luni, 13 iulie 2009

Peste o sută de posturi didactice din Braşov sunt ocupate de studenţi şi pensionari

Mii de elevi din România au la catedră profesori necalificaţi pentru meseria de dascăl. Şi asta, deoarece posturile rămase vacante după examenele de titularizare şi suplinire au fost ocupate de pensionari, studenţi sau localnici din zonele rurale care sunt mai învăţaţi. Şi în judeţul Braşov, sunt zeci de persoane care nu sunt specializate si predau elevilor.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov susţin că vinovate pentru această situaţie sunt universităţile. Ei spun că instituţiile de învăţământ superior nu oferă studenţilor condiţii care să îi motiveze să aleagă cariera didactică.

De altfel, puţini sunt absolvenţii de studii superioare care aleg să meargă la catedră. Motivele sunt şi ele numeroase. Conduc detaşat, salariul foarte mic garantat profesorilor debutanţi, dar şi distanţa mare până la locul de muncă, în cazul posturilor de la ţară.

Cele mai afectate localităţi din judeţ sunt Augustin Apaţa, Jibert dar şi cele din apropierea municipiului Braşov precum Hărman. La şcolile din aceste localităţi copiii
învaţă limba română, limbi străine, biologie sau muzică de la ''înţelepţii satului''. Aceştia sunt localnicii desemnaţi special de comunitate pentru a preda elevilor anumite discipline, în lipsa cadrelor didactice calificate. Profesorii ''improvizaţi'' au promovat doar examenul de bacalaureat şi au ceva mai multe cunoştinţe, obţinute pe cont
propriu, în materiile pe care au fost desemnaţi să le predea.

În judeţul Braşov sunt şi aproximativ 160 de pensionari sau studenţi necalificaţi care predau la catedrele de la ţară. Astfel, un student de la matematică predă şi informatică, pentru a acoperi locurile vacante. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în judeţul Cluj, unde au rămas 400 de posturi vacante, cele mai multe la disciplinele tehnice şi economice.