004, Basescu si-a mai indulcit tonul, spunand ca viitoarea Catedrala este o prioritate pentru toti ortodocsii, singura problema fiind amplasamentul. In august 2005, la investirea ministrului Culturii Adrian Iorgulescu, presedintele Basescu isi schimbase pozitia radical fata de 2004. Basescu i-a trasat drept sarcina lui Iorgulescu urgentarea construirii edificiului, in curtea Casei Poporului. (C.E.; A.H.)
Lupta lui Pimen cu politicienii
IPS Pimen s-a luptat cu politicienii in incercarea sa de a recupera macar 90.000 de hectare ce-au apartinut Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, demers nereusit. Cu fiecare prilej, Arhiepiscopul a punctat fiecare actiune a politicienilor.
"Sunt alesi, dar aceasta nu justifica faptele lor nedemne"
"Stefan cel Mare a adunat, la Putna, numerosi credinciosi, dar s-a intristat Stefan cel Mare cand a vazut ca, la ordinul conducerii actuale a tarii, au fost opriti acesti credinciosi, acesti tineri sa intre in incinta manastirii, au fost opriti cu brutalitate, au fost tratati ca niste teroristi, ca niste borfasi", afirma in iulie 2004 IPS Pimen. Inaltul ierarh ii "croise" cu carja pe sepepistii pusi sa-i pazeasca pe politicienii veniti la Manastirea Putna. Inalt Prea Sfintitul arata ca, daca conducatorii sunt alesi ai acestei tari, de Dumnezeu sunt ingaduiti. Daca sunt alesi, asta-i taina lui Dumnezeu, ca pe noi sa ne intelepteasca, sunt alesi ca sa se arate unde duce necinstea si necredinta cu care ei se inconjoara. Este adevarat ca sunt alesi, dar aceasta nu justifica faptele lor nedemne".
"Sa nu rasplateasca vrajmasilor dupa fapta lor"
Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor considera, in mai 2005, ca actiunea celor 26 de senatori care sesizasera Curtea Constitutionala in legatura cu legea de improprietarire a Arhiepiscopiei cu 90.000 de ha de padure a fost orchestrata "din umbra" de "parintele fondator al PSD". IPS Pimen aprecia ca situatia tarii ar putea deveni un dezastru cu parlamentari de genul celor care au atacat, la Curtea Constitutionala, improprietarirea Bisericii din Bucovina. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor incheia mentionand ca "fiii Bisericii" se vor ruga Bunului Dumnezeu "pentru ca sa nu rasplateasca vrajmasilor dupa fapta lor, nici dupa viclesugul nascocirilor lor, ci sa-i intoarca pe dansii de la rautatea lor cea silnica spre facerea de bine si dragoste".
"Trufia, lacomia, fariseismul, faradelegea"
IPS Pimen Suceveanul critica, in iunie 2006, "jaful" asupra bunului public si al celui privat din ultimii 16 ani, aratand ca fundamentul moral al societatii romanesti nu poate fi conceput fara dreptate, adevar si lege. IPS Pimen arata atunci ca, la 16 ani de la caderea dictaturii, dreptcredinciosul roman trebuie sa inteleaga ca sursa nenorocirilor care nu mai contenesc nu sta in prabusirea comunismului ateu, ci in "trufia, lacomia, fariseismul, faradelegea prozelitilor sai". "Ei, care au anatemizat proprietatea privata, proclamand-o oficial sursa tuturor relelor, tocmai ei si-au insusit in ultimii 16 ani in proprietate privata, truda de secole a poporului roman, a romanului harnic, cinstit, patriot", spunea Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. (A.H.)
Biserica 85%, Parlamentul 14%
Sondajele de opinie prezinta in mod constant Biserica, alaturi de Armata, in topul institutiilor care se bucura de increderea romanilor, partidele politice si Parlamentul situandu-se la polul opus, cu mai multe aprecieri negative decat pozitive. Astfel, conform Barometrului de Opinie Publica difuzat de FSD la sfarsitul anului trecut, 85% din populatie manifesta "destul de multa" si "foarte multa" incredere in Biserica, in timp ce Parlamentul aduna, la acest capitol, numai 14 procente, iar partidele politice 7%. Pozitii mai onorabile in clasamentul increderii in institutii aveau Guvernul (20%) si Presedintia (45%). (O.B.)
Societatea civila cheama Curtea sa interpreteze votul
Mai multe organizatii neguvernamentale solicita Curtii Constitutionale si Parlamentului sa clarifice modul in care va fi interpretat votul cetatenilor la referendum, inainte ca acesta sa se fi consumat. Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), reprezentantii ONG-urilor au cerut Guvernului sa intervina "de urgenta" pentru limitarea riscului fraudarii referendumului prin intermediul votului multiplu. "Am cerut in repetate randuri, in trecut, ca regulile sa nu se mai schimbe in timpul jocului, a declarat reprezentantul GDS, Andrei Oisteanu, criticand hotararea Parlamentului care prevede ca acest for va decide in privinta procedurii de urmat, in cazul in care la urne se vor prezenta mai putin de jumatate din electorat. La randul sau, directorul SAR, Sorin Ionita a atras atentia ca, prin decizia "ambigua" a Parlamentului, Romania a facut un pas lateral fata de ceilalti 26 de membri ai Uniunii Europene. (Ovidiu BANCHES)
Apel pentru mostenirea Gojdu
IPS Bartolomeu lansa, anul trecut, in aprilie, un apel pentru respingerea, de catre Senat, a Ordonantei de urgenta privind infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. "Respingerea ordonantei in Senat nu inseamna un vot impotriva Guvernului roman si nici impotriva celui ungar, ci un vot in favoarea tinerilor merituosi, prezenti si viitori, carora le este destinata instrainata comoara a marelui lor binefacator. In numele meu si al colegilor ierarhi din Reprezentanta Fundatiei Gojdu fac un calduros apel catre parlamentarii nostri sa-si exercite mandatul cu care au fost investiti de poporul roman, acela de a apara si promova interesele romanesti, cu mentiunea expresa ca, desi instrumentata politic, mostenirea Gojdu nu este o problema politica, ci una eminamente culturala. Daca un senator roman ar avea vreo ezitare, il invit sa cugete la sufletul unui urmas al sau care, bucurandu-se de o bursa Gojdu, va afla ca tatal, bunicul sau strabunicul sau i-a stat impotriva. In prima si ultima instanta, votul senatorului roman este un proces de constiinta familiala", afirma IPS Bartolomeu Anania. Ulterior, Inaltul Prelat declara, pentru ziarul ZIUA, ca, "daca, totusi, statul roman nu va reusi sa obtina averea Gojdu, vom fi obligati, in calitate de executori testamentari, sa transferam acest caz Forului international de la Strasbourg, mai exact Curtii Europene pentru Drepturile Omului, pentru ca este vorba despre apararea drepturilor unor tineri care trebuie sa beneficieze de bunurile Gojdu". Anania aprecia ca Ordonanta anti-Gojdu reprezinta "un esec al diplomatiei romanesti" si reafirma faptul ca "nimeni nu are voie sa dispuna de o avere privata, care apartine tinerilor ortodocsi, asa cum este aceea a lui Emanuil Gojdu, si sa ignore un testament care are valoare de lege nationala si internationala". (Luciana POP)
Presa americana a urmarit cu maxima atentie criza politica de la Bucuresti, remarcand popularitatea lui Basescu, stagnarea reformelor si esecul combaterii coruptiei
Vocea Americii
Criza suspendarii presedintelui Basescu a fost urmarita cu maxima atentie de presa americana. O monitorizare a presei de peste Ocean pe luna aprilie ne dezvaluie faptul ca intre 29 martie si 24 aprilie in presa americana au aparut 40 de stiri despre Romania in care se face referire la suspendarea presedintelui Basescu si criza politica de la Bucuresti. Stiri despre Romania au aparut in ziare ca Washington Times, Washington Post, New-York Times Chicago Tribune, Orlando Sentinel, Seattle Post-Intelligencer, Wall Street Journal, Investor's Business Daily, Los Angeles Times, ca si pe agentii de presa intre care Dow Jones International News, Reuters, Associated Press Financial Wire, United Press International. In calitate de aliat al SUA, Romania a avut parte de o monitorizare atenta in ultima luna, principalele teme abordate fiind influenta negativa crizei politice de la Bucuresti asupra economiei si opinia proasta a Uniunii Europene fata de stagnarea reformelor din Romania.
Afectarea economiei
"O furtuna politica in Romania ar putea afecta pe unul dintre cei mai noi membri ai Uniunii Europene prin cresterea cheltuielilor guvernamentale. Saptamana trecuta Parlamentul a votat pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu dupa ce a fost acuzat de interferente politice", scria Wall Street Journal pe 24 aprilie. "In vreme ce presedintia are un mic impact asupra politicii, investitorii urmaresc cu atentie o coalitie ad-hoc, condusa de Partidul National Liberal al premierului Calin Popescu Tariceanu si Partidul Social Democrat aflat in Opozitie. Noua alianta ar putea duce la reducerea politicii fiscale si la o crestere a presiunii asupra preturilor si deficitului actual al tarii, afirma economistii. Perspectiva alegerilor anticipate de asemenea creste riscul unei paralizii a politicii economice", se mai afirma in articolul Wall Street Journal.
Cotidianul financiar mai aprecia ca dupa prezentarea performantelor economice ale Romaniei ca "Aceste tendinte benigne ar putea fi blocate. Politica interna confuza indica faptul ca schimbarile structurale legate de UE ar putea stagna, inclusiv efortul crucial de curatire a sistemului
judiciar pentru combaterea coruptiei. Daca alegerile prezidentiale anticipate ar declansa alegeri parlamentare anticipate s-ar putea ajunge la scaderi semnificative salariale si fiscale
". "Investitorii spun ca schimbarea din coalitia parlamentara s-ar putea dovedi durabila doar daca sunt facute concesii social-democratilor. Schimbarea politicilor ar putea afecta progresul tarii catre o eventuala intrare in zona euro", mai afirma Wall Street Journal.
Popularitatea lui Basescu
Presa americana a remarcat de fiecare data cand a vorbit de criza de la Bucuresti popularitatea presedintelui. Editia din 24 aprilie a Wall Street Journal afirma ca "Mutarea de suspendare a presedintelui Basescu trebuie sa fie aprobata printr-un referendum, ceea ce este improbabil data fiind popularitatea mare a presedintelui si dificultatea de a atrage indeajuns de multi cetateni la acest vot". Agentia de presa Reuters nota pe 23 aprilie ca "Analistii si comentatorii politici spun ca Basescu va supravietui referendumului si isi va relua mandatul. Reformistul popular, apreciat de observatorii occidentali pentru pozitia sa anti-coruptie si-a castigat popularitatea prin atitudinea sa directa". United Press International titra pe 23 aprilie "Romanii il sustin pe presedintele suspendat", afirmand ca "Presedintele Romaniei Traian Basescu, suspendat de Parlament pentru abuz de putere spera ca referendumul il va pastra la putere". Pe 20 aprilie Reuters cita un diplomat european care afirma ca "Basescu a fost un motor al reformelor si un sustinator al reformelor la un nivel mai inalt decat obisnuiau sa fie politicienii romani. Multi l-au vazut ca fiind impotriva interesului lor". Chicago Tribune afirma pe 20 aprilie ca "Presedintele Basescu a castigat inimile cetatenilor sai prin charisma sa dura, ducand Romania in Uniunea Europeana si atragand investitii straine de milioane de dolari prin deschiderea economiei". (George DAMIAN)
Nicholas Taubman: Pastrati democratia intacta!
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, isi exprima ingrijorarea fata de evolutia situatiei politice din Romania, intr-un interviu acordat "Revistei 22", preluat de Hotnews. "In orice competitie electorala corecta, trebuie sa existe sanse egale pentru toti; cartile nu ar trebui sa fie aranjate impotriva vreunui candidat sau a altuia", sustine ambasadorul.
"Credem cu adevarat in relatiile romano-americane, le pretuim foarte mult si le vom continua si pe viitor. Cu toate acestea, as dori sa adaug faptul ca statutul de membru NATO si UE implica numeroase alte lucruri, inclusiv angajamentul de a respecta standarde inalte de guvernare democratica - si aceasta nu doar in teorie, ci si in practica. Sunt ingrijorat cu privire la unele lucruri pe care le-am auzit in ultimele saptamani despre jocuri si tactici politice care nu mi se par fair-play. In orice competitie electorala corecta, trebuie sa existe sanse egale pentru toti; cartile nu ar trebui sa fie aranjate impotriva vreunui candidat sau a altuia. Aud mereu numerosi politicieni vorbind despre "scenarii". Cred ca acum ar trebui sa existe un singur scenariu: acela al sanselor egale si al unei competitii in care regulile jocului sa nu se schimbe de pe o zi pe alta".
"A fost un drum lung si Romania a inregistrat numeroase progrese. Dar am mai spus ca situatia politica actuala a ridicat cateva semne de intrebare pentru investitori si oameni de afaceri, dar nu numai. Am spus de multe ori ca este extrem de important ca Romania sa continue sa inregistreze progrese in domeniul reformei justitiei si in special al luptei impotriva coruptiei. Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta". Intrebat daca actuala criza politica i-ar putea indeparta pe investitorii americani, Taubman a explicat: "O mare parte a timpului meu este dedicata actiunilor de convingere a investitorilor americani sa vina in Romania si sa contribuie la dezvoltarea si prosperitatea acestei tari. Sunt foarte optimist in privinta Romaniei; exista numeroase semnale pozitive, inclusiv o puternica dezvoltare economica in ultimii ani. Cu siguranta, multe companii americane sunt interesate. Dar numai Romania poate crea un climat de afaceri pozitiv. Acest lucru nu este valabil numai din punctul de vedere al americanilor, intrucat primesc expresii de ingrijorare si din alte parti. Un climat de afaceri care este bun pentru americani este asemanator unui astfel de climat pentru partenerii dumneavoastra europeni. Trebuie sa existe statul de drept, previzibilitate si stabilitate. Mai sunt multe de facut in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Cu cat situatia politica agitata dureaza mai mult, cu atat investitorii vor avea mai multe semne de intrebare". (Anca HRIBAN)
EurActiv: Coruptia - o norma in Romania
Eforturile Bruxelles-ului par sa fi avut un efect mic asupra coruptiei din Romania, iar populatia acestei tari considera coruptia o norma.
Aceasta este concluzia lui M. Gilman, intr-o scrisoare adresata publicatiei online EurActiv, pe baza experientelor traite in tara noastra. "Dupa ce am trait cinci ani in Afganistan, am avut impresia ca am trait exemplul tipic al coruptiei. Asta a fost insa pana sa ajung in Romania. Din proprie experienta am invatat, spre exemplu, ca atunci cand ai nevoie de tratament medical trebuie sa ai buzunarele foarte largi", afirma Gilman in textul de pe EurActiv, explicand ca doctorii nici nu te baga-n seama daca nu le oferi inainte o anumita suma de bani. "Justitia este un alt domeniu al unei serioase coruptii. Am avut o experienta personala in acest sens, cand, intalnindu-ma cu niste avocati pentru a ma informa despre o actiune penala pe care doream sa o formulez impotriva unui cetatean roman, pentru frauda, am ramas socat dupa ce mi s-a adus la cunostinta ca va trebui sa rezerv o anumita suma (4.000 de dolari) pentru a mitui autoritatile astfel incat acestea sa isi faca treaba corect", se plange in scrisoare M.Gilman. Nimic nu se poate face, la orice nivel din Romania, in absenta buzunarelor largi si fara o distribuire generoasa a banilor, considera autorul scrisorii, care se intreaba retoric daca Europa si-a dorit asa ceva atunci cand a permis Romaniei sa se alature UE. (L.P.)
Suspendarea ingrijoreaza UE
Pe 22 aprilie Reuters nota ca presedintele Basescu a fost apreciat pentru pozitia sa anti-coruptie "iar suspendarea sa a declansat ingrijorare in Uniunea Europeana privind viitorul reformelor din justitie si combaterea coruptiei rampante (...) Romania se lupta sa limiteze coruptia raspandita la toate nivelurile societatii si sa cladeasca o incredere publica in institutiile de stat dupa decenii de regim comunist represiv". (G.D.)
Esecul adoptarii Legii ANI
Agentia de presa Bloomberg nota pe 21 aprilie ca "Conflictul (dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, n. red.) a izbucnit dupa 1 ianuarie, impiedicand guvernul sa indeplineasca solicitarile Uniunii Europene, inclusiv pasii necesari pentru combaterea coruptiei. De asemenea, a impiedicat Guvernul in crearea programelor pentru absorbirea celor 32 de miliarde de euro din ajutoarele europene. Combaterea coruptiei este principala solicitare a Uniunii Europene, o tara apreciata de Transparency International ca fiind cea mai corupta din Uniunea Europeana. Esecul in adoptarea codului penal si a legii care sa permita investigarea averii demnitarilor ar putea declansa limitarea unor drepturi ale Romaniei in UE". (G.D.)
Instabilitatea incetineste reforma
United Press International arata pe 3 aprilie ca "Uniunea Europeana este ingrijorata de instabilitatea politica din Romania care incetineste reformele din domeniul justitiei si combaterii coruptiei" - afirmatie pusa in legatura cu remanierea Cabinetului Tariceanu. "Ministrul Justitiei Monica Macovei a fost printre ministrii demisi de Tariceanu. Oficiali de la Bruxelles o considera ca fiind principalul reformator care a ajutat Romania sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie. Oficiali ai Uniunii Europene vor vizita Romania in cursul acestei luni pentru a verifica progresele facute in combaterea crimei organizate si a coruptiei. Daca nu va fi satisfacut de rezultate, Bruxelles-ul ar putea impune sanctiuni impotriva Guvernului Romaniei". (G.D.)
UE priveste cu neliniste
Pe 20 aprilie Associated Press afirma ca "Uniunea Europeana a privit cu neliniste (criza politica de la Bucuresti, n. red.) deoarece se asteapta ca Romania, care i s-a alaturat la 1 ianuarie, sa continue cu reformele de eradicare a coruptiei si de imbunatatire a economiei pana la standardele membrilor mai bogati din occident". (G.D.)
Amendamentul NICOLICEA: „Sa-mi dai un pumn in cap daca nu i-am facut bine lui Basescu!“
37 de voturi pentru, 19 impotriva, 17 abtineri si Amendamentul Nicolicea a trecut. Dupa ce Curtea Constitutionala valideaza referendumul, Parlamentul sa decida asupra procedurii de urmat. Deputatul PSD de Mehedinti, vicepresedintele Camerei Deputatilor, spune ca el nu a facut decit sa astupe un gol legislativ.
Dulcele Nicolicea
Reporter: Mi s-a parut mie sau sinteti cel mai scirbos din Parlament?
Eugen Nicolicea: Nu sint scirbos. Unii mi-au spus ca sint cel mai dulce.
Rep.: Dulce? Pai, amendamentul e tot ce-i mai scirbos!
E.N.: Reactia celorlalti a fost exagerata. Eu am facut tot ce trebuia. Ei au exagerat. Ei, fiind sub comanda unui mincinos, nu pot fi decit mincinosi. Cifra cinci, cinci minute, e cifra minciunii.
Rep.: Dar si 322 e cifra ticalosiei.
E.N.: Asta spune un om care este mai nedemocratic decit Ceausescu. Si Ceausescu a zis ca raspunde in fata Marii Adunari Nationale si era un tiran. Cum e Basescu, care nu vrea sa raspunda in fata Parlamentului?
Zicerea cu Basescu beat
Rep.: Cine e in spatele Amendamentului Nicolicea? Cine e-n spatele celor 322?
E.N.: N-are nici o legatura! Cine e-n spatele nostru? Legea! Legea! 322 este votul cu care a fost demis Basescu. Daca unul iti zice ca esti beat, du-te si te culca! I-au spus 322. Basescu e in coma alcoolica!
Rep.: El este pe calul alb al dreptatii, e Harap-Alb, iar dumneavoastra sinteti cei 322 de hoti!
E.N.: El o fi pe calul alb, dar s-a asezat, o data pe sa invers, apoi, e plin de catran si dat cu fulgi. Poti fi fericit ca poporul a ales un inculpat in lupta impotriva coruptiei.
Rep.: Inculpat?
E.N.: Daca data viitoare va alege pe vreunul din puscarie, tot luptator impotriva coruptiei sa vi-l puneti! De ce e inculpat? Poate nu stiti care e situatia… omul e inculpat in Dosarul Flota. Printr-o chestie de procedura nu s-a semnat ca el sa fie judecat, asta e.
Rep.: De ce nu l-ati terminat? Nastase a fost la putere!
E.N.: Scuzati-ma, nu ma ocup de Parchete, nu e menirea mea sa bag pe nimeni in puscarie! Cu Parchetele se ocupa Basescu!
Rep.: Deci Basescu nu l-a arestat pe Nastase fiindca nici Nastase nu l-a arestat pe Basescu! Dar continua razboiul: tu esti hot! Ba tu esti!
E.N.: Despre mine nu s-a zis ca sint hot! Iar chestia cu arestarile nu o face oricine. Ca nu a fost arestat Basescu, e o chestie de normalitate atita timp
cit primul termen a fost dupa alegeri. Cum puteam noi sa-l arestam? El e singurul om care are imunitate
in tara asta.
Cea mai bucata de dialog cu Nicolicea
Rep.: De ce era nevoie de amendament?
E.N.: Care amendament?
Rep.: Amendamentul prin care tot Parlamentul hotaraste dupa referendum.
E.N.: Pai, cine ati fi vrut sa hotarasca? Elena Udrea?
Rep.: Nu. Dom’le, n-au venit destui, da? Ramine in functie!
E.N.: Nu, inseamna ca referendumul nu e valabil. Hotaraste Parlamentul ce facem in continuare!
Rep.: Adica Basescu e la mina celor 322 de hoti!
E.N.: Nu e adevarat! E la mina oamenilor!
Rep.: Pai, cum? Ca nu se va veni la referendum.
E.N.: Nu mizati pe asta! Intrebare. Eu va intreb pe dumneavoastra! Cind un meci e invalidat, care e scorul?
Rep.: Trei-zero pentru aia care nu se prezinta!
E.N.: Nu! Oprit din cauze externe! Vine vijelia!
Rep.: Nu vine, dom’le, vijelia la referendum!
E.N.: Cum adica, asa credeti dumneavoastra: ba, nu intra nimeni cit regulez eu?
Rep.: Se reia!
E.N.: E invalid din cauza furtului de la urne?
Rep.: Nu fura Basescu!
E.N.: Ce vorbesti! N-a mai strigat o data ca PSD a furat si el a ajuns presedinte? Hai, dom’le, ne tragem din daci si romani si romanii stim ce au lasat la retragere. Deci, daca se fura?
Rep.: Deci v-a enervat atit de tare…
E.N.: Stai, dom’le, nu schimba subiectul! Deci, se fura, ce se intimpla?
Rep.: Daca fura Basescu, cistiga Basescu! Ce bine ar fi!
E.N.: E bine asta? Deci, daca fura si rezultatul e invalidat, care e rezultatul?
Rep.: Nici unul!
E.N.: Corect! Daca e invalidat din alte motive? Uragan, cutremur, inundatii?
Rep.: Aveti probe meteo?
E.N.: Dom’le, raspunde! Care e rezultatul?
Rep.: Se reia!
E.N.: Dom’le, daca va fi invalidat din cauza de razboi? Care e rezultatul?
Rep.: Se reia!
E.N.: Daca e neprezentare la urne?
Rep.: Cistiga omul nostru!
E.N.: Vedeti! V-a placut? In toate cazurile asa, cind vreti dumneavoastra altfel! Asta e logica-logica!
Despre Logica
Rep.: E logica curata, frumoasa, a celor curati!
E.N.: Permiteti sa va spun ca nu ne-am batut in detergenti ca sa stim care e mai curat.
Rep.: Amendamentul dumneavoastra merge pe logica lui Videanu. El a spus ca pregatiti ceva murdar!
E.N.: Imi pare rau, dar confundati logica cu imaginatia! Daca spuneati imaginatia domnului Videanu va credeam. Se stie ca domnul Videanu e un tip cu imaginatie, nu cu logica, si bineinteles ca s-a dus la Mama Omida si a aflat de ce pregatim noi, stim doar ca il cheama Adriean. I-o fi ghicit adevarata fiica a adevaratei Mame Omida. Logica nu are! Amendamentul meu nu are nimic distractiv, daca il explicam. Amendamentul meu spune: „Nu hotarim nimic acum, ci dupa referendum si avizarea ei de catre Curtea Constitutionala!“. Dupa hotarirea Curtii, Parlamentul ia act de decizia Curtii si face ceea ce spune Curtea. Ce este deplasat in asta?
Rep.: Pai, e bine. Va veni Basescu si va va taia capetele!
E.N.: Observ ca logica dumneavoastra functioneaza cu 322 de gloante pe minut, cit un Kalasnikov.
Rep.: E groaznic! Nu vreti sa ne dati presedintele inapoi!
E.N.: De ce nu? Lumea se prezinta la vot. Ori e demis, ori nu. Iar Curtea va lua act de acest rezultat si va propune in consecinta o solutie Parlamentului. Parlamentul decide.
Cine incalca legea? Iar zicerea cu betivaneala lui Traian
Rep.: Ticalosia are multe articole in lege!
E.N.: De ce sinteti avocatul lui Basescu? Daca respectarea legii e ticalosie, numai un inculpat o spune! Respectarea legii e obligatorie. Traiti dupa legile Elenei Udrea, atunci! O sa va fie mai bine! Eu va citesc din lege! Basescu nu doar ca nu a respectat legea, a incalecat-o pe mama legilor, Constitutia!
Rep.: S-a jucat cu legea in tarina, cum a zis Curtea!
E.N.: Ei, asta! Nu ati citit inseamna! Curtea a spus exact: „Daca a incalcat sau nu, stabileste Parlamentul!“. Asta a spus!
Rep.: Boc si Blaga ne-au recitat altceva!
E.N.: Boc a inceput sa fie cel mai bun in Constitutie dupa ce a cazut in cap in emisiunea lui Gheorghe, iar Blaga este cel mai prost ministru de Interne de la Postelnicu incoace! Nu mai citati din clasici in viata
! Sa citim din Constitutie, nu sa interpretam dupa cum tipa Boc sau urla Blaga!
Rep.: Pai, Basescu spune asa, ailalti spun altfel!
E.N.: Cind 322 i-au spus ca e beat, dumneavoastra mai credeti ca el poate interpreta ceva?
Rep.: El e beat, cei 322 sint hoti!
E.N.: Acum va zic pe bune, nu incercati sa ne tot jigniti. Hai sa incheiem si discutia asta!
Rep.: Basescu v-a facut hoti!
E.N.: Nu, a numit impersonal, mintind. A prezentat vreo dovada? Intrebati-l ca pe Cocosila: „Pe ce te bazezi?“. Eu va spun ceva. Cititi Amendamentul. Nu se citeste si se inflameaza toti. Dom’le, sa-mi dai un pumn in cap, daca eu nu i-am ajutat pe pedisti si pe Basescu! Am zis: „Gata discutia! Hotarim dupa Referendum“. Ce e rau in asta? Apoi, cu timpii de antena. Legea spune clar ca numai partidele au voie. Unde e presedintele aici? Nu e. Noi ce am spus? Dom’le, de televiziuni particulare nu ne atingem, poate face acolo ce vrea. La TVR si la Radio e treaba noastra. Si aici astfel: peste tot poate sa se arate cit vrea, da? Bun, ce facem cu Tribuna Partidelor Parlamentare? Acolo unde intra ca sint partide. Si am spus: daca PD ii da timp, se arata pe timpul PD-ului. Deci, ce am facut? Nimic altceva decit am reglementat o situatie! Ei tipa. Ori nu stiu sa citeasca, ori nu citesc! Asta-i tot!
Rep.: Cine v-a unit in frontul anti-Basescu? Hrebenciuc?
E.N.: Basescu. Pe el sa-l intrebati! PSD-ul nu a tras nici un fel de sfori. Incalcarea Constitutiei nu e la fel de spectaculoasa ca a da un cap in gura unuia, dar este egala chestiunea asta.
Macovei
Rep.: Monica Macovei e eroina Justitiei!
E.N.: Nu am inteles, a murit? De eroi in viata nu am auzit.
Rep.: Ne-a bagat in UE, a revolutionat Justitia!
E.N.: Iar Cocosila ma ajuta: „Pe ce va bazati?“.
Rep.: Frattini a spus.
E.N.: N-a spus! Macovei era unul dintre cei trei ministri care nu si-au achitat obligatia de a prezenta Parlamentului rapoarte de activitate, cum scrie regulamentul. Ceilalti, Ungureanu si Blaga.
Rep.: Asta-i birocratie!
E.N.: Aveti un geniometru ca s-o testati pe Macovei? Hai, dom’le, e un procuror ceausist ce s-a dat de trei ori peste cap si a devenit reformator.
Viitorul
Rep.: Viitorul societatii noastre cum il vedeti?
E.N.: Foaie verde de dudau, o sa fie si mai bine!
Rep.: Opinia internationala urla: de ce i-om fi bagat pe astia, unde sint reformele…
E.N.: Pai, ce faceti, incepeti sa-l criticati pe Basescu? Cine a promis? El! Cine nu a lasat Guvernul sa conduca? El. E bine, v-am adus unde trebuia!
Rep.: E bun Tariceanu?
E.N.: Nu. In conditiile de fata numai un guvern PSD poate conduce. Noi am acumulat si am construit, ceilalti au cheltuit.
Rep.: La mafii, la fel. I-ati luat! Patriciu contra restul pesedistilor! Nastase, Taracila…
E.N.: Dar de Stoica uitarati? Stoica supranumit Stoica Bancruta Frauduloasa, Stoica Adoptii Ilegale. Dar Stolojan, de care mi-am dat seama cit de bolnav e, vazindu-l in piata, de Stolojan care a fost cu Megapower, dar Stolojan ALRO? De astea ati auzit?
Rep.: Ati zis doi. Sa zic si eu doi. Dan Ioan Popescu si…
E.N.: Bun, uite, Blaga. Unde a fost Blaga angajat pina a ajunge ministru? Unii spun la Hayssam, altii la Luxten. In ce tabara e Blaga?
Rep.: In cea buna! Stati sa zic si eu unul acum…
E.N.: Lasa-ma, dom’le, ce, te joci cu mine de-a mafiotii?
Rep.: Da!
E.N.: Dar de Adriean Videanu ati auzit? Unde e asta?
Rep.: Unde trebuie!
E.N.: Dar de Cocos ati auzit? Dar de Cocoasa ati auzit?
Rep.: Nu, cine e asta?
E.N.: Sotia Cocosului.
Viata
Rep.: Ce e viata?
E.N.: Ceva dat de la Dumnezeu.
Rep.: Si Dumnezeu?
E.N.: Dumnezeu nu e subiect pentru Catavencu!
Dulcele Nicolicea
Reporter: Mi s-a parut mie sau sinteti cel mai scirbos din Parlament?
Eugen Nicolicea: Nu sint scirbos. Unii mi-au spus ca sint cel mai dulce.
Rep.: Dulce? Pai, amendamentul e tot ce-i mai scirbos!
E.N.: Reactia celorlalti a fost exagerata. Eu am facut tot ce trebuia. Ei au exagerat. Ei, fiind sub comanda unui mincinos, nu pot fi decit mincinosi. Cifra cinci, cinci minute, e cifra minciunii.
Rep.: Dar si 322 e cifra ticalosiei.
E.N.: Asta spune un om care este mai nedemocratic decit Ceausescu. Si Ceausescu a zis ca raspunde in fata Marii Adunari Nationale si era un tiran. Cum e Basescu, care nu vrea sa raspunda in fata Parlamentului?
Zicerea cu Basescu beat
Rep.: Cine e in spatele Amendamentului Nicolicea? Cine e-n spatele celor 322?
E.N.: N-are nici o legatura! Cine e-n spatele nostru? Legea! Legea! 322 este votul cu care a fost demis Basescu. Daca unul iti zice ca esti beat, du-te si te culca! I-au spus 322. Basescu e in coma alcoolica!
Rep.: El este pe calul alb al dreptatii, e Harap-Alb, iar dumneavoastra sinteti cei 322 de hoti!
E.N.: El o fi pe calul alb, dar s-a asezat, o data pe sa invers, apoi, e plin de catran si dat cu fulgi. Poti fi fericit ca poporul a ales un inculpat in lupta impotriva coruptiei.
Rep.: Inculpat?
E.N.: Daca data viitoare va alege pe vreunul din puscarie, tot luptator impotriva coruptiei sa vi-l puneti! De ce e inculpat? Poate nu stiti care e situatia… omul e inculpat in Dosarul Flota. Printr-o chestie de procedura nu s-a semnat ca el sa fie judecat, asta e.
Rep.: De ce nu l-ati terminat? Nastase a fost la putere!
E.N.: Scuzati-ma, nu ma ocup de Parchete, nu e menirea mea sa bag pe nimeni in puscarie! Cu Parchetele se ocupa Basescu!
Rep.: Deci Basescu nu l-a arestat pe Nastase fiindca nici Nastase nu l-a arestat pe Basescu! Dar continua razboiul: tu esti hot! Ba tu esti!
E.N.: Despre mine nu s-a zis ca sint hot! Iar chestia cu arestarile nu o face oricine. Ca nu a fost arestat Basescu, e o chestie de normalitate atita timp
cit primul termen a fost dupa alegeri. Cum puteam noi sa-l arestam? El e singurul om care are imunitate
in tara asta.
Cea mai bucata de dialog cu Nicolicea
Rep.: De ce era nevoie de amendament?
E.N.: Care amendament?
Rep.: Amendamentul prin care tot Parlamentul hotaraste dupa referendum.
E.N.: Pai, cine ati fi vrut sa hotarasca? Elena Udrea?
Rep.: Nu. Dom’le, n-au venit destui, da? Ramine in functie!
E.N.: Nu, inseamna ca referendumul nu e valabil. Hotaraste Parlamentul ce facem in continuare!
Rep.: Adica Basescu e la mina celor 322 de hoti!
E.N.: Nu e adevarat! E la mina oamenilor!
Rep.: Pai, cum? Ca nu se va veni la referendum.
E.N.: Nu mizati pe asta! Intrebare. Eu va intreb pe dumneavoastra! Cind un meci e invalidat, care e scorul?
Rep.: Trei-zero pentru aia care nu se prezinta!
E.N.: Nu! Oprit din cauze externe! Vine vijelia!
Rep.: Nu vine, dom’le, vijelia la referendum!
E.N.: Cum adica, asa credeti dumneavoastra: ba, nu intra nimeni cit regulez eu?
Rep.: Se reia!
E.N.: E invalid din cauza furtului de la urne?
Rep.: Nu fura Basescu!
E.N.: Ce vorbesti! N-a mai strigat o data ca PSD a furat si el a ajuns presedinte? Hai, dom’le, ne tragem din daci si romani si romanii stim ce au lasat la retragere. Deci, daca se fura?
Rep.: Deci v-a enervat atit de tare…
E.N.: Stai, dom’le, nu schimba subiectul! Deci, se fura, ce se intimpla?
Rep.: Daca fura Basescu, cistiga Basescu! Ce bine ar fi!
E.N.: E bine asta? Deci, daca fura si rezultatul e invalidat, care e rezultatul?
Rep.: Nici unul!
E.N.: Corect! Daca e invalidat din alte motive? Uragan, cutremur, inundatii?
Rep.: Aveti probe meteo?
E.N.: Dom’le, raspunde! Care e rezultatul?
Rep.: Se reia!
E.N.: Dom’le, daca va fi invalidat din cauza de razboi? Care e rezultatul?
Rep.: Se reia!
E.N.: Daca e neprezentare la urne?
Rep.: Cistiga omul nostru!
E.N.: Vedeti! V-a placut? In toate cazurile asa, cind vreti dumneavoastra altfel! Asta e logica-logica!
Despre Logica
Rep.: E logica curata, frumoasa, a celor curati!
E.N.: Permiteti sa va spun ca nu ne-am batut in detergenti ca sa stim care e mai curat.
Rep.: Amendamentul dumneavoastra merge pe logica lui Videanu. El a spus ca pregatiti ceva murdar!
E.N.: Imi pare rau, dar confundati logica cu imaginatia! Daca spuneati imaginatia domnului Videanu va credeam. Se stie ca domnul Videanu e un tip cu imaginatie, nu cu logica, si bineinteles ca s-a dus la Mama Omida si a aflat de ce pregatim noi, stim doar ca il cheama Adriean. I-o fi ghicit adevarata fiica a adevaratei Mame Omida. Logica nu are! Amendamentul meu nu are nimic distractiv, daca il explicam. Amendamentul meu spune: „Nu hotarim nimic acum, ci dupa referendum si avizarea ei de catre Curtea Constitutionala!“. Dupa hotarirea Curtii, Parlamentul ia act de decizia Curtii si face ceea ce spune Curtea. Ce este deplasat in asta?
Rep.: Pai, e bine. Va veni Basescu si va va taia capetele!
E.N.: Observ ca logica dumneavoastra functioneaza cu 322 de gloante pe minut, cit un Kalasnikov.
Rep.: E groaznic! Nu vreti sa ne dati presedintele inapoi!
E.N.: De ce nu? Lumea se prezinta la vot. Ori e demis, ori nu. Iar Curtea va lua act de acest rezultat si va propune in consecinta o solutie Parlamentului. Parlamentul decide.
Cine incalca legea? Iar zicerea cu betivaneala lui Traian
Rep.: Ticalosia are multe articole in lege!
E.N.: De ce sinteti avocatul lui Basescu? Daca respectarea legii e ticalosie, numai un inculpat o spune! Respectarea legii e obligatorie. Traiti dupa legile Elenei Udrea, atunci! O sa va fie mai bine! Eu va citesc din lege! Basescu nu doar ca nu a respectat legea, a incalecat-o pe mama legilor, Constitutia!
Rep.: S-a jucat cu legea in tarina, cum a zis Curtea!
E.N.: Ei, asta! Nu ati citit inseamna! Curtea a spus exact: „Daca a incalcat sau nu, stabileste Parlamentul!“. Asta a spus!
Rep.: Boc si Blaga ne-au recitat altceva!
E.N.: Boc a inceput sa fie cel mai bun in Constitutie dupa ce a cazut in cap in emisiunea lui Gheorghe, iar Blaga este cel mai prost ministru de Interne de la Postelnicu incoace! Nu mai citati din clasici in viata
! Sa citim din Constitutie, nu sa interpretam dupa cum tipa Boc sau urla Blaga!
Rep.: Pai, Basescu spune asa, ailalti spun altfel!
E.N.: Cind 322 i-au spus ca e beat, dumneavoastra mai credeti ca el poate interpreta ceva?
Rep.: El e beat, cei 322 sint hoti!
E.N.: Acum va zic pe bune, nu incercati sa ne tot jigniti. Hai sa incheiem si discutia asta!
Rep.: Basescu v-a facut hoti!
E.N.: Nu, a numit impersonal, mintind. A prezentat vreo dovada? Intrebati-l ca pe Cocosila: „Pe ce te bazezi?“. Eu va spun ceva. Cititi Amendamentul. Nu se citeste si se inflameaza toti. Dom’le, sa-mi dai un pumn in cap, daca eu nu i-am ajutat pe pedisti si pe Basescu! Am zis: „Gata discutia! Hotarim dupa Referendum“. Ce e rau in asta? Apoi, cu timpii de antena. Legea spune clar ca numai partidele au voie. Unde e presedintele aici? Nu e. Noi ce am spus? Dom’le, de televiziuni particulare nu ne atingem, poate face acolo ce vrea. La TVR si la Radio e treaba noastra. Si aici astfel: peste tot poate sa se arate cit vrea, da? Bun, ce facem cu Tribuna Partidelor Parlamentare? Acolo unde intra ca sint partide. Si am spus: daca PD ii da timp, se arata pe timpul PD-ului. Deci, ce am facut? Nimic altceva decit am reglementat o situatie! Ei tipa. Ori nu stiu sa citeasca, ori nu citesc! Asta-i tot!
Rep.: Cine v-a unit in frontul anti-Basescu? Hrebenciuc?
E.N.: Basescu. Pe el sa-l intrebati! PSD-ul nu a tras nici un fel de sfori. Incalcarea Constitutiei nu e la fel de spectaculoasa ca a da un cap in gura unuia, dar este egala chestiunea asta.
Macovei
Rep.: Monica Macovei e eroina Justitiei!
E.N.: Nu am inteles, a murit? De eroi in viata nu am auzit.
Rep.: Ne-a bagat in UE, a revolutionat Justitia!
E.N.: Iar Cocosila ma ajuta: „Pe ce va bazati?“.
Rep.: Frattini a spus.
E.N.: N-a spus! Macovei era unul dintre cei trei ministri care nu si-au achitat obligatia de a prezenta Parlamentului rapoarte de activitate, cum scrie regulamentul. Ceilalti, Ungureanu si Blaga.
Rep.: Asta-i birocratie!
E.N.: Aveti un geniometru ca s-o testati pe Macovei? Hai, dom’le, e un procuror ceausist ce s-a dat de trei ori peste cap si a devenit reformator.
Viitorul
Rep.: Viitorul societatii noastre cum il vedeti?
E.N.: Foaie verde de dudau, o sa fie si mai bine!
Rep.: Opinia internationala urla: de ce i-om fi bagat pe astia, unde sint reformele…
E.N.: Pai, ce faceti, incepeti sa-l criticati pe Basescu? Cine a promis? El! Cine nu a lasat Guvernul sa conduca? El. E bine, v-am adus unde trebuia!
Rep.: E bun Tariceanu?
E.N.: Nu. In conditiile de fata numai un guvern PSD poate conduce. Noi am acumulat si am construit, ceilalti au cheltuit.
Rep.: La mafii, la fel. I-ati luat! Patriciu contra restul pesedistilor! Nastase, Taracila…
E.N.: Dar de Stoica uitarati? Stoica supranumit Stoica Bancruta Frauduloasa, Stoica Adoptii Ilegale. Dar Stolojan, de care mi-am dat seama cit de bolnav e, vazindu-l in piata, de Stolojan care a fost cu Megapower, dar Stolojan ALRO? De astea ati auzit?
Rep.: Ati zis doi. Sa zic si eu doi. Dan Ioan Popescu si…
E.N.: Bun, uite, Blaga. Unde a fost Blaga angajat pina a ajunge ministru? Unii spun la Hayssam, altii la Luxten. In ce tabara e Blaga?
Rep.: In cea buna! Stati sa zic si eu unul acum…
E.N.: Lasa-ma, dom’le, ce, te joci cu mine de-a mafiotii?
Rep.: Da!
E.N.: Dar de Adriean Videanu ati auzit? Unde e asta?
Rep.: Unde trebuie!
E.N.: Dar de Cocos ati auzit? Dar de Cocoasa ati auzit?
Rep.: Nu, cine e asta?
E.N.: Sotia Cocosului.
Viata
Rep.: Ce e viata?
E.N.: Ceva dat de la Dumnezeu.
Rep.: Si Dumnezeu?
E.N.: Dumnezeu nu e subiect pentru Catavencu!
Viraj financiar periculos pe autostrada Bechtel
ucrarile la autostrada Brasov-Bors sint supervizate de doua firme care sint asociate, in Franta, cu constructorul autostrazii, compania Bechtel. Oficialii romani nu stiu nimic despre potentialul conflict de interese.
Firma care controleaza lucrarile si aproba facturile, in numele statului roman, pentru autostrada Brasov-Bors este asociata cu Bechtel in Franta
Compania Nationala de Autostrazi a angajat in 2004 un consortiu de doua firme pentru a-i acorda servicii de consultanta si pentru a superviza, in beneficiul sau, corectitudinea facturilor
pentru autostrada construita de Bechtel. E vorba despre firmele Scetauroute si Bceom, societati detinute integral de grupul francez Egis. „Cotidianul“ a aflat insa ca firma Bechtel e partener de afaceri chiar cu francezii angajati sa ii controleze prestatia.
Pe linga Scetauroute si Bceom, din grupul Egis mai face parte si firma Semaly. Aici, Egis detine 82,57 la suta din actiuni, 1,08 procente apartin Societatii Franceze a Cailor Ferate, iar cu 16,35 la suta este actionar firma Bechtel.
Importanta pentru Romania a acestei legaturi din Franta rezida in natura contractului incheiat intre statul roman si firma Bechtel. Constructorul autostrazii Brasov-Bors este platit de statul roman in functie de cantitatile de materiale folosite la realizarea autostrazii si de volumul de lucrari executate, ceea ce inseamna ca pretul final nu este unul fix. Din acest motiv, la orice proiect de construire de sosele, statul angajeaza o firma de consultanta care sa-i reprezinte interesele. Aceasta are in sarcina respectarea proiectului si urmarirea lucrarilor din punct de vedere calitativ si cantitativ. Nu in ultimul rind, consultantul avizeaza facturile emise de constructor, in cazul nostru de firma Bechtel.
Conflictele de interese in cazul serviciilor
de consultanta, precum cele oferite de firmele grupului Egis statului roman, sint cel mai bine definite de Banca Mondiala, in recomandarile sale privind modul de derulare a achizitiilor publice. Un exemplu concret oferit in Manualul serviciilor de consultanta arata ca exista un conflict de interese atunci cind „consultantul supravegheaza implementarea unor lucrari executate de o firma cu care este asociat“. Aceste prevederi referitoare la conflictul de interese au fost preluate si de catre Federatia Internationala a Inginerilor de Consultanta. In caietul de sarcini intocmit de autoritatile romane pentru selectarea consultantului la autostrada Bechtel nu exista insa referiri la sanctionarea conflictelor de interese.
Parteneriatul din Franta dintre Bechtel si consultanti le este insa total necunoscut oficialilor romani. „Nu am stiut de asocierea dintre Egis si Bechtel. Daca lucrurile stau asa, poate fi o problema, dar pina acum nu am avut ce sa le reprosez celor de la Scetauroute si Bceom“, spune Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor. Nici Mihai Basulescu, director al Companiei de Autostrazi in 2004, anul semnarii contractului de consultanta, nu a stiut de acest fapt. El sustine ca a cerut sa vada doar proprietarii firmelor Scetauroute si Bceom si ca nu i se pare a fi un conflict de interese. „Daca Bechtel nu e proprietar direct la firmele de consultanta, nu trebuia sa mai merg pina la a saptea spita sa vad daca are vreo legatura pe undeva cu ele“, spune Basulescu. Actualul director general al Companiei de Autostrazi, Mihai Grecu, nu este nici el mai familiarizat cu problema.
Reprezentantii Scetauroute si Bceom in Romania, contactati de „Cotidianul“, neaga si ei conflictul de interese. „Bechtel nu este actionar la Egis SA si nici la Scetauroute si Bceom, companii detinute in proportie de 100% de Egis“, spune Pierre Basma, coordonatorul proiectului Scetauroute-Bceom in Romania. Insa Basma nu a comentat faptul ca exact firma care detine in totalitate companiile Scetauroute si Bceom este asociata direct cu Bechtel in alta firma.
Cinci tronsoane: mai vorbim in 2013
• Contractul dintre statul roman si Bechtel a suferit de numeroase deficiente, toate decontabile la noi.
Contractul autostrAzii Brasov-Bors a fost incredintat fara licitatie firmei Bechtel in anul 2004 de guvernarea PSD si are o valoare teoretica de 2,2 miliarde de euro. Principalele probleme ale sale
sint:
• absenta unor termene ferme intermediare de executie
• lipsa unor costuri precise, acestea depinzind de solutiile alese
• prevederi dezavantajoase referitoare la achizitia utilajelor de catre Bechtel
• un traseu aleatoriu ales, care se continua in Ungaria doar cu un drum expres, nu cu o alta autostrada
• traseul nu este inclus de UE pe una dintre axele de transport paneuropene si ca urmare nu poate beneficia de fondurile Uniunii.
Singurele termene cunoscute sint cele generale, care se refera la estimarile privind finalizarea celor cinci tronsoane. Astfel, autostrada Brasov-Bors va masura 415 kilometri, cu termene de finalizare in 2008 (doua tronsoane, insumind 118 km), 2010 (100 km), 2011 (92 km) si 2013 (105 km).
Bani in plus
83,3 milioane de euro va aloca suplimentar Guvernul pentru plata firmei Bechtel in acest an, a anuntat recent ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. El justifica decizia prin faptul ca fondurile bugetare pe 2007 pentru autostrada Brasov-Bors nu pot fi asigurate in timp util. Finantarea autostrazii Transilvania, in detrimentul celei care leaga Capitala de Brasov, e criticata de Radu Berceanu. Acesta spune ca, desi premierul declara in 2004 ca prioritatea zero este autostrada Bucuresti-Brasov si nu cea facuta de Bechtel, acum aceasta din urma primeste bani.
Firma care controleaza lucrarile si aproba facturile, in numele statului roman, pentru autostrada Brasov-Bors este asociata cu Bechtel in Franta
Compania Nationala de Autostrazi a angajat in 2004 un consortiu de doua firme pentru a-i acorda servicii de consultanta si pentru a superviza, in beneficiul sau, corectitudinea facturilor
pentru autostrada construita de Bechtel. E vorba despre firmele Scetauroute si Bceom, societati detinute integral de grupul francez Egis. „Cotidianul“ a aflat insa ca firma Bechtel e partener de afaceri chiar cu francezii angajati sa ii controleze prestatia.
Pe linga Scetauroute si Bceom, din grupul Egis mai face parte si firma Semaly. Aici, Egis detine 82,57 la suta din actiuni, 1,08 procente apartin Societatii Franceze a Cailor Ferate, iar cu 16,35 la suta este actionar firma Bechtel.
Importanta pentru Romania a acestei legaturi din Franta rezida in natura contractului incheiat intre statul roman si firma Bechtel. Constructorul autostrazii Brasov-Bors este platit de statul roman in functie de cantitatile de materiale folosite la realizarea autostrazii si de volumul de lucrari executate, ceea ce inseamna ca pretul final nu este unul fix. Din acest motiv, la orice proiect de construire de sosele, statul angajeaza o firma de consultanta care sa-i reprezinte interesele. Aceasta are in sarcina respectarea proiectului si urmarirea lucrarilor din punct de vedere calitativ si cantitativ. Nu in ultimul rind, consultantul avizeaza facturile emise de constructor, in cazul nostru de firma Bechtel.
Conflictele de interese in cazul serviciilor
de consultanta, precum cele oferite de firmele grupului Egis statului roman, sint cel mai bine definite de Banca Mondiala, in recomandarile sale privind modul de derulare a achizitiilor publice. Un exemplu concret oferit in Manualul serviciilor de consultanta arata ca exista un conflict de interese atunci cind „consultantul supravegheaza implementarea unor lucrari executate de o firma cu care este asociat“. Aceste prevederi referitoare la conflictul de interese au fost preluate si de catre Federatia Internationala a Inginerilor de Consultanta. In caietul de sarcini intocmit de autoritatile romane pentru selectarea consultantului la autostrada Bechtel nu exista insa referiri la sanctionarea conflictelor de interese.
Parteneriatul din Franta dintre Bechtel si consultanti le este insa total necunoscut oficialilor romani. „Nu am stiut de asocierea dintre Egis si Bechtel. Daca lucrurile stau asa, poate fi o problema, dar pina acum nu am avut ce sa le reprosez celor de la Scetauroute si Bceom“, spune Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor. Nici Mihai Basulescu, director al Companiei de Autostrazi in 2004, anul semnarii contractului de consultanta, nu a stiut de acest fapt. El sustine ca a cerut sa vada doar proprietarii firmelor Scetauroute si Bceom si ca nu i se pare a fi un conflict de interese. „Daca Bechtel nu e proprietar direct la firmele de consultanta, nu trebuia sa mai merg pina la a saptea spita sa vad daca are vreo legatura pe undeva cu ele“, spune Basulescu. Actualul director general al Companiei de Autostrazi, Mihai Grecu, nu este nici el mai familiarizat cu problema.
Reprezentantii Scetauroute si Bceom in Romania, contactati de „Cotidianul“, neaga si ei conflictul de interese. „Bechtel nu este actionar la Egis SA si nici la Scetauroute si Bceom, companii detinute in proportie de 100% de Egis“, spune Pierre Basma, coordonatorul proiectului Scetauroute-Bceom in Romania. Insa Basma nu a comentat faptul ca exact firma care detine in totalitate companiile Scetauroute si Bceom este asociata direct cu Bechtel in alta firma.
Cinci tronsoane: mai vorbim in 2013
• Contractul dintre statul roman si Bechtel a suferit de numeroase deficiente, toate decontabile la noi.
Contractul autostrAzii Brasov-Bors a fost incredintat fara licitatie firmei Bechtel in anul 2004 de guvernarea PSD si are o valoare teoretica de 2,2 miliarde de euro. Principalele probleme ale sale
sint:
• absenta unor termene ferme intermediare de executie
• lipsa unor costuri precise, acestea depinzind de solutiile alese
• prevederi dezavantajoase referitoare la achizitia utilajelor de catre Bechtel
• un traseu aleatoriu ales, care se continua in Ungaria doar cu un drum expres, nu cu o alta autostrada
• traseul nu este inclus de UE pe una dintre axele de transport paneuropene si ca urmare nu poate beneficia de fondurile Uniunii.
Singurele termene cunoscute sint cele generale, care se refera la estimarile privind finalizarea celor cinci tronsoane. Astfel, autostrada Brasov-Bors va masura 415 kilometri, cu termene de finalizare in 2008 (doua tronsoane, insumind 118 km), 2010 (100 km), 2011 (92 km) si 2013 (105 km).
Bani in plus
83,3 milioane de euro va aloca suplimentar Guvernul pentru plata firmei Bechtel in acest an, a anuntat recent ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. El justifica decizia prin faptul ca fondurile bugetare pe 2007 pentru autostrada Brasov-Bors nu pot fi asigurate in timp util. Finantarea autostrazii Transilvania, in detrimentul celei care leaga Capitala de Brasov, e criticata de Radu Berceanu. Acesta spune ca, desi premierul declara in 2004 ca prioritatea zero este autostrada Bucuresti-Brasov si nu cea facuta de Bechtel, acum aceasta din urma primeste bani.
Heroina in curtea guvernului!
Drogurile, in valoare de 9 milioane de euro, se aflau de patru ani intr-o masina, repartizata Secretariatului General al guvernului.
Narcoticele erau ascunse sub bancheta din spate, in zeci de pachete de cate jumatate de kilogram, anunta Realitatea.
Masina a apartinut unor turci, prinsi la Vama Nadlac, in 2002, cu alte 60 de kilograme
de heroina.
Politistii de la Crima Organizata Timisoara au dus masina in curtea IPJ, unde a mai stat, necontrolata, un an, pana cand a ajuns, prin hotarare a Tribunalului la Ministerul Finantelor, care, la randul sau, o repartizeaza Secretariatului General al Guvernului, pe 28 ianuarie 2003.
Aici a stat, in garajul din Piata Victoriei, patru ani.
Angajatii SGG au dat masina Ministerului de Interne, care a preluat-o prin Inspectoratul General al Politiei, la mijlocul lunii februarie a acestui an.
In urma controlului tehnic, mecanicii au descoperit cele 60 de kilograme de heroina, asezate sub bancheta pe care fusesera gasite celelalte 60 de kilograme, acum cinci ani.
Narcoticele erau ascunse sub bancheta din spate, in zeci de pachete de cate jumatate de kilogram, anunta Realitatea.
Masina a apartinut unor turci, prinsi la Vama Nadlac, in 2002, cu alte 60 de kilograme
de heroina.
Politistii de la Crima Organizata Timisoara au dus masina in curtea IPJ, unde a mai stat, necontrolata, un an, pana cand a ajuns, prin hotarare a Tribunalului la Ministerul Finantelor, care, la randul sau, o repartizeaza Secretariatului General al Guvernului, pe 28 ianuarie 2003.
Aici a stat, in garajul din Piata Victoriei, patru ani.
Angajatii SGG au dat masina Ministerului de Interne, care a preluat-o prin Inspectoratul General al Politiei, la mijlocul lunii februarie a acestui an.
In urma controlului tehnic, mecanicii au descoperit cele 60 de kilograme de heroina, asezate sub bancheta pe care fusesera gasite celelalte 60 de kilograme, acum cinci ani.
Curtea a decis: Preşedintele poate fi demis mai uşor
Curtea Constituţională a decis că preşedintele ţării poate fi demis cu jumătate plus
unu din voturile celor care se prezintă la vot, la referendum. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Ea se va comunica Preşedintelui României şi se va publică în Monitorul Oficial. Magistraţii au respins sesizarea PD privind neconstituţionalitatea unor amendamente la Legea referendumului adoptate de Parlament. Este a treia oară când democraţii reclamă ilegalitatea unor prevederi de modificare a acestui act normativ.
Sesizarea PD se referă la un articol modificat care prevede că preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii cetăţenilor care se prezintă la referendum, indiferent dacă şeful statului a fost ales din primul sau al doilea tur de scrutin. În varianta iniţială, legea prevedea că preşedintele poate fi demis doar cu votul a jumătate plus unu din alegătorii înscrişi pe liste. Aşadar concluzia este simplă: Traian Băsescu poate fi demis mult mai uşor: dacă jumătate plus unu din cei care pe 19 mai vor veni la vot, vor opta pentru demiterea lui.
Amendamentul de modificare a fost iniţiat de PSD şi aprobat în Camera Deputaţilor cu o largă majoritate.
La aflarea veştii, liderul PD, Emil Boc, a declarat că normal şi legal ar fi ca această decizie a Curţii Constituţionale să fie valabilă doar pentru viitor şi să nu se aplice şi procedurii aflate deja în curs pentru referendumul de pe 19 mai. „Regulile jocului nu se schimbă în timpul
jocului”, spune Emil Boc. Democraţii nu îşi fac însă probleme pentru că „victoria lui Traian Băsescu la refrendum va fi zdrobitoare”.
unu din voturile celor care se prezintă la vot, la referendum. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Ea se va comunica Preşedintelui României şi se va publică în Monitorul Oficial. Magistraţii au respins sesizarea PD privind neconstituţionalitatea unor amendamente la Legea referendumului adoptate de Parlament. Este a treia oară când democraţii reclamă ilegalitatea unor prevederi de modificare a acestui act normativ.
Sesizarea PD se referă la un articol modificat care prevede că preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii cetăţenilor care se prezintă la referendum, indiferent dacă şeful statului a fost ales din primul sau al doilea tur de scrutin. În varianta iniţială, legea prevedea că preşedintele poate fi demis doar cu votul a jumătate plus unu din alegătorii înscrişi pe liste. Aşadar concluzia este simplă: Traian Băsescu poate fi demis mult mai uşor: dacă jumătate plus unu din cei care pe 19 mai vor veni la vot, vor opta pentru demiterea lui.
Amendamentul de modificare a fost iniţiat de PSD şi aprobat în Camera Deputaţilor cu o largă majoritate.
La aflarea veştii, liderul PD, Emil Boc, a declarat că normal şi legal ar fi ca această decizie a Curţii Constituţionale să fie valabilă doar pentru viitor şi să nu se aplice şi procedurii aflate deja în curs pentru referendumul de pe 19 mai. „Regulile jocului nu se schimbă în timpul
jocului”, spune Emil Boc. Democraţii nu îşi fac însă probleme pentru că „victoria lui Traian Băsescu la refrendum va fi zdrobitoare”.
Intretinerea la bloc - mai scumpa in martie decat in lunile de iarna
FENOMEN ABERANT, specific Romaniei: zeci de mii de proprietari de apartamente din blocurile contorizate sunt obligati sa achite facturi pentru incalzire mai mari in lunile de primavara (martie - aprilie) decat in cele de iarna. Desi consumul se reduce, iar costul gigacaloriei e acelasi, facturile
se ingroasa. Cauza? Ca de obicei, indolenta autoritatilor, care nu si-au adaptat reglementarile, pentru a fi in pas cu noile tehnologii de masurare, pe care tot ele (autoritatile) le-au impus. E vorba de celebrele repartitoare - contoarele consumului de caldura din apartamente.
In blocurile locuite preponderent de familii cu venituri modeste, acestea au inchis complet robinetele termostatice, inca din luna martie, desi vremea a ramas rece, in special in timpul
noptii.
Urmarea e ca cei care au continuat sa consume caldura trebuie sa suporte si costurile comune, care le sunt repartizate, aproape in exclusivitate. Iata cum. O anumita scara de bloc primeste o anumita cantitate de apa calda pentru incalzire, masurata de contorul de bloc. O buna parte din consumul de caldura al blocului (30-40%) este reprezentata de caldura care se distribuie in tot imobilul, prin tevile comune, calorifere din spatiile comune si mai ales prin pereti.
Or, reglementarea in vigoare prevede ca doar caldura radiata de conducte (7-12%) este inclusa in cheltuielile comune, care se impart in mod egal intre toti proprietarii. Diferenta de 20-30 de procente e suportata de proprietarii apartamentelor care tin robinetele termostatice deschise. Cu cat consumatorii de caldura sunt mai putini, cu atat facturile lor sunt mai mari, intrucat cresc procentele din cheltuielile comune ce le revin. Asa se face ca daca o familie cu 2 persoane, locuind intr-un apartament de 2 camere, a platit o intretinere de 300 de lei pentru luna februarie, in martie, daca a continuat sa consume caldura, iar majoritatea vecinilor, nu, a ajuns sa plateasca 400 de lei sau chiar mai mult. Toate astea se intampla desi, repetam, consumul masurat de repartitoare este mai mic. Altfel spus, creste, artificial, costul unitatii de consum. La ce bun, atunci, sa mai folosim repartitoare? Marius Leucutia, director la firma ista Romania, lider pe piata locala a repartitoarelor, sustine ca responsabilitatea acestei situatii este a Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii
Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). "Stim problema, dar suntem legati de maini. Deocamdata, ANRSC refuza, sub sanctiunea retragerii autorizatiei de functionare, sa accepte includerea in cota comuna a transferului termic care se face prin peretii blocului. Din aceasta cauza, cota comuna este, la noi, de 7-12%. In tarile cu traditie in utilizarea repartitoarelor, cum este Germania, cota comuna este de 30-40%. Diferenta este suportata de cei care consuma. Speram sa determinam ANRSC sa isi schimbe atitudinea. Am facut o asociatie profesionala si presam sa se intample acest lucru."
Am solicitat un punct de vedere al ANRSC, dar acesta urmeaza sa ne parvina abia dupa intoarcerea din concediu a responsabilului cu repartitoarele. Neoficial, de la biroul
de presa al institutiei ni s-a comunicat ca reglementarile referitoare la repartitoare "sunt in curs de modificare". Pana una-alta, cetatenii platesc din greu ce nu consuma.
se ingroasa. Cauza? Ca de obicei, indolenta autoritatilor, care nu si-au adaptat reglementarile, pentru a fi in pas cu noile tehnologii de masurare, pe care tot ele (autoritatile) le-au impus. E vorba de celebrele repartitoare - contoarele consumului de caldura din apartamente.
In blocurile locuite preponderent de familii cu venituri modeste, acestea au inchis complet robinetele termostatice, inca din luna martie, desi vremea a ramas rece, in special in timpul
noptii.
Urmarea e ca cei care au continuat sa consume caldura trebuie sa suporte si costurile comune, care le sunt repartizate, aproape in exclusivitate. Iata cum. O anumita scara de bloc primeste o anumita cantitate de apa calda pentru incalzire, masurata de contorul de bloc. O buna parte din consumul de caldura al blocului (30-40%) este reprezentata de caldura care se distribuie in tot imobilul, prin tevile comune, calorifere din spatiile comune si mai ales prin pereti.
Or, reglementarea in vigoare prevede ca doar caldura radiata de conducte (7-12%) este inclusa in cheltuielile comune, care se impart in mod egal intre toti proprietarii. Diferenta de 20-30 de procente e suportata de proprietarii apartamentelor care tin robinetele termostatice deschise. Cu cat consumatorii de caldura sunt mai putini, cu atat facturile lor sunt mai mari, intrucat cresc procentele din cheltuielile comune ce le revin. Asa se face ca daca o familie cu 2 persoane, locuind intr-un apartament de 2 camere, a platit o intretinere de 300 de lei pentru luna februarie, in martie, daca a continuat sa consume caldura, iar majoritatea vecinilor, nu, a ajuns sa plateasca 400 de lei sau chiar mai mult. Toate astea se intampla desi, repetam, consumul masurat de repartitoare este mai mic. Altfel spus, creste, artificial, costul unitatii de consum. La ce bun, atunci, sa mai folosim repartitoare? Marius Leucutia, director la firma ista Romania, lider pe piata locala a repartitoarelor, sustine ca responsabilitatea acestei situatii este a Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii
Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). "Stim problema, dar suntem legati de maini. Deocamdata, ANRSC refuza, sub sanctiunea retragerii autorizatiei de functionare, sa accepte includerea in cota comuna a transferului termic care se face prin peretii blocului. Din aceasta cauza, cota comuna este, la noi, de 7-12%. In tarile cu traditie in utilizarea repartitoarelor, cum este Germania, cota comuna este de 30-40%. Diferenta este suportata de cei care consuma. Speram sa determinam ANRSC sa isi schimbe atitudinea. Am facut o asociatie profesionala si presam sa se intample acest lucru."
Am solicitat un punct de vedere al ANRSC, dar acesta urmeaza sa ne parvina abia dupa intoarcerea din concediu a responsabilului cu repartitoarele. Neoficial, de la biroul
de presa al institutiei ni s-a comunicat ca reglementarile referitoare la repartitoare "sunt in curs de modificare". Pana una-alta, cetatenii platesc din greu ce nu consuma.
Esca si-a dorit sa devina sudorita
Prezentatoarea stirilor de la Pro TV, Andreea Esca sarbatoreste luna aceasta un an de cand a devenit director editorial al revistei 'The One', motiv pentru care a acceptat sa le acorde colegilor ei de la 'Maxim', 'Playboy', 'Acasa Magazin' si 'Ce se intampla, doctore?' un interviu putin altfel. In numarul aniversar al publicatiei Andreea marturiseste, printre altele, ca pe vremea lui Ceausescu, la Centrala Nucleara de la Cernavoda, se pregatea sa devina sudorita, pentru a avea o meserie 'in mana', cum se spunea pe atunci.
Ţiriac jr. şi Maria se ignoră
Proaspeţii însurăţei nu mai ţin la etichetă
Deşi s-au căsătorit în pripă, cei doi au fost îmbrăcaţi la patru ace
Ion Ion Ţiriac şi Maria Marinescu sunt două dintre vedetele a căror imagine e considerată impecabilă, ţinutele cu care cei doi se afişează fiind dintre cele mai scumpe şi elegante.
Doar telefonul primit i-a readus zâmbetul pe buze lui Ion Ion.
După ce s-au căsătorit, tinerii însurăţei au renunţat la strălucirea pe care o etalează de obicei la evenimentele mondene, ieşind la restaurant în haine sport, extrem de comune. Totuşi, dincolo de felul în care sunt îmbrăcaţi, la Ion Ion şi Maria frapează cel mai mult indiferenţa cu care merg unul pe lângă celălalt.
Astfel, la mai puţin de o lună după ce şi-au unit destinele, cei doi se afişează în public precum doi străini. Paparazzi revistei "Spy" i-au surprins, în două zile consecutive, comportându-se cel mult ca doi amici, la o distanţă mai mare decât diferenţa de înălţime dintre ei.
De gesturi tandre nu se pune problema, căci Ion Ion aproape că-şi ignoră soţia, vorbind neîncetat la telefon, până ce ajung la maşină.
Paparazzii revistei Spy le-au surprins pe cele două VIP-uri într-unul din momentele în care păreau că nu le pasă unuia de celălalt
Deşi s-au căsătorit în pripă, cei doi au fost îmbrăcaţi la patru ace
Ion Ion Ţiriac şi Maria Marinescu sunt două dintre vedetele a căror imagine e considerată impecabilă, ţinutele cu care cei doi se afişează fiind dintre cele mai scumpe şi elegante.
Doar telefonul primit i-a readus zâmbetul pe buze lui Ion Ion.
După ce s-au căsătorit, tinerii însurăţei au renunţat la strălucirea pe care o etalează de obicei la evenimentele mondene, ieşind la restaurant în haine sport, extrem de comune. Totuşi, dincolo de felul în care sunt îmbrăcaţi, la Ion Ion şi Maria frapează cel mai mult indiferenţa cu care merg unul pe lângă celălalt.
Astfel, la mai puţin de o lună după ce şi-au unit destinele, cei doi se afişează în public precum doi străini. Paparazzi revistei "Spy" i-au surprins, în două zile consecutive, comportându-se cel mult ca doi amici, la o distanţă mai mare decât diferenţa de înălţime dintre ei.
De gesturi tandre nu se pune problema, căci Ion Ion aproape că-şi ignoră soţia, vorbind neîncetat la telefon, până ce ajung la maşină.
Paparazzii revistei Spy le-au surprins pe cele două VIP-uri într-unul din momentele în care păreau că nu le pasă unuia de celălalt
Julia va avea doua rochii de mireasa
In sfirsit, Julia de la Essentza a stabilit data nuntii. Solista isi va uni destinul cu iubitul ei, Bogdan Jianu, pe 2 septembrie. Blonda traieste de sapte ani o frumoasa poveste de dragoste cu barbatul pe care-l iubeste. El i-a facut mai multa vreme o curte asidua, iar acum sint impreuna si au de gind sa-si oficializeze relatia. Vor avea doua perechi de nasi. Un cuplu va fi format din prieteni de-ai lor, iar celalalt, din vedete din show-biz. Inedit va fi faptul ca vedeta vrea doua rochii de mireasa. Una sa poarte semnatura bunei sale
prietene, Rita Muresan, si alta, creata chiar de ea. Amindoua vor fi sexy si o vor face sa arate cit mai provocator in acea zi speciala. Nonconformista cum o stim, nu ar fi exclus ca toaleta din ziua nuntii sa se abata de la traditie si sa nu fie neaparat alba, ci de alta culoare. Luna de miere si-o vor petrece, probabil, la Paris.
prietene, Rita Muresan, si alta, creata chiar de ea. Amindoua vor fi sexy si o vor face sa arate cit mai provocator in acea zi speciala. Nonconformista cum o stim, nu ar fi exclus ca toaleta din ziua nuntii sa se abata de la traditie si sa nu fie neaparat alba, ci de alta culoare. Luna de miere si-o vor petrece, probabil, la Paris.
Cu Bahmuta la psihiatru
N-am fost, nu sint si nu voi fi niciodata un fan al Ralucai Moianu asa cum este dna Maria, femeia de serviciu
de la „Academia Catavencu“, care a navalit intr-o zi in redactie, intr-o criza de isterie entuziasta, tipind ca „dna Raluca de la «Iarta-ma!» e aici!“. Nu vreau s-o jignesc nici pe dna Maria, nici pe „dna Raluca“, dar cred ca ele formeaza un cuplu care ilustreaza perfect relatia emisiunii „Iarta-ma!“ cu publicul sau. Cazurile de-acolo sint telenovele mizere in care personaje triste joaca tragicomic, ilustrind viata
celui mai prost plasat strat social. Acum vreun an, cind dna Moianu se lafaia inca pe grila TVR 1, am scris o cronica in care deplingeam genul acesta de productii lazaroviene care speculeaza comercial patura cea mai defavorizata a populatiei. Imi exprimam regretul, ironic evident, fata de dramele cu care trebuie sa se incarce dna Moianu. A doua zi, o piarista de la firma dlui Lazarov si-a pus miinile in solduri si mi-a trimis un comunicat plin de ironii fine pe care am avut placerea sa-l arunc la cos. Acum, dna Raluca a ajuns la postul Romantica unde presteaza, vorba dnei Teo, amestecind lacrimi cu sfinti in acelasi sirop psihologic de trandafiri ofiliti. Zilele trecute, la „Iarta-ma!“, dna Bahmuteanu s-a certat romantic foc cu stimatul domn Gaina, un individ special, care avea un litigiu cu-n popa. Un sfert de ora, dna Prigoana si dl Gaina s-au invitat reciproc la psihiatru. Dna Moianu, ma scuzati ca ma bag, e treaba acestui public pauper sa-si construiasca o perspectiva roz-bombon asupra fericirii, dar nu cred ca e corect ca romanticele autentice sa fie incurajate sa se creada niste gagici speciale in timp
ce li se prezinta pe post niste tate agramate. Eu pot sa inteleg, romantismul s-a nascut la sat, dar nu pe ulita.
de la „Academia Catavencu“, care a navalit intr-o zi in redactie, intr-o criza de isterie entuziasta, tipind ca „dna Raluca de la «Iarta-ma!» e aici!“. Nu vreau s-o jignesc nici pe dna Maria, nici pe „dna Raluca“, dar cred ca ele formeaza un cuplu care ilustreaza perfect relatia emisiunii „Iarta-ma!“ cu publicul sau. Cazurile de-acolo sint telenovele mizere in care personaje triste joaca tragicomic, ilustrind viata
celui mai prost plasat strat social. Acum vreun an, cind dna Moianu se lafaia inca pe grila TVR 1, am scris o cronica in care deplingeam genul acesta de productii lazaroviene care speculeaza comercial patura cea mai defavorizata a populatiei. Imi exprimam regretul, ironic evident, fata de dramele cu care trebuie sa se incarce dna Moianu. A doua zi, o piarista de la firma dlui Lazarov si-a pus miinile in solduri si mi-a trimis un comunicat plin de ironii fine pe care am avut placerea sa-l arunc la cos. Acum, dna Raluca a ajuns la postul Romantica unde presteaza, vorba dnei Teo, amestecind lacrimi cu sfinti in acelasi sirop psihologic de trandafiri ofiliti. Zilele trecute, la „Iarta-ma!“, dna Bahmuteanu s-a certat romantic foc cu stimatul domn Gaina, un individ special, care avea un litigiu cu-n popa. Un sfert de ora, dna Prigoana si dl Gaina s-au invitat reciproc la psihiatru. Dna Moianu, ma scuzati ca ma bag, e treaba acestui public pauper sa-si construiasca o perspectiva roz-bombon asupra fericirii, dar nu cred ca e corect ca romanticele autentice sa fie incurajate sa se creada niste gagici speciale in timp
ce li se prezinta pe post niste tate agramate. Eu pot sa inteleg, romantismul s-a nascut la sat, dar nu pe ulita.
S-au terminat surprizele Zânei?
nsărcinată în trei luni, Andreea Marin ar putea renunţa în viitorul apropiat la emisiunea care a făcut-o celebră. Zâna cea Bună este sfătuită de către o altă viitoare mămică să lase surprizele pe timpul
sarcinii, orele de muncă şi de stat în picioare nefiind deloc indicate în ultimele două trimestre de sarcină.
Adriana Bahmuţeanu-Prigoană, şi ea gravidă - în trei luni şi jumătate - a renunţat la emisiunea pe care o prezintă, fiind de părere că, pentru ducerea la bun termen a sarcinii, Zâna ar trebui să facă şi ea acelaşi lucru. Soţia lui Silviu Prigoană consideră că pierderea sarcinii este un risc pe care Andreaa Marin nu ar trebui să îl neglijeze.
„Andreea are aproape 33 de ani şi, din câte ştiu eu, a urmat mai multe tratamente
pentru a rămâne însărcinată. Dacă nu te menajezi, riscul de a pierde sarcina este destul de mare. Trebuie să se odihnească, să stea mai mult în pat
, să nu mai facă efort”, a declarat Bahmu pentru cotidianul Libertatea.
Adriana consideră că Zâna ar trebui să îşi stabilească priorităţile: cariera sau copilul. „Este riscant pentru sarcină, mai ales că are multe repetiţii şi patru ore de emisie în direct, iar efortul e mare. Eu o sfătuiesc să uite de emisiune şi să aibă grijă de sarcină”, a conchis doamna Prigoană.
În ciuda acestor sfaturi, Andreea Marin pare cât se poate de hotărâtă. Vrea să ducă emisiunea la bun sfârşit, mai precis să o realizeze până în luna decembrie a acestui an, când îi expiră conctractul cu postul public de televiziune. Dar, lăsând la o parte ambiţia, poate chiar absurdă, a vedetei TV, să privim lucrurile şi altfel! Cine ar vrea să vadă în „prime-time” o Zână cu burtică?!
sarcinii, orele de muncă şi de stat în picioare nefiind deloc indicate în ultimele două trimestre de sarcină.
Adriana Bahmuţeanu-Prigoană, şi ea gravidă - în trei luni şi jumătate - a renunţat la emisiunea pe care o prezintă, fiind de părere că, pentru ducerea la bun termen a sarcinii, Zâna ar trebui să facă şi ea acelaşi lucru. Soţia lui Silviu Prigoană consideră că pierderea sarcinii este un risc pe care Andreaa Marin nu ar trebui să îl neglijeze.
„Andreea are aproape 33 de ani şi, din câte ştiu eu, a urmat mai multe tratamente
pentru a rămâne însărcinată. Dacă nu te menajezi, riscul de a pierde sarcina este destul de mare. Trebuie să se odihnească, să stea mai mult în pat
, să nu mai facă efort”, a declarat Bahmu pentru cotidianul Libertatea.
Adriana consideră că Zâna ar trebui să îşi stabilească priorităţile: cariera sau copilul. „Este riscant pentru sarcină, mai ales că are multe repetiţii şi patru ore de emisie în direct, iar efortul e mare. Eu o sfătuiesc să uite de emisiune şi să aibă grijă de sarcină”, a conchis doamna Prigoană.
În ciuda acestor sfaturi, Andreea Marin pare cât se poate de hotărâtă. Vrea să ducă emisiunea la bun sfârşit, mai precis să o realizeze până în luna decembrie a acestui an, când îi expiră conctractul cu postul public de televiziune. Dar, lăsând la o parte ambiţia, poate chiar absurdă, a vedetei TV, să privim lucrurile şi altfel! Cine ar vrea să vadă în „prime-time” o Zână cu burtică?!
Kurt Cobain de vanzare
aduva lui Kurt Cobain, liderul trupei Nirvana, a decis sa vanda tot ce ar putea
sa-i aduca aminte de fostul sot. Motivand ca s-a saturat sa traiasca intr-un mausoleu, Courtney Love i-a chemat pe directorii casei de licitatii Christie's sa-si aleaga ce ar putea fi mai valoros, mentionand ca o parte din lucruri ii vor ramane fiicei solistului.
sa-i aduca aminte de fostul sot. Motivand ca s-a saturat sa traiasca intr-un mausoleu, Courtney Love i-a chemat pe directorii casei de licitatii Christie's sa-si aleaga ce ar putea fi mai valoros, mentionand ca o parte din lucruri ii vor ramane fiicei solistului.
Generalul” Andrei s-a transferat la Colegiul de „fiţoşi”
Inspectorul general şcolar Liviu Andrei, cel care în urmă cu câteva luni numea Colegiul „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu ca fiind unul de „fiţoşi”, s-a transferat pe un post la această instituţie de învăţământ. Şi-a păstrat şi funcţia de inspector general, dar tot mai multe voci susţin că, prin acest transfer, Liviu Andrei şi-ar fi aranjat plecarea din Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Săptămâna trecută a fost perioada de transferări în învăţământul preuniversitar, moment pe care nu a putut să-l scape nici inspectorul general şcolar Liviu Andrei. El şi-a cerut transferul de la Clubul Sportiv la Colegiul „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, instituţia de învăţământ pe care Andrei o numea cu ceva timp
în urmă ca fiind una cu elevi fiţoşi. „Generalul” şi-a căpătat astfel catedră la cel mai renumit liceu din Gorj. „Am cerut transferul în perioada de pretransferări, dar am rămas şi inspector general. Îmi voi duce mandatul până la capăt”, a declarat Liviu Andrei. Nu de aceeaşi părere sunt şi colegii lui Andrei care cred că, prin acest transfer, inspectorul general şi-a aranjat plecarea din fruntea învăţământului preuniversitar spre o catedră la un liceu bine cotat. Postul de profesor de Educaţie Fizică şi Sport de la Colegiul „Tudor Vladimirescu” a rămas vacant după ce un profesor s-a pensionat. Catedra este începând de săptămâna trecută a lui Andrei, însă atâta timp cât mai este inspector general, postul este suspendat, urmând ca după ce nu va mai conduce Inspectoratul să se întoarcă la catedră. Liviu Andrei se va întâlni prin cancelarie cu Doru Taşcău, cel pe care l-a debarcat de la conducerea Colegiului. Tot zvonurile îl indică la conducerea Inspectoratului Şcolar Gorj pe Doru Taşcău, însă ele nu au fost confirmate de surse oficiale.
în urmă ca fiind una cu elevi fiţoşi. „Generalul” şi-a căpătat astfel catedră la cel mai renumit liceu din Gorj. „Am cerut transferul în perioada de pretransferări, dar am rămas şi inspector general. Îmi voi duce mandatul până la capăt”, a declarat Liviu Andrei. Nu de aceeaşi părere sunt şi colegii lui Andrei care cred că, prin acest transfer, inspectorul general şi-a aranjat plecarea din fruntea învăţământului preuniversitar spre o catedră la un liceu bine cotat. Postul de profesor de Educaţie Fizică şi Sport de la Colegiul „Tudor Vladimirescu” a rămas vacant după ce un profesor s-a pensionat. Catedra este începând de săptămâna trecută a lui Andrei, însă atâta timp cât mai este inspector general, postul este suspendat, urmând ca după ce nu va mai conduce Inspectoratul să se întoarcă la catedră. Liviu Andrei se va întâlni prin cancelarie cu Doru Taşcău, cel pe care l-a debarcat de la conducerea Colegiului. Tot zvonurile îl indică la conducerea Inspectoratului Şcolar Gorj pe Doru Taşcău, însă ele nu au fost confirmate de surse oficiale.
Partea ascunsa a crimei
Informatii si detalii cutremuratoare despre crima celor doi studenti asupra tinarului om de afaceri din Botosani. Anchetatorii spun ca studenta i-a infipt cutitul in git victimei, "ca sa nu mai horcaie". Avocatul are alta versiune: ea i-a scos cutitul, din acelasi motiv. Daniel Mancas ar fi venit pe neasteptate la amanta sa. Aici ar fi dat nas in nas cu logodnicul fetei, cu care s-a luat la bataie, spune avocatul fetei. Alina Horeanu a fost o eleva premianta la Suceava, vecinii sai spunind ca, pina de curind, era si foarte bisericoasa. Complicele de la Iasi, student la Medicina in anul IV, este fiul unui medic
militar pensionar. Celalalt complice, din Birlad, este fiul unui director la Romgaz din localitate. Ce spune familia victimei? Care sint urmatorii pasi ai acuzarii si ai apararii?
Victima, Daniel Mancas, avea 32 de ani
"I-am bagat cutitul in git si l-am rasucit, pentru ca ma deranja ca horcaia". Asta sustin anchetatorii ca ar fi declarat Alina Horeanu in fata instantei, in momentul in care s-a propus arestarea ei. Potrivit procurorului Victor Codreanu si a comisarului Ioan Josanu, seful Serviciului
de Investigatii Criminale, tinara ar fi declarat cu seninatate, fara remuscari, ca a fost deranjata de horcaitul barbatului aflat pe moarte. Avocatul acesteia are insa o cu totul versiune fata de cea a anchetatorilor, despre modul in care a fost ucis Daniel Mancas. "Din declaratiile date de tinara, tinara a incercat sa ii desparta pe Vlad Scurtu si Daniel Mancas, care s-au intilnit in apartamentul din Iasi si s-au luat la bataie. Chiar si cei doi presupusi complici spun ca ea era zgiriata pe fata si avea vinatai, pentru ca ar fi incercat sa ii desparta", a specificat Dinu Serban, avocatul Alinei Horeanu. El a declarat ca victima, Daniel Mancas, ar fi venit la ea, unde s-a intilnit cu iubitul ei, Vlad Scurtu-Irimia. Cei doi ar fi inceput sa se certe, iar ulterior cearta a degenerat in bataie. "Potrivit clientei mele, Vlad Scurtu l-ar fi intrebat pe Daniel Mancas de ce o mai cauta pe iubita lui, mai ales ca urmeaza sa se casatoreasca cu ea. Cei doi barbati au inceput sa se certe, iar la un moment dat Mancas era peste Vlad Scurtu. Atunci, Alina Horeanu ar fi luat o bita si i-a dat in spate victimei, pentru a-si apara iubitul", a mai spus avocatul fetei. In acel moment, rolurile s-ar fi inversat, iar Scurtu l-ar fi ucis pe botosanean, aplicindu-i mai multe lovituri de cutit. "La instanta, Alina Horeanu nu a declarat ca i-a bagat cutitul in git, ci ca i-a scos cutitul din git, pentru ca horcaia", afirma avocatul Dinu Serban.
Fata, in libertate cel putin doua zile
Alina Horeanu va mai sta in libertate pentru cel putin doua zile, pina va fi judecat recursul la masura de arest preventiv. Pe numele tinerei nu s-a emis mandat de arestare din cauza unui viciu de procedura. "Pe 29 aprilie a fost chemat avocatul la Parchet pentru ca tinara sa fie audiata. Ea a refuzat sa dea declaratii, iar toate acestea au fost consemnate intr-un proces verbal. Dupa plecarea avocatului, in jurul orei 1, fata s-a razgindit. A scris declaratia cu mina ei si a specificat ca nu a fost constrinsa in nici un fel sa declare cele scrise", a precizat procurorul Victor Codreanu, cel care a coordonat echipa de criminalisti. Anchetatorii au incercat sa dea de avocatul fetei, insa acesta a fost gasit abia a doua zi, in jurul orei 8. "Declaratia i-a fost smulsa cu incalcarea normelor de procedura penala. S-au facut presiuni psihice asupra Alinei Horeanu pentru a da declaratii. Ea mi-a spus ca nu o lasau sa fumeze sau sa mearga la baie, nu dormise de patru nopti", a specificat Dinu Serban, avocatul Alinei Horeanu. Aparatorul a refuzat sa semneze declaratia data de tinara, actul devenind nul in acest fel. "Noi am stiut ca declaratia este nula, insa am vrut ca ea sa o dea pentru a rezolva acest caz. Cu ajutorul declaratiei ei am reusit sa gasim si cadavrul. Cind am formulat propunerea de arestare preventiva, nu am luat in considereare si declaratia ei. Am considerat ca sint destule probe care o incrimineaza si pe ea", a precizat procurorul Victor Codreanu. Cu toate acestea, instanta a apreciat altfel si a decis sa admita propunerea de arestare preventiva doar pentru Vlad Scurtu Irimia, Daniel Braescu si Alexandru Stan. Insa Alina Horeanu are interdictie de a parasi localitatea, ea locuind acum, se pare, intr-un apartament din Pacurari. "Noi asteptam sa se judece recursul si sa vedem ce vor hotari judecatorii Curtii de Apel Iasi", a declarat procurorul Victor Codreanu.
"Se ruga la Dumnezeu, cu baietelul in brate"
Familia lui Daniel Mancas a aflat de moartea acestuia duminica, cind sotia botosaneanului a fost chemata la Iasi pentru recunoastere. Daniel Mancas era director la o firma din Botosani si era masterand la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi. Tinarul era casatorit si avea doi copii
: o fata de 8 ani si un baietel care a fost adus pe lume la o luna dupa disparitia sa. "Nu am avut nici o presimtire, nimic. Am banuit ca s-a intimplat ceva rau, pentru ca nu am mai primit nici o veste de la el din 9 februarie. Am sperat tot timpul
ca va fi gasit in viata
. Nu stiu daca ma voi constitui parte civila, acest lucru urmind sa-l hotarim la finalul anchetei", a declarat Anisoara Mancas, sotia barbatului ucis. Rudele sustin ca Daniel isi iubea mult familia si era foarte fericit ca va avea inca un copil. "Numai Anisoara stie prin ce a trecut. In fiecare noapte se ruga la Dumnezeu, cu baietelul in brate. Lacrimile ii curgeau siroaie, pina ce ajungeau pe copilas. Este aproape de necrezut ce s-a intimplat", a declarat Tania Surmei, cumnata lui Daniel Mancas.
Ancheta in opt judete
Daniel Mancas (32 de ani) a disparut pe data de 9 februarie. In acea zi a luat si ultima data legatura cu familia. El i-a spus sotiei ca era la un atelier de dezmembrari auto din Letcani si va intra in Iasi pentru a-i cumpara un cadou ficei sale de 8 ani. De atunci, tinarul nu a mai putut fi contactat pe nici unul din cele trei telefoane ale sale. La citeva zile de la disparitia barbatului, familia a anuntat Politia din Iasi si Botosani. Agentii de politie l-au dat in urmarire atit pe Mancas, cit si masina acestuia, un Audi aproape nou. La jumatatea lunii aprilie, agentii au gasit doar masina, in localitatea Agigea, in judetul Constanta. In portbagajul autoturismului, cit si pe o portiera, anchetatorii au gasit urme de singe. Astfel, ei au urmarit traseul masinii, facind cercetari in mai multe judete din tara si in Bucuresti. "Doi agenti din Iasi s-au deplasat in mai multe judete urmarind traseul masinii. Pentru rezolvarea cazului au fost cooptate structuri operative din cadrul SRI si SIIPI", a declarat comisarul Ioan Josanu, sef al Serviciului de Investigatii Criminale. Pornind pe urma masinii, politistii au ajuns tot la Iasi. Aici au fost gasiti Alina Horeanu (21 de ani), din Suceava, studenta la Facultatea de Economie de la Universitatea "Al.I. Cuza", si iubitul ei, Vlad Scurtu Irimia (19 ani), tot din Suceava, student in anul I la Informatica. Potrivit anchetatorilor, tinara a avut o relatie de mai multe luni cu botosaneanul. La inceputul lunii februarie, ea l-ar fi chemat pe Mancas la apartamentul din Nicolina, potrivit anchetatorilor. Aici a avut loc o incaierare intre Vlad Scurtu si Daniel Mancas, cel din urma fiind ucis cu mai multe lovituri de cutit. Pentru a scapa de cadavru, cei doi au chemat in ajutor doi prieteni: Daniel Braescu (26 de ani), din Iasi, student in anul V la Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi, fiul unui medic militar pensionar, si Alexandru Stan (21 de ani), din Birlad, student in anul III la Constructii, fiul al unui director Romgaz din localitate. Cei patru l-au transportat cu masina victimei in judetul Suceava. Aici l-au ingropat intr-o padure din preajma localitatii Ciprian Porumbescu, apoi l-au acoperit cu frunze si crengi. Cei patru studenti au vindut apoi bijuteriile, laptopul, cele trei telefoane si masina victimei. Dupa ce au vindut si masina Audi A4 cu 900 de euro, studentii s-au intors la locul unde au ingropat cadavrul si au turnat peste el pamint pentru flori.
Anchetatorii sustin ca un caz atit de complex nu a mai fost intilnit de ani buni la Iasi. In ultima saptamina, pentru a-i gasi pe faptasi, agentii de politie au lucrat in schimburi. In timpul celor peste 50 de ore de audieri care s-au desfasurat la Parchetul de pe linga Tribunal si sediul IJP Iasi, au fost scrise aproximativ 300 de pagini.
"Aveau actele depuse la Starea Civila si urmau sa se casatoreasca peste doua saptamini"
Parintii Alinei Horeanu au ramas socati la aflarea vestii ca fiica lor a fost implicata intr-o crima. Lor nu le vine sa creada ca Alina ar fi avut vreo legatura cu barbatul din Botosani si nici un moment fata nu a dat de banuit ca duce o viata dubla, dupa ce a plecat in Iasi, unde era studenta. Alina a fost infiata la virsta de 5 ani si trei luni de familia Horeanu din cartierul Burdujeni de la o familie cunoscuta din localitatea Flaminzi, judetul Botosani. Mama ei naturala a decedat pe cind avea 2 ani, fiind crescuta, pina cind a fost infiata, de tata si bunici.
Alina Horeanu a fost o eleva buna la invatatura, fiind chiar premianta, lucru pentru care parintii adoptivi erau mindri. "Am incercat sa o educam cum se cuvine. A fost premianta din clasa intii pina in clasa a opta. A terminat liceul cu nota 9.30 si a intrat la facultate la Iasi cu nota 9.05. A stat in primul an la camin, dar apoi a vrut sa se mute, sa stea singura in oras. Tremur inca de cele auzite. Am fost chemati la Politie la Iasi vinerea trecuta sa dam declaratii despre fiica noastra. Am fost intrebati daca stim ca ar avea vreo relatie cu un barbat din Botosani si, daca aflam unde este Alina, sa le dam amanunte. Am mai fost sunati cu ceva timp in urma, tot de la Politie, ca in cazul in care fiica noastra este plecata cu el, sa le spunem, pentru a se sti daca omul este in viata. Atunci am intrebat-o ce legatura are ea cu barbatul din Botosani de care intreaba Politia si mi-a spus doar ca prietenul ei, Vlad, a cumparat o masina de la el si ca ea nu are nimic de-a face cu dinsul", a spus mama Alinei Horeanu.
Pachet de mincare la fiecare doua saptamini
Parintii fetei au vorbit ultima oara cu Alina ieri-dimineata, cind le-a spus ca se va muta din apartamentul unde a locuit in altul, situat intr-o alta zona a orasului Iasi, si petru acest lucru le-a cerut ajutorul. Alina Horeanu a fost ultima oara acasa la Suceava pe 21 aprilie, cind si-a luat pachetul cu mincare, asa cum parintii obisnuiau sa il pregateasca odata la doua saptamini. "Acasa venea cu Vlad, care ii era prieten. La virsta pe care o are nu am cautat sa ii impunem prea multe. Nici unul, nici celalalt nu mi-au dat de banuit ca ar ascunde ceva. In noaptea cind Vlad a fost luat de politisti pentru anchetarea cu niste facturi false, a plecat si ea la Politie, iar apoi am fost sunata ca a mers si ea la Iasi. Ieri, cind ne-a sunat, mi-a spus ca nu va face nici o zi de arest si sa nu imi fac griji, mai ales ca am probleme de sanatate. Sa nu imi fac griji ca ea se descurca. Nici nu stim ce sa facem mai departe si incotro sa o luam", a mai spus mama Alinei.
Si tatal fetei, Mircea Horeanu, este ingrozit de cele aflate despre fiica lui si nu ii vine sa creada ca cele pe care le aude despre Alina sint adevarate. Informatiile cele mai multe despre cazul crimei in care ar fi implicata fata lor le-a aflat din ziare si de la televizor. "Sint socat si nu-mi vine sa cred ca ar fi putut face asa ceva. E ingrozitor. Nu i-a lipsit nimic. La apartamentul unde a stat i-am cumparat televizor si calculator. Nu a dus lipsa nici de bani de buzunar. Baiatul cu care umbla stiu ca era si el student. Urma sa se casatoreasca, iar noi nu i-am interzis acest lucru pentru ca era decizia ei", a declarat cu lacrimi in ochi Mircea Horeanu. Avocatul fetei sustine chiar ca cei doi urmau sa se casatoreasca foarte curind. "Aveau actele depuse la Starea Civila si urmau sa faca cununia civila peste doua saptamini", a declarat avocatul Dinu Serban. Despre Alina, parintii stiau ca fata lor ar fi fost studenta si la Drept, la Iasi.
Si vecinii din blocul in care a locuit Alina Horeanu au ramas fara cuvinte: "Nu imi vine sa cred. A crescut sub ochii nostri. Stiu ca mergea la biserica si era o fata credincioasa", a spus o vecina.
"Era o familie linistita"
La usa apartamentului de pe strada Victoriei al familiei lui Vlad Irimia Scurtu, tinarul de 19 ani acuzat ca l-a omorit pe Daniel Mancas, nu a raspuns nimeni. Vecinii sint insa uimiti dupa aflarea implicarii tinarului in oribila fapta. "Sint ingrozita de ceea ce am auzit. Nu am avut o relatie prea apropiata cu familia Scurtu. Ne salutam, si cam atit, dar din cite imi dau seama era o familie linistita. Nu am auzit scandaluri niciodata la ei in apartament", a spus singura locatara de pe scara gasita acasa.
Vlad Irimia Scurtu, prietenul Mihaelei Horeanu si cel care a infipt cutitul in Daniel Mancas, a terminat anul trecut Liceul de Informatica din Suceava. Profesorii isi amintesc despre el ca pina in clasa a XII-a nu a creat probleme deosebite, dar stiu ca nu a mai ajuns la ultimul examen de bacalaureat din sesiunea de vara a anului trecut fiindca s-ar fi imbatat.
militar pensionar. Celalalt complice, din Birlad, este fiul unui director la Romgaz din localitate. Ce spune familia victimei? Care sint urmatorii pasi ai acuzarii si ai apararii?
Victima, Daniel Mancas, avea 32 de ani
"I-am bagat cutitul in git si l-am rasucit, pentru ca ma deranja ca horcaia". Asta sustin anchetatorii ca ar fi declarat Alina Horeanu in fata instantei, in momentul in care s-a propus arestarea ei. Potrivit procurorului Victor Codreanu si a comisarului Ioan Josanu, seful Serviciului
de Investigatii Criminale, tinara ar fi declarat cu seninatate, fara remuscari, ca a fost deranjata de horcaitul barbatului aflat pe moarte. Avocatul acesteia are insa o cu totul versiune fata de cea a anchetatorilor, despre modul in care a fost ucis Daniel Mancas. "Din declaratiile date de tinara, tinara a incercat sa ii desparta pe Vlad Scurtu si Daniel Mancas, care s-au intilnit in apartamentul din Iasi si s-au luat la bataie. Chiar si cei doi presupusi complici spun ca ea era zgiriata pe fata si avea vinatai, pentru ca ar fi incercat sa ii desparta", a specificat Dinu Serban, avocatul Alinei Horeanu. El a declarat ca victima, Daniel Mancas, ar fi venit la ea, unde s-a intilnit cu iubitul ei, Vlad Scurtu-Irimia. Cei doi ar fi inceput sa se certe, iar ulterior cearta a degenerat in bataie. "Potrivit clientei mele, Vlad Scurtu l-ar fi intrebat pe Daniel Mancas de ce o mai cauta pe iubita lui, mai ales ca urmeaza sa se casatoreasca cu ea. Cei doi barbati au inceput sa se certe, iar la un moment dat Mancas era peste Vlad Scurtu. Atunci, Alina Horeanu ar fi luat o bita si i-a dat in spate victimei, pentru a-si apara iubitul", a mai spus avocatul fetei. In acel moment, rolurile s-ar fi inversat, iar Scurtu l-ar fi ucis pe botosanean, aplicindu-i mai multe lovituri de cutit. "La instanta, Alina Horeanu nu a declarat ca i-a bagat cutitul in git, ci ca i-a scos cutitul din git, pentru ca horcaia", afirma avocatul Dinu Serban.
Fata, in libertate cel putin doua zile
Alina Horeanu va mai sta in libertate pentru cel putin doua zile, pina va fi judecat recursul la masura de arest preventiv. Pe numele tinerei nu s-a emis mandat de arestare din cauza unui viciu de procedura. "Pe 29 aprilie a fost chemat avocatul la Parchet pentru ca tinara sa fie audiata. Ea a refuzat sa dea declaratii, iar toate acestea au fost consemnate intr-un proces verbal. Dupa plecarea avocatului, in jurul orei 1, fata s-a razgindit. A scris declaratia cu mina ei si a specificat ca nu a fost constrinsa in nici un fel sa declare cele scrise", a precizat procurorul Victor Codreanu, cel care a coordonat echipa de criminalisti. Anchetatorii au incercat sa dea de avocatul fetei, insa acesta a fost gasit abia a doua zi, in jurul orei 8. "Declaratia i-a fost smulsa cu incalcarea normelor de procedura penala. S-au facut presiuni psihice asupra Alinei Horeanu pentru a da declaratii. Ea mi-a spus ca nu o lasau sa fumeze sau sa mearga la baie, nu dormise de patru nopti", a specificat Dinu Serban, avocatul Alinei Horeanu. Aparatorul a refuzat sa semneze declaratia data de tinara, actul devenind nul in acest fel. "Noi am stiut ca declaratia este nula, insa am vrut ca ea sa o dea pentru a rezolva acest caz. Cu ajutorul declaratiei ei am reusit sa gasim si cadavrul. Cind am formulat propunerea de arestare preventiva, nu am luat in considereare si declaratia ei. Am considerat ca sint destule probe care o incrimineaza si pe ea", a precizat procurorul Victor Codreanu. Cu toate acestea, instanta a apreciat altfel si a decis sa admita propunerea de arestare preventiva doar pentru Vlad Scurtu Irimia, Daniel Braescu si Alexandru Stan. Insa Alina Horeanu are interdictie de a parasi localitatea, ea locuind acum, se pare, intr-un apartament din Pacurari. "Noi asteptam sa se judece recursul si sa vedem ce vor hotari judecatorii Curtii de Apel Iasi", a declarat procurorul Victor Codreanu.
"Se ruga la Dumnezeu, cu baietelul in brate"
Familia lui Daniel Mancas a aflat de moartea acestuia duminica, cind sotia botosaneanului a fost chemata la Iasi pentru recunoastere. Daniel Mancas era director la o firma din Botosani si era masterand la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi. Tinarul era casatorit si avea doi copii
: o fata de 8 ani si un baietel care a fost adus pe lume la o luna dupa disparitia sa. "Nu am avut nici o presimtire, nimic. Am banuit ca s-a intimplat ceva rau, pentru ca nu am mai primit nici o veste de la el din 9 februarie. Am sperat tot timpul
ca va fi gasit in viata
. Nu stiu daca ma voi constitui parte civila, acest lucru urmind sa-l hotarim la finalul anchetei", a declarat Anisoara Mancas, sotia barbatului ucis. Rudele sustin ca Daniel isi iubea mult familia si era foarte fericit ca va avea inca un copil. "Numai Anisoara stie prin ce a trecut. In fiecare noapte se ruga la Dumnezeu, cu baietelul in brate. Lacrimile ii curgeau siroaie, pina ce ajungeau pe copilas. Este aproape de necrezut ce s-a intimplat", a declarat Tania Surmei, cumnata lui Daniel Mancas.
Ancheta in opt judete
Daniel Mancas (32 de ani) a disparut pe data de 9 februarie. In acea zi a luat si ultima data legatura cu familia. El i-a spus sotiei ca era la un atelier de dezmembrari auto din Letcani si va intra in Iasi pentru a-i cumpara un cadou ficei sale de 8 ani. De atunci, tinarul nu a mai putut fi contactat pe nici unul din cele trei telefoane ale sale. La citeva zile de la disparitia barbatului, familia a anuntat Politia din Iasi si Botosani. Agentii de politie l-au dat in urmarire atit pe Mancas, cit si masina acestuia, un Audi aproape nou. La jumatatea lunii aprilie, agentii au gasit doar masina, in localitatea Agigea, in judetul Constanta. In portbagajul autoturismului, cit si pe o portiera, anchetatorii au gasit urme de singe. Astfel, ei au urmarit traseul masinii, facind cercetari in mai multe judete din tara si in Bucuresti. "Doi agenti din Iasi s-au deplasat in mai multe judete urmarind traseul masinii. Pentru rezolvarea cazului au fost cooptate structuri operative din cadrul SRI si SIIPI", a declarat comisarul Ioan Josanu, sef al Serviciului de Investigatii Criminale. Pornind pe urma masinii, politistii au ajuns tot la Iasi. Aici au fost gasiti Alina Horeanu (21 de ani), din Suceava, studenta la Facultatea de Economie de la Universitatea "Al.I. Cuza", si iubitul ei, Vlad Scurtu Irimia (19 ani), tot din Suceava, student in anul I la Informatica. Potrivit anchetatorilor, tinara a avut o relatie de mai multe luni cu botosaneanul. La inceputul lunii februarie, ea l-ar fi chemat pe Mancas la apartamentul din Nicolina, potrivit anchetatorilor. Aici a avut loc o incaierare intre Vlad Scurtu si Daniel Mancas, cel din urma fiind ucis cu mai multe lovituri de cutit. Pentru a scapa de cadavru, cei doi au chemat in ajutor doi prieteni: Daniel Braescu (26 de ani), din Iasi, student in anul V la Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi, fiul unui medic militar pensionar, si Alexandru Stan (21 de ani), din Birlad, student in anul III la Constructii, fiul al unui director Romgaz din localitate. Cei patru l-au transportat cu masina victimei in judetul Suceava. Aici l-au ingropat intr-o padure din preajma localitatii Ciprian Porumbescu, apoi l-au acoperit cu frunze si crengi. Cei patru studenti au vindut apoi bijuteriile, laptopul, cele trei telefoane si masina victimei. Dupa ce au vindut si masina Audi A4 cu 900 de euro, studentii s-au intors la locul unde au ingropat cadavrul si au turnat peste el pamint pentru flori.
Anchetatorii sustin ca un caz atit de complex nu a mai fost intilnit de ani buni la Iasi. In ultima saptamina, pentru a-i gasi pe faptasi, agentii de politie au lucrat in schimburi. In timpul celor peste 50 de ore de audieri care s-au desfasurat la Parchetul de pe linga Tribunal si sediul IJP Iasi, au fost scrise aproximativ 300 de pagini.
"Aveau actele depuse la Starea Civila si urmau sa se casatoreasca peste doua saptamini"
Parintii Alinei Horeanu au ramas socati la aflarea vestii ca fiica lor a fost implicata intr-o crima. Lor nu le vine sa creada ca Alina ar fi avut vreo legatura cu barbatul din Botosani si nici un moment fata nu a dat de banuit ca duce o viata dubla, dupa ce a plecat in Iasi, unde era studenta. Alina a fost infiata la virsta de 5 ani si trei luni de familia Horeanu din cartierul Burdujeni de la o familie cunoscuta din localitatea Flaminzi, judetul Botosani. Mama ei naturala a decedat pe cind avea 2 ani, fiind crescuta, pina cind a fost infiata, de tata si bunici.
Alina Horeanu a fost o eleva buna la invatatura, fiind chiar premianta, lucru pentru care parintii adoptivi erau mindri. "Am incercat sa o educam cum se cuvine. A fost premianta din clasa intii pina in clasa a opta. A terminat liceul cu nota 9.30 si a intrat la facultate la Iasi cu nota 9.05. A stat in primul an la camin, dar apoi a vrut sa se mute, sa stea singura in oras. Tremur inca de cele auzite. Am fost chemati la Politie la Iasi vinerea trecuta sa dam declaratii despre fiica noastra. Am fost intrebati daca stim ca ar avea vreo relatie cu un barbat din Botosani si, daca aflam unde este Alina, sa le dam amanunte. Am mai fost sunati cu ceva timp in urma, tot de la Politie, ca in cazul in care fiica noastra este plecata cu el, sa le spunem, pentru a se sti daca omul este in viata. Atunci am intrebat-o ce legatura are ea cu barbatul din Botosani de care intreaba Politia si mi-a spus doar ca prietenul ei, Vlad, a cumparat o masina de la el si ca ea nu are nimic de-a face cu dinsul", a spus mama Alinei Horeanu.
Pachet de mincare la fiecare doua saptamini
Parintii fetei au vorbit ultima oara cu Alina ieri-dimineata, cind le-a spus ca se va muta din apartamentul unde a locuit in altul, situat intr-o alta zona a orasului Iasi, si petru acest lucru le-a cerut ajutorul. Alina Horeanu a fost ultima oara acasa la Suceava pe 21 aprilie, cind si-a luat pachetul cu mincare, asa cum parintii obisnuiau sa il pregateasca odata la doua saptamini. "Acasa venea cu Vlad, care ii era prieten. La virsta pe care o are nu am cautat sa ii impunem prea multe. Nici unul, nici celalalt nu mi-au dat de banuit ca ar ascunde ceva. In noaptea cind Vlad a fost luat de politisti pentru anchetarea cu niste facturi false, a plecat si ea la Politie, iar apoi am fost sunata ca a mers si ea la Iasi. Ieri, cind ne-a sunat, mi-a spus ca nu va face nici o zi de arest si sa nu imi fac griji, mai ales ca am probleme de sanatate. Sa nu imi fac griji ca ea se descurca. Nici nu stim ce sa facem mai departe si incotro sa o luam", a mai spus mama Alinei.
Si tatal fetei, Mircea Horeanu, este ingrozit de cele aflate despre fiica lui si nu ii vine sa creada ca cele pe care le aude despre Alina sint adevarate. Informatiile cele mai multe despre cazul crimei in care ar fi implicata fata lor le-a aflat din ziare si de la televizor. "Sint socat si nu-mi vine sa cred ca ar fi putut face asa ceva. E ingrozitor. Nu i-a lipsit nimic. La apartamentul unde a stat i-am cumparat televizor si calculator. Nu a dus lipsa nici de bani de buzunar. Baiatul cu care umbla stiu ca era si el student. Urma sa se casatoreasca, iar noi nu i-am interzis acest lucru pentru ca era decizia ei", a declarat cu lacrimi in ochi Mircea Horeanu. Avocatul fetei sustine chiar ca cei doi urmau sa se casatoreasca foarte curind. "Aveau actele depuse la Starea Civila si urmau sa faca cununia civila peste doua saptamini", a declarat avocatul Dinu Serban. Despre Alina, parintii stiau ca fata lor ar fi fost studenta si la Drept, la Iasi.
Si vecinii din blocul in care a locuit Alina Horeanu au ramas fara cuvinte: "Nu imi vine sa cred. A crescut sub ochii nostri. Stiu ca mergea la biserica si era o fata credincioasa", a spus o vecina.
"Era o familie linistita"
La usa apartamentului de pe strada Victoriei al familiei lui Vlad Irimia Scurtu, tinarul de 19 ani acuzat ca l-a omorit pe Daniel Mancas, nu a raspuns nimeni. Vecinii sint insa uimiti dupa aflarea implicarii tinarului in oribila fapta. "Sint ingrozita de ceea ce am auzit. Nu am avut o relatie prea apropiata cu familia Scurtu. Ne salutam, si cam atit, dar din cite imi dau seama era o familie linistita. Nu am auzit scandaluri niciodata la ei in apartament", a spus singura locatara de pe scara gasita acasa.
Vlad Irimia Scurtu, prietenul Mihaelei Horeanu si cel care a infipt cutitul in Daniel Mancas, a terminat anul trecut Liceul de Informatica din Suceava. Profesorii isi amintesc despre el ca pina in clasa a XII-a nu a creat probleme deosebite, dar stiu ca nu a mai ajuns la ultimul examen de bacalaureat din sesiunea de vara a anului trecut fiindca s-ar fi imbatat.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)