luni, 13 iulie 2009

Răvăşitul Oilor - Festivalul Brânzei şi Pastramei

Anul acesta, în zilele de 27 şi 28 septembrie, pe Platoul Inima
Reginei - Bran, va avea loc cea de-a IV-a ediţie a "Festivalului Brânzei şi Pastramei". Sâmbătă, în prima zi, festivalul va debuta cu o expoziţie gastronomică, diversele sortimente de brânză şi pastramă putând fi cumpărate la cele mai bune preţuri. Spre seară va avea loc serbarea câmpenească "Răvăşitul Oilor", un eveniment care nu trebuie ratat.
Cea de-a doua zi este încă şi mai încărcată decât prima, fiind deschisă de o expoziţie de animale în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase de ovine, vor avea loc vânzări şi schimburi de berbeci, urmând ca, la final, să se aleagă cele mai frumoase exemplare. După aceea va începe o altă expoziţie, cea canină, la încheierea căreia cei mai frumoşi câini ciobăneşti vor fi premiaţi. Gurmanzii nu vor fi uitaţi, întrucât li s-a pregătit o degustare a produselor de brânză şi pastramă care va culmina, aşa cum era firesc, cu acordarea unor premii pentru cele mai reuşite produse
. Festivalul va fi încheiat, ca şi în seara precedentă, printr-o serbare câmpenească, pentru ca cei prezenţi să îşi dorească să revină şi la anul, atunci când oile se întorc de la munte.
Sponsorul oficial al acestui eveniment este Poiana Negri, iar organizatorii sunt ANTREC Braşov, Primăria şi Consiliul Local Bran, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran şi Asociaţia Cofetarilor şi Bucătarilor din România. De la eveniment nu vor lipsi meşterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: ţesături, blănuri, ceramică. O prezenţă deosebită va fi participarea Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, care va avea un stand cu pliante şi materiale de promovare a diverselor regiuni din România. De asemenea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi prezent cu ultimele noutăţi despre programele de finanţare europeană, inclusiv la pensiuni.