luni, 13 iulie 2009

Capitala găzduieşte în această săptămână un târg de armament

ucureştiul găzduieşte săptămâna aceasta unul dintre cele mai mari târguri de armament din Europa de Est. Black Sea Defence va aduna pentru trei zile la Romaero Băneasa producători de avioane, elicoptere, blindate şi armament uşor. Vedetele târgului vor fi însă avioanele multirol de ultimă generaţie, care luptă pentru contractul cu Ministerul Român al Apărării.

F 16 este unul dintre cele trei avioane de generaţia a patra prezente la târg şi singurul care va zbura în fiecare zi a expoziţiei. Timp de 5-6 minute pilotul de test al Lockeed Martin va ţine asistenţa cu sufletul la gură. El va face deasupra aeroportului Băneasa loopinguri, răsturnări şi limite de viteză.

''În timpul demonstraţiei vom arăta de ce este în stare acest avion la viteze mici şi la viteze foarte mari. Din păcate nu putem arăta şi sistemele de armament ale avionului'', susţine Bill Gigliotti, pilot de test F16.

La Black Sea Defence vor fi aduse şi Eurofighter Typhoon şi Saab 39 gripen, alte două avioane care participă la licitaţia organizată de Minsterul Apărării. Însă cele două avioane performante nu vor zbura. Producătorii au adus doar simulatoarea de milioane de dolari în care doritorii pot experimenta senzaţiile zborului cu un supersonic.

Dintre cele trei avioane care participă la târgul de armament, se pare, ca F 16 are şansele cele mai mari să câştige licitaţia organizată de MApN, susţin surse militare. Lockheed martin ar putea vinde Romaniei 24 de F 16 noi si 24 la mâna a doua pentru 4,5 miliarde de euro
, suma aprobată de congresul american.