luni, 13 iulie 2009

Sibiu: Paznici dati in cautare

„Avem nevoie de paznici în scoli!“, sustin, într-un glas, sefii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Si anul acesta, Inspectoratul pledeaza pentru siguranta elevilor si a cadrelor didactice. În prezent, în cele 237 de sedii de scoli si licee, doar 105 paznici sunt platiti de la bugetul de stat. Daca unele scoli generale si licee au apelat, pe cont
propriu, si la firme
private de paza si protectie, altele nu au nici macar un paznic bugetar. Inspectorul scolar general Christine Manta Klemens va propune, în sedinta Colegiului Prefectural de astazi câteva masuri de reducere a cazurilor de violenta în scoli. Printre acestea se numara angajarea a înca 220 de paznici, pe lânga cei 105, o cheltuiala de 200.000 de lei
pe luna, care ar urma sa fie suportata din bugetul local. O alta propunere ar fi în angajarea firmelor specializate de paza, din fondurile comitetelor de parinti. La fel ca anul trecut, ISJ propune „introducerea semnelor distinctive, insigne, esarfe, ecusoane, uniforme, în toate unitatile scolare“.

Cluj: Razboiul aripilor din PNTCD continua

Razboiul dintre cele doua aripi din PNTCD, una condusa de Radu Sirbu si cealalta de Marian Milut, este departe de final. Ieri, Radu Sirbu i-a cerut lui Calin Popescu-Tariceanu sa renunte la negocierile cu aripa condusa de Milut si sa lase justitia sa se pronunte.

Apelul lui Sirbu

Presedintele PNTCD, Radu Sirbu, se arata foarte ingrijorat de declaratiile liderilor liberali conform carora, in cursul zilei de astazi, urmeaza sa fie semnat un protocol de colaborare intre PNL si PNTCD in virtutea caruia liberalii vor oferi 15 colegii taranistilor in schimbul retragerii acestora din lupta electorala. Radu Sirbu ii atrage atentia lui Tariceanu ca Marian Milut a fost inlocuit din fruntea partidului si, prin urmare, nu mai poate vorbi in numele partidului.
In plus
, Sirbu aminteste si de declaratia lui Milut, conform careia Partidul Popular European (PPE) a recunoscut echipa de conducere formata din Marian Milut si Aurelian Pavelescu. „PPE nu s-a pronuntat in nici un fel despre criza din PNTCD, deoarece nu intervine, din principiu, in conflictele interne ale partidelor membre, iar singura institutie abilitata sa se pronunte in acest caz este justitia“, se arata in scrisoarea lui Sirbu, care il mai avertizeaza pe Tariceanu ca, daca nu se va opri din negocieri cu Milut, demersurile sale pot fi interpetate ca o forma de presiune asupra instantelor judecatoresti.

„Ne vrem Romania inapoi“

Radu Sirbu a declarat ieri ca este pregatit sa duca procesul pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, insa pericolul este ca PNTCD sa nu participe la alegeri din cauza prelungirii procesului. El a mai spus ca nu va cere excluderea lui Milut din partid si va accepta candidatura lui in Calarasi.
Reamintim ca liberalii si taranistii au parafat, in 21 august, un acord politic prin care reprezentantilor PNTCD li se aloca 30 de circumscriptii, iar respectarea legislatiei ar impune demisia taranistilor si inscrierea lor in partidul liberal. Acest lucru a divizat insa PNTCD, care, din data de 24 august, are in frunte doua persoane care se considera a fi presedintele formatiunii politice. In 24 august, la Bucuresti, a avut loc un congres extraordinar al contestatarilor conducerii oficiale, care l-au ales pe Radu Sirbu ca presedinte, in timp ce presedintele in functie, Marian Milut, a declarat nestatutara sedinta. Instanta va stabili daca forul de la Bucuresti s-a intrunit statutar.

Peste o sută de posturi didactice din Braşov sunt ocupate de studenţi şi pensionari

Mii de elevi din România au la catedră profesori necalificaţi pentru meseria de dascăl. Şi asta, deoarece posturile rămase vacante după examenele de titularizare şi suplinire au fost ocupate de pensionari, studenţi sau localnici din zonele rurale care sunt mai învăţaţi. Şi în judeţul Braşov, sunt zeci de persoane care nu sunt specializate si predau elevilor.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov susţin că vinovate pentru această situaţie sunt universităţile. Ei spun că instituţiile de învăţământ superior nu oferă studenţilor condiţii care să îi motiveze să aleagă cariera didactică.

De altfel, puţini sunt absolvenţii de studii superioare care aleg să meargă la catedră. Motivele sunt şi ele numeroase. Conduc detaşat, salariul foarte mic garantat profesorilor debutanţi, dar şi distanţa mare până la locul de muncă, în cazul posturilor de la ţară.

Cele mai afectate localităţi din judeţ sunt Augustin Apaţa, Jibert dar şi cele din apropierea municipiului Braşov precum Hărman. La şcolile din aceste localităţi copiii
învaţă limba română, limbi străine, biologie sau muzică de la ''înţelepţii satului''. Aceştia sunt localnicii desemnaţi special de comunitate pentru a preda elevilor anumite discipline, în lipsa cadrelor didactice calificate. Profesorii ''improvizaţi'' au promovat doar examenul de bacalaureat şi au ceva mai multe cunoştinţe, obţinute pe cont
propriu, în materiile pe care au fost desemnaţi să le predea.

În judeţul Braşov sunt şi aproximativ 160 de pensionari sau studenţi necalificaţi care predau la catedrele de la ţară. Astfel, un student de la matematică predă şi informatică, pentru a acoperi locurile vacante. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în judeţul Cluj, unde au rămas 400 de posturi vacante, cele mai multe la disciplinele tehnice şi economice.

Bucuresti: Reglare de conturi între clanurile Burtea şi Pietroi. Trei maşini au fost incendiate

Trei maşini au ars în noaptea de luni spre marţi în cartierul bucureştean 23 August, după ce mai mulţi indivizi le-au incendiat. Se pare că aceştia fac parte din clanul Burtea şi au recurs la acest gest în urma unor răfuieli mai vechi. Marin Bădilă, proprietarul uneia dintre maşini, a spus că scandalul a pornit de la un fel de taxă de protecţie. "Ei spun că aş fi prieten cu Sile Pietroi şi că îi duc lui informaţii şi de aia au ei necazuri", susţine Bădilă.

Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz. "Din primele investigaţii rezultă că sursa ar fi un foc intenţionat cu materiale textile şi chibrit", a spus Liviu Manea, inspector principal la Biroul de Cercetări Penale Secţia 23 de Poliţie.

Războiul dintre clanuri a început în urmă cu 4 ani şi este departe de a se fi terminat. Ultima reglare de conturi
între cele două clanuri a avut loc anul trecut pe 3 august.

Descinderi în forţă cu poliţiştii comunitari din sectorul 2, organizate de primarul Onţanu

cţiune în forţă a Primăriei Sectorului 2. Mai multe persoane care locuiau abuziv în acest sector al Capitalei au fost evacuate noaptea trecută, în urma a două descinderi organizate de primarul Neculai Onţanu. Intervenţia a început cu un instructaj ca la carte. Poliţiştii au fost atenţionaţi să aibă grijă în primul rând de copiii pe care-i vor găsi la faţa locului.

În parcul Verdi, nouă persoane, printre care şi patru copii
, locuiau în barăci improvizate, fără apă curentă, canalizare şi fără grup sanitar. Aceştia erau racordaţi ilegal la o sursă de energie
electrică şi, conform primarului sectorului 2, "deranjau cetăţenii din zonă".

O altă descindere a avut loc într-un imobil de pe strada Lizeanu. Acolo locuiau patru adulţi şi doi copii. Toate persoanele ridicate în urma descinderilor au fost transportate în centre pentru protecţia persoanelor fără adăpost.

O stradă din Arad este impracticabilă după ce anul trecut a fost asfaltată

300.000 de lei
s-au transformat în noroi. Se întâmplă la Arad, unde o stradă asfaltată anul trecut este acum complet impracticabilă. După ce au turnat covorul asfaltic, autorităţile locale au realizat că exact pe strada cu pricina trece o conductă magistrală pentru canalizarea cartierului vecin.

În doar câteva zile, asfaltul de pe strada Lungă din Arad a fost acoperit de mormane de pământ. Ploile din ultimele zile au transformat totul într-o mare de noroi. Oamenii abia reuşesc să iasă din curţi iar şoferii au nevoie de multă răbdare şi îndemânare pentru a străbate strada.

Reprezentanţii primăriei susţin că, anul trecut, strada a fost asfaltată doar pentru că aşa ar fi vrut cei care locuiesc aici. Iar acum, ea a devenit impracticabilă nu doar din cauza lucrărilor la reţeaua de canalizare, ci şi a traficului
foarte intens.

Lucrările, începute în vară, nu dau semne că se vor încheia în scurt timp. Iar locuitorii de pe strada lungă se tem că, odată cu venirea iernii, vor rămâne blocaţi în case.

Capitala găzduieşte în această săptămână un târg de armament

ucureştiul găzduieşte săptămâna aceasta unul dintre cele mai mari târguri de armament din Europa de Est. Black Sea Defence va aduna pentru trei zile la Romaero Băneasa producători de avioane, elicoptere, blindate şi armament uşor. Vedetele târgului vor fi însă avioanele multirol de ultimă generaţie, care luptă pentru contractul cu Ministerul Român al Apărării.

F 16 este unul dintre cele trei avioane de generaţia a patra prezente la târg şi singurul care va zbura în fiecare zi a expoziţiei. Timp de 5-6 minute pilotul de test al Lockeed Martin va ţine asistenţa cu sufletul la gură. El va face deasupra aeroportului Băneasa loopinguri, răsturnări şi limite de viteză.

''În timpul demonstraţiei vom arăta de ce este în stare acest avion la viteze mici şi la viteze foarte mari. Din păcate nu putem arăta şi sistemele de armament ale avionului'', susţine Bill Gigliotti, pilot de test F16.

La Black Sea Defence vor fi aduse şi Eurofighter Typhoon şi Saab 39 gripen, alte două avioane care participă la licitaţia organizată de Minsterul Apărării. Însă cele două avioane performante nu vor zbura. Producătorii au adus doar simulatoarea de milioane de dolari în care doritorii pot experimenta senzaţiile zborului cu un supersonic.

Dintre cele trei avioane care participă la târgul de armament, se pare, ca F 16 are şansele cele mai mari să câştige licitaţia organizată de MApN, susţin surse militare. Lockheed martin ar putea vinde Romaniei 24 de F 16 noi si 24 la mâna a doua pentru 4,5 miliarde de euro
, suma aprobată de congresul american.

Medic acuzat de moartea unei adolescente

ncompetenţă sau destin nefast? Asta încearcă să afle conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) - ordonatorul principal de credite
al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului
(DGASPC) Constanţa - în cazul unei adolescente de 17 ani, care a murit, vineri seară, la Complexul de Servicii
Comunitare „Orizont”, aflat în subordinea DGASPC. Ionela Dîrnea suferea de microcefalie încă de la naştere, dar starea sănătăţii se agravase în timp, ea suferind şi de sindrom piramido-extrapiramidal, retard psihic sever cu limbaj absent şi epilepsie mioclonică progresivă. Ea a fost internată în complexul “Orizont” în decembrie 2002. De-a lungul timpului, fata a ajuns de mai multe ori la spital, din cauza afecţiunilor de care suferea. „Pe lîngă afecţiunile existente, ea suferea şi de constipaţie, din cauza faptului că era imobilizată la pat şi că muşchii ei se atrofiaseră. În noaptea de 18/19 septembrie, Ionela a avut mai multe scaune decît de obicei, ceea ce ridica riscul deshidratării. La recomandarea medicului din cadrul complexului, asistentul nostru a început rehidratarea, prin administrarea
de săruri hidratante. Ea a mai fost în situaţia asta de multe ori, însă acum nu a mai vrut să înghită nimic, nici sărurile, nici lichidele care i se dădeau”, a declarat şeful complexului „Orizont”, dr. Felicia Gheorghiu. Pentru că au considerat că sănătatea Ionelei este în pericol, angajaţii complexului au sunat la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa şi au solicitat transportarea tinerei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. „Fata a fost consultată de medicul de gardă, dr. Dana Balteşiu, care, după ce i-a făcut nişte investigaţii, a trimis-o înapoi la centru. Trebuie să menţionez că adolescenta nu putea vorbi şi membrele şi le mişca numai involuntar, ca urmare a unor convulsii, deci era aproape imposibilă comunicarea cu ea. După trei ore, angajaţii complexului au observat că starea ei s-a înrăutăţit şi au apelat iar la SAJ. Din păcate, era prea tîrziu. Cînd a venit echipajul, fata deja murise. Din punctul meu de vedere, dacă ea ar fi fost internată în spital şi supravegheată de cadre medicale specializate, această situaţie ar fi putut fi evitată. Medicii s-au grăbit însă să o trimită înapoi. Ca urmare a dispoziţiilor primite de la CJC, am început o anchetă internă pentru a vedea dacă angajaţii noştri au vreo vină în cazul decesului adolescentei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă desfacerea contractului de muncă şi, posibil, un dosar penal”, a declarat directorul general al DGASPC, Petre Dinică. Pe lîngă ancheta internă dispusă la DGASPC, CJC a depus o sesizare de malpraxis împotriva medicului de gardă Dana Balteşiu, acesta fiind acuzat că a tratat cu superficialitate cazul adolescentei. Directorul medical al SCJU Constanţa, dr. Bogdan Cîmpineanu, a declarat că unitatea sanitară nu a fost informată de nimeni în legătură cu acest caz, dar că la sesizarea reprezentanţilor mass-media se va demara o anchetă, chiar din dimineaţa acestei zile. „Ne vom întîlni cu toţi cei implicaţi şi vom vedea exact ce s-a întîmplat, care a fost diagnosticul pus, de ce fata nu a rămas internată”, declară dr. Cîmpineanu. Mai mult, conducerea CJC a sesizat şi Parchetul de pe lîngă Judecătoria Constanţa, pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs decesul şi a celor care se fac responsabili (dacă este cazul) de moartea Ionelei Dîrnea.

Brasov: Cioacă poate scăpa de acuzaţia de furt

Poliţistul Cristian Cioacă s-a ales cu o nouă plîngere penală pentru furtul bunurilor Elodiei, din apartamentul conjugal

• Teoretic, plîngerea penală formulată de părinţii Elodiei împotriva lui Cioacă nu are însă temei legal, pentru că trebuia făcută de Elodia

Plîngerea penală făcută joi după-amiază de către părin]ii Elodiei Ghinescu este considerată de către avoca]i drept o acţiune fără temei legal. Familia Ghinescu a formulat o plîngere penală pentru furt, după ce au constatat că ginerele lor a sustras din apartamentul familiei, din Strada Gloriei, şi din garsonieră toate bunurile care au aparţinut Elodiei Ghinescu. Practic, poliţistul susţine că a luat acele bunuri din cele două imobile, întrucît a închiriat locuinţele. Juridic, avocaţii săi spun că, în temeiul art. 210 Cod penal, acţiunea nu poate fi pusă în mişcare decît la plîngerea prealabilă a părţii vătămate, adică de Elodia Ghinescu în persoană.

Plîngere penală împotriva lui Cioacă

Poliţistul Cristian Cioacă va ajunge din nou în faţa instanţei de judecată, după ce socrii acestuia, familia Ghinescu, au depus o plîngere penală împotriva sa. Părinţii Elodiei Ghinescu, avocata dispărută în urmă cu un an, susţin că o serie de bunuri materiale ale fetei lor, dar şi ale familiei, au dispărut din apartamentul şi din cabinetul acesteia. Socrii lui Cioacă susţin că nu sînt de găsit hainele
de blană, bijuteriile sau pantofii avocatei.
Dosarul
va fi instrumentat de Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Braşov, deoarece Cioacă este ofiţer de poliţie judiciară. „S-a înregistrat pe data de 18 septembrie o plîngere penală împotriva poliţistului Cioacă de către curatorul avocatei Ghinescu, şi anume mama acesteia, Emilia Ghinescu. Momentan se fac actele premergătoare, procurorul de caz urmînd să decidă ce se va face mai departe“, a declarat Sorin Vasilache, purtător de cuvînt la Parchetul
Curţii de Apel Braşov. Familia Ghinescu a solicitat şi a obţinut, în urmă cu cîteva luni, punerea sub sechestru asiguratoriu a apartamentului din Braşov a cuplului, pentru ca Cioacă să nu îl poată vinde, aşa cum intenţiona.

I se trage de la divorţ

Afacerea celui de-al treilea dosar penal deschis pe numele poliţistului Cristian Cioacă a pornit odată cu declanşarea acţiunii de divorţ intentată de acesta împotriva soţiei sale Elodia Ghinescu. Dacă, pe data de 11 septembrie, la Judecătoria Braşov, s-a judecat primul termen al acestui proces, pe data de 19 septembrie, pe rolul Tribunalului Bra[ov pentru Minori şi Familie, s-a constituit dosarul 10786/197/ 2008, avînd ca obiect asigurarea de dovezi, ca recurs la decizia Judecătoriei de a strămuta procesul de divorţ la Piteşti. În acest dosar, părinţii Elodiei, respectiv Emilia şi Dimitru Ghinescu au calitatea de reclamanţi, în timp ce Constantin Cristian Cioacă are calitatea de pîrît. Odată deschis acest nou dosar, părinţii avocatei dispărute au obţinut o ordonanţă preşedinţială pentru asigurare de dovezi, în sensul inventarierii bunurilor aparţinînd Elodiei aflate atît la domiciliul conjugal, situat în Strada Gloriei, cît şi la garsoniera utilizată drept cabinet de avocatură. Acest inventar s-a făcut în prezenţa unui executor judecătoresc, a lui Cristian Cioacă, a părinţilor Elodiei şi a avocatei acestora, Marilena Radu. Cu acest prilej, s-a constatat dispariţia respectivelor bunuri, fapt ce a condus la luarea deciziei de a-i mai deschide poliţistului un nou dosar penal pentru furt.

Caldura la iarna, doar partial in Bucuresti si Constanta

Orasele Bucuresti si Constanta ar putea fi alimentate doar partial cu caldura si apa calda in aceasta iarna de catre producatorul de energie termica Electrocentrale (ELCEN), societate care are de recuperat datorii de circa 450 milioane euro de la regiile de termoficare RADET din cele doua localitati, informeaza Mediafax.

"Regiile de termoficare RADET Bucuresti si Constanta au datorii neachitate de circa 450 milioane de euro
catre producatorul de energie
termica Electrocentrale Bucuresti, aflat in situatia de a nu mai putea furniza energie termica si apa calda menajera in cele doua mari orase. ELCEN se afla in acest moment in postura de a furniza partial energie termica daca nu isi va incasa datoriile de la cei doi distribuitori de energie termica", informeaza ELCEN.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand anul trecut aproximativ 40% din consum (6,662 milioane gigacalorii) si circa 13% din electricitatea produsa in tara (6,759 miliarde kWh).

Societatea asigura caldura si apa calda menajera pentru aproape 600.000 de locuinte in Bucuresti si circa 80.000 in Constanta.

RADET Bucuresti are catre ELCEN restante de 714 milioane lei
, iar RADET Constanta de 148 milioane lei, la care se adauga penalitati de 608 milioane lei, respectiv de 121 milioane lei.

"Aceste datorii nu pot fi anulate, fiind prevazute in Codul Fiscal. (...) Ingrijorator este faptul ca, desi au fost atentionati in repetate randuri asupra implicatiilor neonorarii facturilor, cei doi distribuitori din subordinea primariilor Bucuresti si Constanta nu intreprind nimic", a precizat directorul comercial al ELCEN, Irina Duica.

Compania
arata ca in iernile trecute a reusit sa achizitioneze combustibil, si astfel sa produca energia termica, prin contractarea de credite.

Pana in prezent, ELCEN a atras astfel de credite cu garantii guveramentale in cuantum de aproximativ 220 milioane euro.

Costurile cu achizitia combustibilului reprezinta circa 80% din pretul final al energiei electrice si termice produse de ELCEN, iar in ultimii cinci ani preturile combustibililor au crescut cu peste 300%, atat in Romania, cat si pe plan international.

In conditiile in care regiile de termoficare nu platesc datoriile catre ELCEN, societatea nu va dispune de fondurile necesare pentru achizitia de combustibil pentru producerea de energie electrica si termica.

"Situatia a devenit critica, pentru ca datoriile celor doi distribuitori au crescut foarte mult, posibilitatea de accesare de credite cu dobanzi
mici, cu garantie de stat, a disparut, acestea fiind considerate in legislatia europeana ajutoare de stat. ELCEN are, la randul sau, de platit furnizorii de combustibil, precum si ratele la creditele luate pentru asigurarea continuitatii furnizarii agentului termic catre populatie", mentioneaza sursa citata.

Unul dintre motivele pentru care RADET nu isi plateste datoriile catre ELCEN este neincasarea facturilor de la populatie, potrivit producatorului.

Tautii de Sus, Maramures - Spanzurat în lemnarie

Tragedie în familia Talpos din Tãutii de Sus. Viorel Constantin Talpos, în vârstã de 48 de ani, s-a spânzurat în lemnãria pãrintilor. Bãrbatul era cunoscut cu grave probleme psihice, astfel cã pe fondul unei depresii acute, acesta a decis sã-si punã funia în gât. Pãrintii lui Viorel sunt în stare de soc. Dimineata se arãta destul de fumoasã pentru cei trei membri ai familiei, care sunt, parcã, blestemati de soartã. Mama lui Viorel este de multã vreme paralizatã si imobilizatã la pat, iar starea de sãnãtate a fiului ei adusese si mai mult necaz în sânul familiei. Tatãl era stâlpul casei. Lui i-a fost dat sã gãseascã corpul neînsufletit al propriului copil
. Oamenii legii spun cã îl stiau mai retras pe Viorel, dar niciodatã nu le-a dat de bãnuit cã ar vrea sã-si încheie socotelile cu viata
. „Îl stiu de multã vreme. Era mai retras de felul lui. Nu era deloc sociabil. A fost la prima sa tentativã de suicid, din câte stiu eu. Ce l-a determinat sã-si punã capãt zilelor?... Nu stie nimeni”, a mãrturisit agent-sef Costicã Bodonea, din cadrul postului de Politie Baia-Sprie.

• Prea târziu ca sã-l salveze

În jurul orei 13.30, tatãl lui Viorel s-a dus în lemnãrie dupã niste vreascuri cu care sã mai atâte focul din sobã. Atunci si-a gãsit fiul agãtat cu o funie de o grindã. A cerut ajutorul politiei si al medicilor
, dar a fost prea târziu. Trecuserã deja câteva ore de la momentul în care Viorel decedase. Medicii de la ambulantã nu au putut decât sã constate decesul. „Victima locuia cu pãrintii, iar din primele cercetãri si declaratii reiese faptul cã acesta si-a curmat viata pe fondul unei depresii psihice. Echipajul sosit la locul faptei a parcurs întreg protocolul impus în asemenea situatii. Cadavrul a fost transportat în vederea efectuãrii necropsiei, care sã determine cu exactitate cauza decesului. În functie de raportul medicului legist, vom trage si concluziile în acest caz”, a declarat agent-sef Costicã Bodonea. (

Atac in stil mafiot in Capitala: patru masini au fost incendiate

Doua autoturisme au fost distruse aproape in totalitate, in noaptea de luni spre marti, dupa ce mai multi indivizi au aruncat in ele cu sticle incendiare. Proprietarii masinilor sustin ca atacatorii ar face parte din Clanul Burtea, care terorizeaza intreaga zona. Pagubitii spun ca tot primesc amenintari de la acestia, ultimul telefon de acest gen venind chiar luni. Marin Badila, proprietarul uneia dintre masini, a spus ca scandalul a pornit de la un fel de taxa de protectie. "Ei spun ca as fi prieten cu Sile Pietroi si ca ii duc lui informatii si de aia au ei necazuri", sustine Badila.
Potrivit ProTV, intreaga scena a avut loc in jurul orei 03:00, pe strada Peles din cartierul 23 August. Cativa indivizi aflati intr-o masina au trecut pe strada si au aruncat cu sticle incendiare. Indivizii nu au crutat nici alte doua masini, parcate pe aceeasi strada, care apartineau nepotilor lui Badila. Din fericire, oamenii au reusit sa stinga incendiile si sa evite extinderea focului. Din primele cercetari, a rezultat faptul ca sursa probabila de aprindere ar fi un foc intentionat cu materiale textile si chibrit. Nici una dintre masini nu era asigurata. Politistii au inceput o acheta si incearca sa dea de urma atacatorilor.

Gorj: Staţiunea Rânca - paradisul „negrilor”

Inspectorii ITM Gorj au descins ieri în staţiunea Rânca pentru a depista dacă angajaţii firmelor ce ridică vilele muncesc cu norme legale ori „la negru”. Muncitorii de pe şantiere, angajaţi ilegal, au dat bir cu fugiţii la vederea echipei de control.

Muncitori fără forme legale de muncă, mână de lucru necalificată, nereguli privind sănătatea şi securitatea în muncă sunt doar câteva dintre abaterile depistate ieri de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, în staţiunea Rânca. Întreaga staţiune turistică arată ca un veritabil şantier, aici pensiunile şi vilele răsărind ca ciupercile după ploaie.
La vânătoare de „negri”

Ca urmare a zecilor de sesizări primite, inspectorii ITM Gorj au purces ieri la drum cu gândul de a verifica cât mai multe firme de construcţii ce lucrează la vilele şi cabanele din staţiunea Rânca. Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, acţiunea ITM aproape că a eşuat. Inspectorii au reuşit să verifice doar câteva societăţi, pentru că, atunci când şi-au făcut apariţia pe şantiere, muncitorii angajaţi „la negru” au dat bir cu fugiţii.

De frica eventualelor amenzi şi a consecinţelor pe care aveau să le suporte, salahorii fără contract de muncă au luat-o la fugă prin pădure. ,,Ştim sigur că există numeroase nereguli, dar nu reuşim să verificăm niciodată toate firmele pe care le dorim, pentru că muncitorii dispar subit de pe şantiere. Se anunţă între ei şi fug, de frica eventualelor consecinţe, fiecare pe unde apucă.George Romanescu Cu acest fenomen ne confruntăm aici de ani, vom cere sprijinul Jandarmeriei pentru că numai aşa îi vom putea prinde”, a declarat George Romanescu, şef serviciu control pe relaţii în muncă.
Deşi conştienţi la riscurile la care se supun, nevoia îi împinge pe unii dintre muncitori să lucreze pe şantiere fără carte de muncă. ,,Unii lucrează fără forme legale de muncă de nevoie. În cazul unui accident de muncă, nimeni nu îşi asumă răspunderea decât ei”, spunea şi inspectorul pe sănătate şi securitate în muncă Dan Homescu.

Şantiere ridicate ilegal

La câteva din firmele controlate ieri de inspectorii ITM Gorj mai rămăseseră doar muncitorii care erau „oarecum” în regulă. Toate persoanele găsite pe şantier au fost identificate şi introduse în baza de date a ITM pentru a putea fi verificaţi dacă au contracte de muncă. Şi la aceştia au fost găsite nereguli privind lipsa echipamentului de protecţie, dar şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

Şantierele de construcţii din Rânca sunt şi ele nesemnalizate şi neîmprejmuite corespunzător. Deocamdată cei care nu au respectat legislaţia în domeniu au fost avertizaţi să îşi remedieze în termen de 15 zile problemele, în caz contrar, la următorul control, vor fi aspru sancţionaţi.
Inspectorii ITM Gorj spun că vor continua acţiunile de acest gen şi vor cere şi sprijinul jandarmilor pentru a-i imobiliza pe cei care fug de fiecare dată
când reprezentanţii ITM ajung în zonă.

Răvăşitul Oilor - Festivalul Brânzei şi Pastramei

Anul acesta, în zilele de 27 şi 28 septembrie, pe Platoul Inima
Reginei - Bran, va avea loc cea de-a IV-a ediţie a "Festivalului Brânzei şi Pastramei". Sâmbătă, în prima zi, festivalul va debuta cu o expoziţie gastronomică, diversele sortimente de brânză şi pastramă putând fi cumpărate la cele mai bune preţuri. Spre seară va avea loc serbarea câmpenească "Răvăşitul Oilor", un eveniment care nu trebuie ratat.
Cea de-a doua zi este încă şi mai încărcată decât prima, fiind deschisă de o expoziţie de animale în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase de ovine, vor avea loc vânzări şi schimburi de berbeci, urmând ca, la final, să se aleagă cele mai frumoase exemplare. După aceea va începe o altă expoziţie, cea canină, la încheierea căreia cei mai frumoşi câini ciobăneşti vor fi premiaţi. Gurmanzii nu vor fi uitaţi, întrucât li s-a pregătit o degustare a produselor de brânză şi pastramă care va culmina, aşa cum era firesc, cu acordarea unor premii pentru cele mai reuşite produse
. Festivalul va fi încheiat, ca şi în seara precedentă, printr-o serbare câmpenească, pentru ca cei prezenţi să îşi dorească să revină şi la anul, atunci când oile se întorc de la munte.
Sponsorul oficial al acestui eveniment este Poiana Negri, iar organizatorii sunt ANTREC Braşov, Primăria şi Consiliul Local Bran, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran şi Asociaţia Cofetarilor şi Bucătarilor din România. De la eveniment nu vor lipsi meşterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: ţesături, blănuri, ceramică. O prezenţă deosebită va fi participarea Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, care va avea un stand cu pliante şi materiale de promovare a diverselor regiuni din România. De asemenea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi prezent cu ultimele noutăţi despre programele de finanţare europeană, inclusiv la pensiuni.

Peste 50 de angajaţi ai firmei care asigură salubrizarea în Arad, concediaţi după un protest spontan

Peste 50 de angajaţi de la firma
care asigură salubrizarea municipiului Arad au fost concediaţi marţi, după ce au declanşat un protest spontan, în semn de solidaritate cu unul dintre liderii sindicali ai societăţii

Angajaţii de la Polaris M Holding, deţinută de deputatul PSD Eduard Martin, acuză conducerea societăţii că le-a desfăcut contractele de muncă în mod abuziv. Ei mai spun că prin protestul lor au vrut să ceară conducerii să le plătească sporuri la care au dreptul şi nu le primesc. Este vorba de sporul de ruşine şi cel de toxicitate. Muncitorii susţin că luni au organizat un protest spontan, care ar fi fost oprit de conducere prin intimidare şi ameninţări cu desfiinţarea contractelor de muncă.

Directorul unităţii din Arad a SC Polaris M Holding, Monica Jitaru, a declarat că a desfăcut contractele de muncă a 54 de muncitori.

"Au oprit lucrul fără motiv. Ei susţin că sunt solidari cu liderul de sindicat şi că au auzit că acestuia i s-a desfăcut contractul de muncă. Nu este adevărat, iar liderul de sindicat este plecat în concediu medical, după ce a hotărât să folosească sindicatul în interese proprii. Muncitorii nu primesc sporul de toxicitate şi de ruşine pentru că nu a fost prevăzut în contractul de muncă, dar aceste sporuri pot fi oricând negociate cu conducerea societăţii", a declarat Monica Jitaru.

Aceasta a mai spus că protestarii sunt muncitori necalificaţi şi primesc salarii lunare cuprinse între 1.400 şi 1.800 de lei
.

Pentru ca activitatea de salubrizare în municipiul Arad să nu fie afectată, conducerea Polaris M Holding a apelat la angajaţi ai societăţii care îşi desfăşoară activitatea în Târgu Jiu şi Constanţa.