luni, 13 iulie 2009

Gorj: Staţiunea Rânca - paradisul „negrilor”

Inspectorii ITM Gorj au descins ieri în staţiunea Rânca pentru a depista dacă angajaţii firmelor ce ridică vilele muncesc cu norme legale ori „la negru”. Muncitorii de pe şantiere, angajaţi ilegal, au dat bir cu fugiţii la vederea echipei de control.

Muncitori fără forme legale de muncă, mână de lucru necalificată, nereguli privind sănătatea şi securitatea în muncă sunt doar câteva dintre abaterile depistate ieri de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, în staţiunea Rânca. Întreaga staţiune turistică arată ca un veritabil şantier, aici pensiunile şi vilele răsărind ca ciupercile după ploaie.
La vânătoare de „negri”

Ca urmare a zecilor de sesizări primite, inspectorii ITM Gorj au purces ieri la drum cu gândul de a verifica cât mai multe firme de construcţii ce lucrează la vilele şi cabanele din staţiunea Rânca. Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, acţiunea ITM aproape că a eşuat. Inspectorii au reuşit să verifice doar câteva societăţi, pentru că, atunci când şi-au făcut apariţia pe şantiere, muncitorii angajaţi „la negru” au dat bir cu fugiţii.

De frica eventualelor amenzi şi a consecinţelor pe care aveau să le suporte, salahorii fără contract de muncă au luat-o la fugă prin pădure. ,,Ştim sigur că există numeroase nereguli, dar nu reuşim să verificăm niciodată toate firmele pe care le dorim, pentru că muncitorii dispar subit de pe şantiere. Se anunţă între ei şi fug, de frica eventualelor consecinţe, fiecare pe unde apucă.George Romanescu Cu acest fenomen ne confruntăm aici de ani, vom cere sprijinul Jandarmeriei pentru că numai aşa îi vom putea prinde”, a declarat George Romanescu, şef serviciu control pe relaţii în muncă.
Deşi conştienţi la riscurile la care se supun, nevoia îi împinge pe unii dintre muncitori să lucreze pe şantiere fără carte de muncă. ,,Unii lucrează fără forme legale de muncă de nevoie. În cazul unui accident de muncă, nimeni nu îşi asumă răspunderea decât ei”, spunea şi inspectorul pe sănătate şi securitate în muncă Dan Homescu.

Şantiere ridicate ilegal

La câteva din firmele controlate ieri de inspectorii ITM Gorj mai rămăseseră doar muncitorii care erau „oarecum” în regulă. Toate persoanele găsite pe şantier au fost identificate şi introduse în baza de date a ITM pentru a putea fi verificaţi dacă au contracte de muncă. Şi la aceştia au fost găsite nereguli privind lipsa echipamentului de protecţie, dar şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

Şantierele de construcţii din Rânca sunt şi ele nesemnalizate şi neîmprejmuite corespunzător. Deocamdată cei care nu au respectat legislaţia în domeniu au fost avertizaţi să îşi remedieze în termen de 15 zile problemele, în caz contrar, la următorul control, vor fi aspru sancţionaţi.
Inspectorii ITM Gorj spun că vor continua acţiunile de acest gen şi vor cere şi sprijinul jandarmilor pentru a-i imobiliza pe cei care fug de fiecare dată
când reprezentanţii ITM ajung în zonă.