luni, 13 iulie 2009

Caldura la iarna, doar partial in Bucuresti si Constanta

Orasele Bucuresti si Constanta ar putea fi alimentate doar partial cu caldura si apa calda in aceasta iarna de catre producatorul de energie termica Electrocentrale (ELCEN), societate care are de recuperat datorii de circa 450 milioane euro de la regiile de termoficare RADET din cele doua localitati, informeaza Mediafax.

"Regiile de termoficare RADET Bucuresti si Constanta au datorii neachitate de circa 450 milioane de euro
catre producatorul de energie
termica Electrocentrale Bucuresti, aflat in situatia de a nu mai putea furniza energie termica si apa calda menajera in cele doua mari orase. ELCEN se afla in acest moment in postura de a furniza partial energie termica daca nu isi va incasa datoriile de la cei doi distribuitori de energie termica", informeaza ELCEN.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand anul trecut aproximativ 40% din consum (6,662 milioane gigacalorii) si circa 13% din electricitatea produsa in tara (6,759 miliarde kWh).

Societatea asigura caldura si apa calda menajera pentru aproape 600.000 de locuinte in Bucuresti si circa 80.000 in Constanta.

RADET Bucuresti are catre ELCEN restante de 714 milioane lei
, iar RADET Constanta de 148 milioane lei, la care se adauga penalitati de 608 milioane lei, respectiv de 121 milioane lei.

"Aceste datorii nu pot fi anulate, fiind prevazute in Codul Fiscal. (...) Ingrijorator este faptul ca, desi au fost atentionati in repetate randuri asupra implicatiilor neonorarii facturilor, cei doi distribuitori din subordinea primariilor Bucuresti si Constanta nu intreprind nimic", a precizat directorul comercial al ELCEN, Irina Duica.

Compania
arata ca in iernile trecute a reusit sa achizitioneze combustibil, si astfel sa produca energia termica, prin contractarea de credite.

Pana in prezent, ELCEN a atras astfel de credite cu garantii guveramentale in cuantum de aproximativ 220 milioane euro.

Costurile cu achizitia combustibilului reprezinta circa 80% din pretul final al energiei electrice si termice produse de ELCEN, iar in ultimii cinci ani preturile combustibililor au crescut cu peste 300%, atat in Romania, cat si pe plan international.

In conditiile in care regiile de termoficare nu platesc datoriile catre ELCEN, societatea nu va dispune de fondurile necesare pentru achizitia de combustibil pentru producerea de energie electrica si termica.

"Situatia a devenit critica, pentru ca datoriile celor doi distribuitori au crescut foarte mult, posibilitatea de accesare de credite cu dobanzi
mici, cu garantie de stat, a disparut, acestea fiind considerate in legislatia europeana ajutoare de stat. ELCEN are, la randul sau, de platit furnizorii de combustibil, precum si ratele la creditele luate pentru asigurarea continuitatii furnizarii agentului termic catre populatie", mentioneaza sursa citata.

Unul dintre motivele pentru care RADET nu isi plateste datoriile catre ELCEN este neincasarea facturilor de la populatie, potrivit producatorului.